Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
У ПОШУКАХ КОНСТРУКТИВУ
15 жовтня 2013 року в Калузі відбулися чергові українсько-російські міжурядові консультації, присвячені двосторонньому економічному співробітництву. Політична та інформаційна підготовка, яку до цієї зустрічі провели обидві сторони, була гучною.

Росіяни спочатку спробували залякати Україну тотальним згортанням співробітництва, запровадженням візового режиму, вибудовуванням нових митних мурів на шляху двосторонньої торгівлі. Натомість українська сторона знову актуалізувала питання умов базування російської частини Чорноморського флоту в Криму та навіть погрожувала взагалі відмовитися від імпорту російського газу, якщо не буде дано гарантій потрібності української газотранспортної системи Росії та європейським споживачам її газу.
Утім, упевненості в цьому немає, адже будується друга черга газопроводу, який проходить дном Балтійського моря, а цей «Північний потік» Росія готується доповнити ще й «Південним», який перекриє більшу частину потужностей української газотранспортної системи. Геополітика газопроводів розглядається у Кремлі як головний важіль тиску на Україну.
Відповіддю української сторони стали спроби залучення американських енергетичних транснаціональних корпорацій до розвідки покладів сланцевого газу в Україні. Причому проект «Південний потік» і Українсько-Американський сланцевий проект поки що більше нагадують гармати інформаційної війни, ніж прагматичні способи вирішення проблем. Узагалі зайва емоційність з обох боків усе більше заважає українській і російській делегаціям чути одна одну та компромісно враховувати егоїстичні інтереси. Зважаючи на величезні обсяги українсько-російської торгівлі, максималістські вимоги завдають збитків обом сторонам.
Митні війни на українсько-російському кордоні в разі відсутності політичного компромісу між Києвом і Москвою неминуче доповнюватимуться популістською демагогією з обох сторін, що лише зробить проблеми хронічними. Для все більшої кількості росіян ностальгія за імперськими часами стає лише міфом молодості, позбавленим реальних ресурсів для втілення в сучасності.
Тож навряд чи обопільні звинувачення у «російському імперіалізмі» або «українському мазепинстві» реально віддзеркалюють справжній стан справ та глобальні кризові виклики. «Замикання» внутрішніх ринків шляхом митних війн щодо окремих груп товарів лише поглиблюватиме кризу і дестабілізуватиме внутрішньополітичне становище в Україні та Росії.
Калузькі консультації повернули конструктивну нотку у симфонію українсько-російської взаємодії, що дає обережні підстави вважати: нормальна співпраця триватиме, адже сварка близьких сусідів, зазвичай, веде до поразки їх обох. Тим швидше це може статися в глобальній конкуренції, позбавленій будь-яких сентиментів.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • СКЕЛЯ РОЗДОРУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».