Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
НІМЕЦЬКИЙ СЕАНС ГРИ НА РІЗНИХ ШАХОВИХ ДОШКАХ
11 жовтня Україну відвідав міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле. Для нього особисто цей візит став останньою дипломатичною місією, адже вільні демократи, за результатом вересневих виборів, не потрапили до нового складу бундестагу. Однак це не означає, що колишній лідер вільних демократів не горить бажанням ефектним акордом завершити своє перебування на чолі німецької дипломатії у 2009–2013 роках.

Такою оптимістичною нотою, на думку багатьох представників німецької політичної еліти, може бути забезпечення виїзду колишнього українського прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на лікування до Німеччини. Також у форматі візиту міністра закордонних справ Німеччини відбулася спеціальна конференція, присвячена ролі України в проекті Євросоюзу «Східне партнерство».
Німецька сторона наголошує, що було б помилково розглядати зазначений проект лише як спробу створити «санітарну зону» навколо Росії. Навпаки, проект «Східного партнерства» спрямований на більше залучення Росії до європейських справ як рівноправного, а не привілейованого партнера. Але саме така «рівноправність» російську сторону й не влаштовує.
Це створює для Німеччини серйозні проблеми, адже потенційний молодший коаліційний партнер християнських демократів у новій коаліції — соціал-демократи — давно відомі як наполегливі лобісти російських інтересів, зокрема й щодо збільшення обсягів споживання російського газу за рахунок поетапного закриття німецьких атомних станцій.
На цьому тлі непросто тривають коаліційні консультації між християнськими демократами і соціал-демократами. 22 жовтня має відбутися перше установче засідання нового складу бундестагу. Навряд чи до того часу Ангела Меркель завершить коаліційні переговори.
Восени 2005 року друга в політичній історії Федеративної Республіки Німеччини коаліція християнських демократів, Християнсько-соціального союзу і соціал-демократів створювалася шістдесят п'ять днів. Президент ФРН Іоахім Гаук готовий дати «великим» партіям достатньо часу, аби вони попередньо погодили всі можливі нюанси коаліційної співпраці.
Найбільше труднощів на переговорах про формування коаліції виникає з питань внутрішньої політики. Християнські демократи критично ставляться до вимоги соціал-демократів збільшити рівень оподаткування. Таке рішення може прискорити втечу великих капіталів із Німеччини та створить додаткові ризики для стабільності зони євро.
Не знаходять провідні партії поки що компромісу й щодо збільшення до 8,5 євро мінімальної заробітної плати за годину роботи. Християнські демократи зазначають, що чергове подорожчання вартості робочої сили лише збільшить кількість безробітних у самій Німеччині. Неврегульованим залишається питання пенсійної реформи, зокрема темпу переходу на 67-річний пенсійний вік для громадян Німеччини обох статей.
За цими фундаментальними соціально-економічними коаліційними неузгодженостями приховуються не менш серйозні рифи, зокрема щодо фінансування системи освіти, охорони здоров'я та науки. Крім розбіжностей із внутрішньополітичних питань, соціал-демократи і християнські демократи мають ще погодити європейську політику майбутньої коаліції, адже соціал-демократи насторожено ставляться до великої вартості спроб Ангели Меркель порятувати зону євро.
Отже, роботи німецьким політикам вистачить ще на тривалий час дебатів. Але більшість німців переконана, що гору візьме здоровий політичний глузд, і коаліцію буде створено.
також у паперовій версії читайте:
  • ФІНАНСОВІ КОМПРОМІСИ БАРАКА ОБАМИ
  • МОЛДОВА ЗНОВУ В УРЯДОВІЙ КРИЗІ
  • ЄГИПЕТ СПОВЗАЄ У ГРОМАДЯНСЬКУ ВІЙНУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».