Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
СТАРТУВАЛА ВИБОРЧА КАМПАНІЯ У ПРОБЛЕМНИХ ОКРУГАХ
Перевибори відбуватимуться в одномандатних округах номер 94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаси та Канів, Черкаська область) та 223 (Шевченківський район, місто Київ).
Згідно з календарним планом висування кандидатів у народні депутати триватиме до 4 листопада включно. Цікаво, що лише у перший день виборчої кампанії, за даними Центрвиборчкому, надійшли документи від 18 претендентів. Переважна більшість із них — висуванці від політичних партій.

Тактика від опозиції...
Нинішні перевибори передусім цікаві тим, що представники трьох опозиційних парламентських партій заявили: 15 грудня вони всі як один підтримуватимуть тих кандидатів, котрі, за підрахунками опозиції, здобули перемогу торік у жовтні.
Саме позавчора опозиціонери почали реалізовувати цей свій намір. Так, на з'їзді партії «Батьківщина» було висунуто чотирьох протеже цієї політичної сили.
Отже, зараз, як і в 2012 році, у 94-му виборчому окрузі «Батьківщина» висунула Віктора Романюка, у 132-му — Аркадія Корнацького, у 194-му — Миколу Булатецького, а в 197-му — Леоніда Даценка. Крім того, з'їзд підтримав висунення партією «Свобода» Юрія Левченка у 223-му окрузі. Саме він був п'ятим «недопереможцем» торішнього свята демократії.
Варто наголосити також, що голова партії «УДАР» Віталій Кличко надіслав вітальне слово учасникам з'їзду, де пообіцяв підтримати висунутих опозиційних кандидатів.
Зрозуміло, що боротьба за п'ять проблемних округів тільки починається, однак перші нюанси уже з'явилися, відтак доцільно поділитися певними спостереженнями.
Скажімо, ще до старту кампанії з довиборів існувала ймовірність того, що в 94-му окрузі замість Віктора Романюка балотуватиметься представник «Батьківщини» Остап Семерак. Причина — порушена проти Романюка кримінальна справа (а в опозиції її називають не чим іншим, як політичним переслідуванням), що змусила його виїхати за межі України.
Нині ж сам Остап Семерак говорить про те, що він був лише резервним претендентом на депутатство. А представники «Батьківщини» наполягають на тому, що в ЦВК не буде жодної причини для того, щоб не реєструвати кандидатом Віктора Романюка.
Наступний нюанс, пов'язаний з округом № 94, зводиться до того, що балотуватися тут висловив намір екс-нардеп Юрій Кармазін. Нагадаємо, саме з його ім'ям пов'язані інциденти із судовими позбавленнями мандатів Павла Балоги та Олександра Домбровського. Усе б нічого, але ті судові рішення створили небезпечний прецедент відбирання депутатства у кого завгодно. Адже прийняття до розгляду справ стосовно Балоги та Домбровського відбувалися після того, як минули всі терміни подання скарг.
Можлива поява певного опозиційного тертя на 223-му окрузі в Києві, де «Свобода» висунула Юрія Левченка. Річ у тім, що про намір балотуватися тут заявляв Юрій Гримчак — давній соратник Юрія Луценка і людина, котра залишилася за бортом парламенту торік через непрохідний номер у списку «Батьківщини». Нині Гримчак подав заяву про виключення його з того списку. І якщо його рішення йти в парламент по 223-му округу буде остаточним, робитиме він це, скоріше за все, як самовисуванець.
Утім, один із лідерів «Батьківщини» Олександр Турчинов учора заявив, що поговорить з Юрієм Луценком стосовно намірів Гримчака балотуватися в окрузі Левченка. Чим усе це закінчиться — поживемо, побачимо...
В усьому іншому опозиціонери поки що єдині. Вони навіть домовилися про створення спільного координаційного центру для контролю за виборами. Причому, за словами Арсенія Яценюка, ідею про такий центр озвучив Віталій Кличко. «Навіть попри те, що «УДАР» у цій виборчій кампанії брати участі не буде», — резюмував пан Яценюк.

...і стратегія від влади
Що ж до партії влади, то регіонали відмовилися від ідеї проведення з'їзду для висування кандидатів. Як вважає політолог Вадим Карасьов, «на бренді ПР перемогти в цих округах буде неможливо. Тому, щоб мати шанси на перемогу, там підтримуватимуть нейтральних кандидатів».
Стратегія на нинішні перевибори у регіоналів зовсім інша. Так, вони домагатимуться внесення змін до виборчого законодавства. Депутати Єфремов та Олійник уже ініціювали відповідний документ. І, як випливає зі звіту громадянської мережі «ОПОРА», результативне голосування за цей «шедевр» законодавчої думки в розпал виборів може негативно вплинути на перебіг кампанії.
«Зміна нормативно-правової бази після офіційного старту кампанії суперечить міжнародним стандартам,— застерігають експерти. — А в прикінцевих положеннях проекту не передбачено норму щодо набуття чинності закону після повторних виборів, а саме з 1 січня 2014 року».
Більше того, громадські активісти нагадують, що в разі поширення положень законопроекту Єфремова — Олійника на вибори в п'яти округах, окружні виборчі комісії (ОВК) отримають значно ширші повноваження. Зокрема, право реєструвати кандидатів в одномандатному окрузі, ухвалювати рішення про скасування реєстрації кандидатів і затверджувати текст виборчого бюлетеня для голосування в одномандатному окрузі.
Зважаючи на те, що порушення, на підставі яких Центрвиборчком скасував результати мажоритарних виборів у п'яти округах, відбувалися саме на рівні і з вини ОВК, «розширення повноважень окружкомів зробить управління виборчим процесом неконтрольованим», — резюмують активісти «ОПОРИ».

Ярослав ГАЛАТА

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • В ІМ’Я МИРУ І ДОБРА
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».