Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ПРИСТАНЬ ДЛЯ ТВОРЧИХ І ТАЛАНОВИТИХ
Серед столичних театрів Київський національний академічний театр оперети чи не найактивніше розвивається, постійно шукаючи нові форми спілкування з глядачем. Ще однією творчою знахідкою цього закладу став Мистецько-концертний центр імені Івана Козловського, що нещодавно відкрив свій перший сезон.

«Центр імені Івана Козловського буде розвиватися і функціонувати як заклад, в якому ставитимуть опери, проводитимуть конкурси і фестивалі. Загалом — це пристань для втілення всього творчого і талановитого. Отже, обмеження в роботі згідно з усталеними стилями і жанрами не буде. В цьому переконує і різноплановий репертуар першого сезону»,— розповів художній керівник Київського національного академічного театру оперети, заслужений діяч мистецтв України Богдан Струтинський.
Декому може здатися дивним, що саме Національна оперета взялася за цю справу. Але якщо зазирнути в історію, то можна дізнатися, що саме з цим театром багато що поєднує І. Козловського. У колишньому Троїцькому народному домі, на сцену якого вперше вийшов Іван Семенович у партії Андрія з опери «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, тепер приміщення оперети. І як згадують народні артисти України Тамара Тимошко-Горюшко, Валентина Чемена та Валентин Рожков, 19 квітня 1967 року, під час Декади українського мистецтва у Москві видатний співак, переглянувши виставу Київської оперети, був захоплений майстерністю виконавців.
Іван Семенович вийшов на сцену і сказав: «Я щасливий і гордий з того, що в Україні є такі чудові голоси. Це свідчить про співочий дар нації. У Театру оперети велике яскраве майбутнє. Я благословляю його». А на згадку про зустріч із колективом театру всесвітньо відомий тенор подарував народній артистці України Валентині Чемені книжку Ван Гога «Листи» з дарчим написом: «Глубокоуважаемой Валентине Леонидовне! Спасибо за ту гармонию, которую Вы несете своим мастерством. Желаю радости в искусстве, а значит, и в жизни. С ув. И. Козловский. 19.04.67».
До речі, Козловський виконував партії у більш ніж 50 операх, у 50–60-х роках минулого століття найбільше серед оперних виконавців здійснював аудіозаписів, Федір Шаляпін вважав його найкращим співаком, а Чарлі Чаплін мріяв особисто познайомитися.
Задум створити музичну виставу «Іван Козловський — віра, надія, любов...» виник у керівника Центру імені Івана Козловського Тетяни Зозулі після того, як вона відвідала малу батьківщину митця — село Мар’янівка на Київщині. Тут, за словами режисера, навіть люди з іншими очима, а вже сама природа спонукає до творчості.
Мало хто знає, що Іван Семенович за власні кошти збудував у Мар’янівці музичну школу, перевіз туди 9 роялів марки «Стейнвей», списаних у Большому театрі СРСР, для навчання музиці дітей села.
«Ми повинні мати брендову виставу, це наче лікнеп для глядачів, щоб вони знали про життя і творчість Івана Козловського, чули його голос. Це міг бути звичайний музичний концерт, але було вирішено все ж зробити музичну виставу, в основі якої лежить конфлікт між Співаком і Царем. А про талант від Бога, про мудрість, віру, надію та любов на різні лади та різними голосами розповідає у виставі сама музика», — зауважила Т. Зозуля.
У прем’єрній виставі «Іван Козловський — віра, надія, любов...» взяли участь лауреати міжнародних конкурсів Галина Грегорчак, Любов Сагат, Яна Бойко, Анна Поліщук (фортепіано), народний артист України Роман Гриньків (бандура) та соліст Національної опери України Сергій Скубак. Принагідно зазначимо, що цю виставу можна вважати міжнародним проектом, адже Яна Бойко — солістка Талліннської опери (Естонія).
Глядачі із завмиранням спостерігали за магічним дійством на сцені, присутніх полонило дивовижне звучання архівних записів тенора, сповнених сили, ніжності та всеосяжної любові.
У Центрі імені Івана Козловського планують і надалі працювати над виставою. Можливо, дещо зміниться програма спектаклю, прийдуть нові виконавці, буде додано поетичні рядки. Проте головною дійовою особою цього музичного свята, безперечно, залишиться наш геніальний земляк.
У планах Центру в перспективі — проводити музичні вечори, ставити маленькі опери, як старовинні, так і сучасні. У репертуарі закладу будуть концерти, конференції, тренінги, вернісажі, бенефіси, форуми та інші культурні акції. А у вересні наступного року планується провести Міжнародний оперний фестиваль імені Івана Козловського.

Едуард ОВЧАРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • СВЯТО ДУХОВНОСТІ
  • МІНКУЛЬТУРИ ПІДТРИМАЄ ВИСТАВКУ ІВАНА МАРЧУКА
  • ЗОЛОТІ СУКНІ, РОЗКІШНЕ ПІР’Я ТА СХІДНА БІРЮЗА— В НАЦІОНАЛЬНІЙ ОПЕРІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».