Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
«ЧАСТКОВА МИЛІСТЬ» КРІЗЬ ПРИЗМУ ЛІКУВАННЯ
МІСІЮ КОКСА — КВАСНЄВСЬКОГО ПРОДОВЖЕНО ДО СЕРЕДИНИ ЛИСТОПАДА
Цього тижня відбувся довгоочікуваний звіт місії Пета Кокса та Александра Кваснєвського стосовно питання Юлії Тимошенко. Водночас мандат цієї місії Європарламенту було продовжено до середини листопада. Відтак пошук компромісу щодо звільнення українського екс-прем'єр-міністра, схоже, все ще триватиме.

Однак навіть станом на сьогодні можна з упевненістю сказати, що пани Кокс та Кваснєвський виявилися справжніми професіоналами, котрі дійсно уміють шукати вихід зі, здавалосья би, безвихідних ситуацій. Ще більш прикро, що цих саме «безвиходей» чинна українська влада наставила собі власноруч, чим неабияк ускладнила підготовчий процес до укладання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

В чому полягає компроміс?
Отже, ЄС пропонує вітчизняному Президенту Віктору Януковичу застосувати до екс-прем'єра Юлії Тимошенко так звану процедуру часткового помилування. Про це після згаданого вище звіту у Брюсселі повідомив один із його фігурантів — екс-президент Польщі Александр Кваснєвський:
«Ми говоримо про так зване часткове помилування, і це наша пропозиція, яку ми написали в листі, надісланому Президенту України. Ми про це говоритимемо й далі, бо, здається, це найреалістичніший підхід і терміни дозволяють це виконати. Часу вже небагато. Залишилося 42 дні (станом на сьогодні уже тільки 39. — Авт.) до Вільнюського саміту».
Пан Кваснєвський також пояснив, у чому полягає зміст такого часткового помилування. За його словами, можна зменшити строк ув'язнення із семи років до двох, які Тимошенко вже перебуває в ув'язненні.
Показово, що в інтерпретації польського євродепутата Марека Сівеца, котрий днями також публічно коментував звіт місії Кокса — Кваснєвського, часткове помилування для Юлії Тимошенко — це не лише скорочення терміну ув'язнення. Зі слів пана Сівеца випливає, що Тимошенко має ще й, по-перше, сплатити 200 мільйонів доларів штрафу, а по-друге, бути позбавленою громадянських прав на трирічний термін.
Саме остання з перелічених умов нібито буде гарантією того, що Тимошенко не зможе балотуватися в президенти у 2015-му, а отже, не конкуруватиме за цю посаду з чинним главою держави.
Не можна не звернути уваги і на очевидну неточність, якої припустився у своєму поясненні Марек Сівец. Так, він заявив, що станом на сьогодні Юлія Володимирівна ужі відбула половину відведеного їй семирічного покарання. Насправді це не відповідає дійсності, оскільки з моменту оголошення вироку — 11 жовтня 2011-го — минуло лише два роки і один тиждень. Менше двох з половиною років пройшло й від дня арешту екс-прем'єр-міністра — 5 серпня 2011-го.
Утім, як уже було зазначено, місію Кокса — Кваснєвського продовжено до середини листопада і остаточне тлумачення часткового помилування, мабуть, ще уточнюватиметься.
Поки що варто прокоментувати заяву президента Європейського парламенту Мартіна Шульца. Після оголошення звіту місії він також наголосив на тому, що клопотання про часткове помилування Тимошенко, передане Коксом і Кваснєвським Вікторові Януковичу, має аналогічну законодавчу основу, що й лист, який санкціонував справу Луценка:
«Є можливість повернутися до тих досягнень, які нам удалися півроку тому, — резюмував пан Шульц. — Тому можна використати аналогічний інструмент, щоб досягти результату і в справі Тимошенко». А ще — президент Європарламенту висловив надію, що саме така процедура може призвести до того, що Тимошенко отримає можливість виїхати до Німеччини на лікування.

Пошук аналогій по-українськи
Схоже на те, що хтось із владної української верхівки був бодай приблизно ознайомлений зі змістом звіту місії Кокса — Кваснєвського заздалегідь. Причому не просто ознайомлений, а й доклав зусиль для того, щоб поширити їх, скажімо так, у певних колах. Особливо щодо наведених Мартіном Шульцом аналогій потенційного звільнення Юлії Тимошенко зі справою Юрія Луценка.
Інакше чим пояснити, що саме напередодні звіту двох поважних європейців у ЗМІ знову спливло прізвище донецького адвоката Володимира Оленцевича? Цей правник відомий своїм позаторішнім позовом про скасування указу президента Віктора Ющенка щодо присвоєння звань Героя України Роману Шухевичу та Степану Бандері.
Нині Оленцевич, вочевидь якимось чином заздалегідь знаючи про наведені президентом Європарламенту Мартіном Шульцом аналогії стосовно звільнень Тимошенко та Луценка, знову активно узявся до справи. Так, згаданий адвокат звернувся до Вищого адміністративного суду з клопотанням визнати незаконним (!) указ Президента Віктора Януковича про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
Чому б не припустити, що це — така собі гра на випередження? У тому сенсі, що й можливе рішення щодо звільнення Юлії Тимошенко також можна буде оскаржити за подібною ж схемою?
Таке припущення цілком укладається у розвиток подій навколо нинішнього клопотання Володимира Оленцевича. Він каже, що, підписуючи указ про помилування Луценка, Янукович порушив норми «Положення про порядок здійснення помилування». Згідно з цим документом право бути помилуваним нібито має лише засуджений, що особисто подав президенту відповідне прохання.
Оленцевич нагадує, що Луценко такого прохання не подавав, це за нього зробила Уповноважена з прав людини Верховної Ради Валерія Лутковська. Більше того, Луценко кілька разів категорично наголошував, що в жодному разі не звертатиметься до Януковича з проханням про помилування, бо не вважає себе винним.
«Отже, виходить, що Луценка помилували насильно, що є незаконним», — продовжує виправдовувати свою правову казуїстику новоспечена «зірка» донецької адвокатури.
Адвокат також додає, що ще 7 жовтня його позов було взято до розгляду Вищим адмінсудом. Однак дату слухань досі не призначено. Цілком імовірно, що вона так і не буде призначеною. А відповідне подання Оленцевича просто висітиме дамокловим мечем не тільки над Юрієм Луценком, а й над Юлією Тимошенко.
Навіть якщо її відпустять на лікування до Німеччини, вона мусить знати: у разі повернення до України влада знайде такого самого адвоката Оленцевича, котрий зробить подання на незаконність звільнення. А забезпечити відповідний розгляд у суді — це лише справа техніки.
Цікаво також спостерігати, як серед спічрайтерів Партії регіонів знову зав'язалася суперечка з опонентами стосовно можливості чи неможливості будь-якого звільнення (помилування, часткового помилування, відпущення на лікування за кордон — потрібне підкреслити) Юлії Тимошенко.
Ці дискусії дуже вже нагадують епізод із фільму «Кавказька полонянка», де герой Володимира Етуша «товаріщ Саахов» вимагав, щоб його судили «по советским законам». Пригадуєте, що йому відповіли «месники»? «А может, ты и воровал ее по советским законам?»
Просто ненависть до політичних опонентів і боязнь утрати влади у перспективі 2–3 роки тому були настільки сильними як у Віктора Януковича, так і серед його оточення, що ні про що, крім банальної помсти, вони не думали. А нині для пошуку виходу з кризи доводиться залучати таких віртуозів компромісу, як Пет Кокс та Александр Кваснєвський...

Здоров'я— поза політикою?..
Тим часом надійшла інформація і із самої клініки «Шаріте», де, ймовірно, може пройти лікування «політична ув'язнена номер один». Так, голова правління німецької клініки Карл-Макс Айнхойпль вважає оперативне втручання єдиним шансом екс-прем'єра на одужання.
«Після двох років болю у спині та рецидиву грижі міжхребцевого диска операція, на наш погляд, є єдиним шансом на успішне лікування», — заявив знаний німецький ескулап, додавши при цьому, що в «Шаріте» готові до проведення такої операції.
Ці слова також викликали неабияку хвилю заяв із боку активістів Партії регіонів. Як тільки мова заходить про здоров'я політичних в'язнів із числа їхніх опонентів, як вони починають розводити руками й бідкатися про долю інших ув'язнених, котрі, як і Юлія Тимошенко, теж потребують лікування, але про них не згадують на рівні Європарламенту, з ними не зустрічаються посли іноземних держав, задля них не формують спеціальних місій...
Утім, автор цих рядків, як, вочевидь, і більшість українських громадян, чудово усвідомлює глибочезну риторичність таких заяв.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • БІЛЬШЕ ПОЛОВИНИ УКРАЇНЦІВ ЗА «АСОЦІАЦІЮ»
  • УКРАЇНЦІВ СТАЛО МЕНШЕ МАЙЖЕ НА 100 ТИСЯЧ ОСІБ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».