Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЄВРОПА БІДНІЄ
З року в рік унаслідок кризи збільшується провалля між багатими і бідними в Європі. Якщо держави не змінять своєї політики заощаджень, у 2025 році приблизно кожний третій мешканець континенту буде жити в злиднях. Доповідь із цього питання опублікувала кілька днів тому міжнародна гуманітарна організація Oxfam.

Її експерти проаналізували економічну і соціальну ситуацію європейських держав, спираючись на дані Євростату. Вони порівняли її з кризами, які вибухали у 80-х і 90-х роках минулого століття в Азії, Африці та Латинській Америці. Там намагалися подолати їх подібно до того, як у Європі: скорочуючи бюджети і обмежуючи витрати. У результаті все більше погіршувалася ситуація: держави потребували багато років, щоб досягнути докризового рівня. У випадку Індонезії, яка пройшла економічну кризу в 1997 році, це тривало понад десятиліття, а деякі країни Латинської Америки долали наслідки кризи навіть 25 років.
У Європі протягом останніх років не погіршилось економічне становище у 10% населення. Вони мають досить накопичених запасів, щоб жодна криза їм не загрожувала. Це не зміниться і в майбутньому. Натомість значне погіршення ситуації може відчути решта європейців: Oxfam оцінює, що до 2025 року кількість убогих осіб зросте на 15–25 мільйонів.
У найгіршій ситуації перебувають країни, які отримали фінансову допомогу від ЄС і МВФ та змушені були вдатися до різкого скорочення витрат. «Вони скорочують витрати у соціальній сфері, охороні здоров’я та освіті. Водночас там обмежено трудові права і підвищено податки для всіх громадян. Економічно це не має жодного сенсу. Багато з них опинилось у проклятому колі біди, вирватися з якого не зможуть протягом життя цілих поколінь», — вважає Наталія Алонсо, керівник Oxfam у Європейському Союзі.
Організація зауважує, що особлива загроза існує для Греції, Ірландії, Італії, Португалії, Іспанії і Великобританії.
Виняткове провалля між багатими і бідними спостерігається в Іспанії. Експерти попереджають, що в майбутньому соціальні диспропорції можуть бути такими самими, як у Парагваї. Вони вимірюються за допомогою так званого індексу Джіні — чим він вищий, тим більша нерівність; в Іспанії він продовжує зростати і сягнув рівня 1995 року.
Головною причиною є зростаюче безробіття (приблизно 27%), а це призводить до того, що все більше іспанців не в змозі сплатити рахунки за житло. За оцінкою Oxfam, щоденно через ці причини дах над головою втрачають 115 родин, нерідко доходить до самогубств (у минулому році через цю причину пішло з життя приблизно 100 осіб). У деяких містах слюсарі відмовляються відкривати зачинені помешкання на вимогу судових виконавців, а уряд був змушений змінити законодавство, щоб родини, які не сплачують кредитів, не можна було негайно виселяти.
Але й тим, хто має роботу, не набагато краще. У країнах, які здійснили значні заощадження, різко знизилася зарплата. «У зв’язку з тим навіть працюючі нині у набагато гіршій ситуації, ніж їхні батьки-пенсіонери», — стверджують автори доповіді.
Найбільше молодих безробітних має Греція — 64% громадян до 26 років. Тамтешній уряд недавно представив висновки, подібні до доповіді Oxfam. Афіни стверджують, що мине сім років, поки економіка країни вийде на рівень 2008 року. Профспілки дивляться набагато песимістичніше — на їхню думку, це займе ще два десятиліття.
Міжнародна організація праці (МОП), у свою чергу, вважає, що зростаюче безробіття серед молоді сприятиме зростанню підтримки радикальних партій. Це викличе збільшення кількості соціальних заворушень. У Греції це вже видно, як на долоні: йдеться не тільки про крайнє праву партію «Золотий світанок», яка закликає до вигнання з країни іммігрантів, а й про лівацькі угруповання.
Зарівно МОП і Oxfam стверджують, що поки не пізно змінити негативний тренд і пригальмувати зростаюче розшарування. Треба збільшити доступ до освіти для всіх громадян, впровадити прогресивну податкову систему, щоб захистити економічно найслабших і виділити більше ресурсів на публічні інвестиції.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • США НА МЕЖІ ДЕФОЛТУ?
  • «ПІРАТИ» З «ГРІНПІСУ»
  • ТРЕТИНА УКРАЇНЦІВ ДО 2050 р. БУДЕ ЛІТНІМИ ЛЮДЬМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».