Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ВПРАВА З АНТИНАТОВСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ
20–26 вересня відбулася так звана активна (полігонна) фаза маневрів стратегічного рівня збройних сил Росії і Білорусі «Захід-2013». Це — найбільше з усіх проведених навчань обох армій: усього на полігонах у західній частині Білорусі, Калінінградській області і в Балтійському морі у них узяли участь понад 22 тисячі військовиків.

Для російської армії «Захід-2013» не становить помітного виклику, вписуючись у навчальний цикл, в рамках якого рівночасно були організовані також навчання у Мурманській області і Баренцовому морі.
Для білоруської армії натомість цьогорічні спільні маневри були найбільшим навчальним заходом за два десятиліття. Навчання «Захід-2013» становили передовсім перевірку інтеграції білоруської і російської армій, а у фактичному вимірі здатність першої з названих до дій у структурах і стандартах збройних сил Російської Федерації.
Сценарій і характер навчань «Захід-2013» не залишають сумнівів, що російсько-білоруське угруповання готується вести регулярні військові дії, а потенційним противником вважають сусідні держави НАТО. У політичному плані можна спостерігати двоякість підходу Росії до Альянсу.
З одного боку, судячи з публікацій російських медіа на тему маневрів, Москва прагнула спровокувати негативну реакцію західних сусідів, а з іншого — через спільне навчання небойового характеру (одночасно із «Заходом» відбувались антитерористичні навчання «Чутке небо-2013») — намагалася розвіяти підозри НАТО щодо цілей військової політики Росії на європейському напрямку.

Військовий аспект
Маневри Регіонального угруповання військ Союзної Держави Білорусі і Росії на стратегічному рівні організовуються щодва роки з кінця минулого десятиріччя (поперемінно під назвами «Захід» і «Щит союзу»). Оголошення про маневри робиться щонайменше за рік. З цього огляду маневри «Захід-2013» не становлять нової якості. Від попередніх заходів цього рангу вони відрізняються масштабом залучених сил і ресурсів (12 тисяч російських і 10 тисяч білоруських солдат), а також географією проведення маневрів — цього разу полігонні заходи відбувались одночасно на території Білорусі і Росії і були максимально спрямовані у західному напрямку.
Вперше головні події навчань відбувались у Калінінградській області і на Балтійському морі. Частина подій, пов'язаних із маневрами «Захід-2013», проведена у центральній частині Росії і стосувалася взаємодії міністерства оборони Російської Федерації зі структурами транспорту, енергетики (Нижегородська область) і внутрішніх справ (один з елементів навчань внутрішніх військ у Московській області 20 вересня). І головне питання — забезпечення тилу і логістичної підтримки підрозділів, які діють на віддаленні від місць постійної дислокації (російські підрозділи, які проводили маневри у Білорусі, постійно базуються у центральній частині Росії).
Навчання «Захід-2013» становили елемент ширшої програми навчання армії у Західному військовому окрузі (в рамках Об'єднаного стратегічного командування «Захід»). Вони були пов'язані з розпочатими кілька днів раніше і закінченими 22 вересня навчаннями у Псковській і Ленінградській областях, але передовсім з організованими одночасно маневрами Північного флоту і угруповання військ на Кольському півострові.
Сценарії навчань передбачали блокування і знищення формувань гіпотетичного противника (в офіційних комюніке вони називалися нелегальними збройними формуваннями або терористами). Характер використаних сил і засобів (зокрема, підрозділи артилерії і ракетників, бомбардувальна авіація, великі кораблі), а також реалізовані заходи дозволяють впевнено припускати, що термін «нелегальні збройні угруповання» мав означати «регулярні збройні сили потенційного противника».
Звертають на себе увагу заходи з участю ВМФ (одночасно у Балтійському і Баренцовому морях) та військових частин у Калінінградській і Мурманській областях, які відпрацьовували удар по угрупованню десантників та протидію морському десанту (на Баренцовому морі було «ліквідовано» підводний човен умовних «терористів»). З елементів навчань особливо можна виділити також захоплення місцевості і бої у міській забудові (Калінінградська область).
Для білоруської армії маневри «Захід-2013» були найбільшим навчальним заходом за два останніх десятиліття. У них безпосередню участь брала четверта частина збройних сил Білорусі. Враховуючи недостатнє фінансування військових видатків (витрати майже 0,5 мільярда доларів щорічно, для порівняння — цьогорічні військові витрати Росії перевищують 70 мільярдів доларів, а Польщі — 9 мільярдів доларів) належить визнати, що у маневрах взяли участь усі боєздатні підрозділи білоруської армії.
«Захід-2013» став насамперед перевіркою інтеграції білоруської і російської армій, а фактично здатності першої з названих до дій у структурах і за стандартами збройних сил Російської Федерації (особливим випадком є участь білоруського мобільного батальйону в складі угруповання морської піхоти Балтійського флоту).
Зазначимо, що із середини минулого десятиліття збройні сили Білорусі проводять маневри вище тактичного рівня виключно в рамках Регіонального угруповання військ (і/або Єдиної регіональної системи протиповітряної оборони), а більшість самостійних навчань також присвячено підготовці білоруських частин до подальших спільних навчань із російською армією.

Політичний аспект
Маневри «Захід-2013» відбулись у період охолодження відносин Росії із Заходом у зв'язку із ситуацією на Близькому Сході і завершенням процесу підготовки до підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. Цим також можна пояснити у більшості неофіційну інформацію (контрольовані витоки) на тему сценарію і характеру маневрів, на яких традиційно головним противником Регіонального угруповання військ є сили прикордонних держав НАТО — Естонії, Латвії, Литви і Польщі.
Оскільки перебіг навчань свідчить про підготовку Білорусі і Росії до протистояння з регулярними збройними силами (у домислі: силами НАТО на західному — з російської точки зору — стратегічному напрямку), то витоки у медіа щодо протидії нібито агресивним діям держав Альянсу (головним чином диверсіям з їхнього боку на території Білорусі) не мають реального підтвердження. Їх належить визнати розрахованими суто на провокування негативної реакції прикордонних із Росією держав — членів НАТО і тим самим утвердження їхнього сприйняття у Союзній Державі як русофобських, нездатних до конструктивної співпраці.
Одночасно з маневрами «Захід-2013» збройні сили Російської Федерації взяли участь у навчаннях по боротьбі з повітряним тероризмом «Чутке небо-2013» (23–25 вересня), у яких Альянс представляли Норвегія, Польща і Туреччина. Варто зауважити, що з військової точки зору синхронізація цих маневрів зі спільним білорусько-російським заходом мала відвернути увагу НАТО від «Заходу», а з погляду політики — підважити застереження Альянсу щодо цілей військової політики Росії на європейському напрямку.
Останньому служило також запрошення військових аташе у Білорусі та інспекторів від ОБСЄ (з Данії, Литви і Норвегії) до спостереження окремих полігонних вправ у Калінінградській області.
Реакцією Росії на заплановані на листопад цього року у Польщі і балтійських державах навчання НАТО Steadfast jazz 2013 стали проведені на території Білорусі одночасно з навчаннями «Захід-2013» навчання Колективних сил оперативного реагування Організації Договору про колективну безпеку (КСОР ОДКБ). У них взяли участь понад 600 солдатів із Білорусі, Росії, Вірменії, Казахстану, Киргизстану і Таджикистану.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕГОВОРИ ЗАВЕРШЕНО. ЩО ДАЛІ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».