Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
СТУДЕНТИ ВИВЧАЮТЬ СИМПТОМИ ХВОРОБ НА КАРТИНАХ
У Дніпропетровську в міській лікарні № 2 відкрили «Картинну галерею діагностичних симптомів», де представлені репродукції відомих картин, на яких можна розгледіти симптоми різних захворювань, повідомляє life.pravda.com.ua. Про це розповіла завідувач кафедри пропедевтики внутрішньої медицини Дніпропетровської державної медичної академії Тетяна Хомазюк.

«Студенти 2–3-го курсу, розглядаючи картини, краще освоюють пропедевтику внутрішньої медицини. Так ми вчимо їх семіотиці — науці про симптоми і ознаки основних, найбільш частих захворювань. Галерея образів образотворчого мистецтва дозволяє студентам у деталях осягнути нюанси захворювань внутрішніх органів», — сказала медик.
Наразі в картинній галереї є копії картин відомих художників: Пабло Пікассо, Леонардо да Вінчі, Рубенса, Бориса Кустодієва та інших. Серед них — репродукція знаменитої картини Леонардо да Вінчі «Мона Ліза». Якщо подивитися на неї з лікарської точки зору, то біля кута ока Джоконди є ксантелазма, що свідчить про порушення ліпідного обміну, який впливає на виникнення захворювань судин.

РОЗКРИТО ТАЄМНИЦЮ СТОУНХЕНДЖА
Організація «Англійська спадщина» повідомляє про розгадку побудови Стоунхенджа — найбільшої і найвідомішої доісторичної пам’ятки Британських островів, повідомляє gazeta.ua. Розкопки стежки, якою в глибоку давнину крокували ритуальні процесії, підтвердили гіпотезу про те, що Стоунхендж побудували вздовж рельєфу часів льодовика, який опинився на осі сонцестояння.
Стежка мала протяжність 2,5 км від північно-східного входу на територію, оточену камінням, до річки Ейвон у Вест-Еймсбері (графство Уїлтшир). Археологи дослідили її після того, як закрили шосе A344, що перетинало цей маршрут. Під асфальтом вони виявили природний рельєф, що утворився під дією талої води в кінці льодовикового періоду. Випадково вийшло так, що в одному напрямку гряди вказували на те місце, де в середині зими сідало сонце, а в іншому — на точку сходу в день літнього сонцестояння.
Тепер зрозуміло, чому Стоунхендж знаходиться саме в цьому місці й чому доісторичні люди так цікавилися сонцестоянням, вважає дослідник Майк Паркер Пірсон. Це не пов’язано ані з поклонінням сонцю, ані з бажанням створити свого роду календар чи астрономічну обсерваторію. Просто саме місце було особливим для них: природний ландшафт розташовувався на осі сонцестояння, ніби з’єднуючи небо і землю. Іншими словами, в сонцестоянні начебто брало участь не тільки небо, а й земля.
2014-го колишнє A344 засіють травою. За 2,5 км від Стоунхенджа зведуть новий центр для відвідувачів, звідки можна буде отримати більш повне уявлення про ритуальний комплекс як цілісний об’єкт, вбудований у ландшафт, а не лише як про скупчення каменів.

ФІНИ — НАЙЧЕСНІША НАЦІЯ У СВІТІ
Класична мірка моральності — якби ви знайшли загублений кимось гаманець, чи повернули б ви його? Експеримент проводили в 16 великих містах світу за замовленням Reader’s Digest, повідомляє newsru.ua. У кожному місті на видноті залишили по 12 гаманців із сімейними фотографіями, контактними даними й готівкою, яка відповідає 30 фунтам стерлінгів. Зі 192 гаманців повернули трохи менше половини, причому результати відчутно різнилися за містами. Так, у Гельсинкі повернули 11 гаманців, тоді як у Лісабоні лише один, і той — пара відпускників із Нідерландів.
Підсумковий рейтинг чесних і нечесних міст світу за кількістю повернутих гаманців (з 12): Гельсинкі (Фінляндія) — 11, Мумбай (Індія) — 9, Будапешт (Угорщина) — 8, Нью-Йорк (США) — 8, Москва (Росія) — 7, Амстердам (Нідерланди) — 7, Берлін (Німеччина) — 6, Любляна (Словенія) — 6, Лондон (Велика Британія) — 5, Варшава (Польща) — 5, Бухарест (Румунія) — 4, Ріо-де-Жанейро (Бразилія) — 4, Цюрих (Швейцарія) — 4, Прага (Чехія) — 3, Мадрид (Іспанія) — 2, Лісабон (Португалія) — 1.
також у паперовій версії читайте:
  • ФАКТ
  • СТАТИСТИКА
  • РЕКОРДИ
  • МАНДРИ
  • ЗНАХІДКИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».