Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ОФТАЛЬМОЛОГИ РОЗРОБИЛИ ДІЄВИЙ МЕТОД ЛІКУВАННЯ МАКУЛЯРНОЇ ДЕГЕНЕРАЦІЇ
Дослідження Університету Північної Кароліни, що проводили на мишах, може подарувати терапію проти макулярної дегенерації, повідомляє Medical News Today. Вчені пропонують лікувати захворювання інгібіторами MDM2. Вони повертають назад процес утворення аномальних кровоносних судин, що призводять до втрати зору в центральній частині його поля.

Макулярна дегенерація руйнує макулу — центральну частину сітківки. Через відхилення людині стає важко керувати машиною, читати і дивитися телевізор. Дегенерація розпочинається після 50 років, тому часто її називають віковою макулярною. Є суха і волога форми захворювання. При сухій — зір затуманюється або з’являються сліпі зони. А при вологій — судини, що ростуть, протікають, що й призводить до втрати зору.
Досі найефективнішою офіційно схваленою технологією лікування вважалися ін’єкції антитіла анти-VEGF. Ін’єкції потрібно було робити кожні 4–8 тижнів. Але вони підвищують ризик інфекції і дорого коштують. Новий підхід дає довготривалий ефект, не загрожуючи інфекціями.
Основний «плюс» інгібіторів у тому, що вони безпосередньо впливають на судини. А ось анти-VEGF — на чинники росту, що провокують появу нових судин. Експерименти з мишами і клітинними культурами показали: інгібітори активували протеїн p53 — основний регуляторний білок, що визначає, чи помре клітина. Отже, інгібітори ініціюють смерть клітин судин.
Те ж роблять низькі дози радіації. Але, на відміну від неї, інгібітори не пошкоджують ДНК, і не має потреби у проведенні складної операції, інколи необхідної при лікуванні опроміненням.

ЯК ПРОДОВЖИТИ СВОЄ ЖИТТЯ
Учені Університету Каліфорнії констатують: здоровий спосіб життя дійсно додає років. Як показали спостереження за групою пацієнтів із раком простати, в них за п’ять років ведення здорового способу життя теломери подовжилися на 10%, пише «Газета.RU».
Теломери — захисні ковпачки на кінцях хромосом. У міру старіння тіла вони коротшають із кожним діленням клітини. Але фермент теломерази надбудовує їх. Свого часу за відкриття теломерази було вручено Нобелівську премію. Однак теломераза активна, за словами вчених, тільки в стовбурових і ракових клітинах.
Чим довше теломери, тим довше людина живе і тим менше в неї вікових хвороб. Можливо активувати теломеразу в середині організму, але це загрожує раковими мутаціями у клітинах. Тому висновки співробітників Університету Каліфорнії можуть перевернути сучасну медицину.
Отже, щоб подовжити теломери, треба перейти на правильну дієту (збільшити споживання овочів, фруктів, зернових, зменшити жири, цукор), підвищити рівень фізичної активності (мінімум 30 хвилин на день, хоча б прогулянок), контролювати стрес (йога, медитації) і мати підтримку з боку соціуму (сеанси групової терапії).
Це довели спостереження за 35 чоловіками з раком простати ранньої стадії розвитку. За час дослідження 10 чоловіків змінили спосіб життя на краще згідно з описаною схемою. Інші жили по-старому. В результаті у першої групи подовжилися теломери. Чим сильніше були зміни в способі життя, тим більше вони подовжилися. А ось у другій групі теломери скоротилися за п’ять років на 3%. До речі, раніше було доведено: для активізації теломерази вистачає трьох місяців правильного способу життя.

ЧІПСИ Є ДЖЕРЕЛОМ ОТРУЙНОЇ СПОЛУКИ
Маленьким дітям категорично заборонено їсти картопляні чіпси. Як показало дослідження Бристольського університету, цей продукт викликає незворотні зміни у мозку дитини, пише «Правда.RU».
Учені спеціально проаналізували стан мозку дітей 3–4 років, які майже щодня їли чіпси. У результаті в них знижувалася якість пам’яті та ініціативність. Причина — у досить великому обсязі споживаних із чіпсами насичених жирів. Вони не дають дитячому мозку функціонувати правильним чином.
Згідно зі зробленими висновками основної шкоди мозку завдавав акриламід. Його можна знайти в усіх чіпсах. Це — мутаген і канцероген. Через його властивості вчені також не рекомендують їсти чіпси вагітним жінкам.
До речі, акриламід утворюється природним шляхом при термічній обробці цілого ряду продуктів. До їх числа входять кава, шоколад, мигдаль, картопля фрі, крекери, чіпси, каші та хліб. Небезпечно варити і деякі фрукти та овочі. Вперше про його шкоду заговорили в 2002 році, коли шведські вчені виявили сполуку в деяких печених і смажених продуктах.

також у паперовій версії читайте:
  • МІДНІ БРАСЛЕТИ НЕ ДОПОМОЖУТЬ СУГЛОБАМ
  • УЧЕНІ ГОТУЮТЬСЯ ПРЕДСТАВИТИ ПЕРШІ У СВІТІ ВІТАМІНИ ПРОТИ МІГРЕНІ
  • СКІЛЬКИ Ж НЕДОСИПАЮТЬ НОВОСПЕЧЕНІ БАТЬКИ?
  • У ДІТЕЙ, ЯКИХ ДРАЖНЯТЬ У ШКОЛІ, ВИНИКАЮТЬ НЕГАТИВНІ СИМПТОМИ
  • ВІД НЕОБХІДНОСТІ ДІАЛІЗУ ПОЗБАВИТЬ ШТУЧНА НИРКА
  • ПРОБЛЕМА СТІЙКОЇ ГІПЕРТОНІЇ БУДЕ ВИРІШЕНА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».