Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ВАСИЛЬ КРАВЧУК: ПЕНСІЙНИЙ ФОНД НАМАГАЄТЬСЯ ЙТИ В НОГУ З ЧАСОМ
Тема пенсійного забезпечення ніколи не втратить своєї актуальності, адже майже третина населення України на сьогодні є пенсіонерами, а решта рано чи пізно також виходитиме на заслужений відпочинок. Визначення шляхів розвитку пенсійної системи, механізмів її реформування стосуються кожного громадянина держави і тому завжди викликають суспільний інтерес.
Про будні пенсійної системи та про її майбутнє кореспондент Укрінформу спілкувався з виконуючим обов'язки голови правління Пенсійного фонду України Василем Кравчуком.

— Василю Олексійовичу, спершу охарактеризуйте ключові позитивні зміни у пенсійному забезпеченні, що відбулись останнім часом.
— Однією з головних функцій пенсійної системи є забезпечення стабільної та своєчасної виплати пенсій. Виконання цієї функції — це пріоритетне завдання для Пенсійного фонду України. Незважаючи на постійні коливання показників економічного розвитку, невтішну демографічну ситуацію, пенсії виплачують своєчасно, в повному обсязі і їх розміри постійно збільшують.
Ключові рішення щодо підвищення розмірів пенсій були оголошені Президентом України у березні 2012 року. Саме на виконання соціальних ініціатив Віктора Януковича органи Пенсійного фонду торік перерахували пенсії майже всім категоріям пенсіонерів, за винятком державних службовців, суддів, народних депутатів.
Розміри пенсій збільшено для інвалідів війни у середньому на 549 грн, ліквідаторів-чорнобильців — на 543 грн, військовослужбовців — на 485 грн, одержувачів трудових пенсій — на 205 грн.
Головним етапом виконання соціальних ініціатив Президента у пенсійному забезпеченні було й осучаснення заробітних плат для обчислення трудових пенсій, пенсій наукових працівників та військовослужбовців строкової служби через застосування показника середньої заробітної плати за 2007 рік.
— А в цьому році яким категоріям пенсіонерів і на скільки вже підвищено розміри пенсій?
— Цьогоріч проводили перерахунки пенсій у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму, зростанням середньої заробітної плати у минулому році, а також військовослужбовцям, інвалідам війни та учасникам бойових дій.
З 1 січня 2013 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.12 № 355 проведено перерахунок пенсії 507,2 тис. осіб, яким пенсії призначені згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Це був третій етап підвищення пенсій військовослужбовцям на виконання соціальних ініціатив Президента.
З початку року учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років та інвалідам війни ІІ та ІІІ групи підвищення до пенсій установлено в розмірі, визначеному законом для інвалідів війни І групи. Підвищення зроблено для 60,9 тис. осіб.
З 1 березня 2013 року у зв'язку зі зростанням середньої заробітної плати в Україні проведено перерахунок пенсії майже 348 тис. пенсіонерів.
З травня 2013 року для понад 43 тис. учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років та інвалідам війни ІІ та ІІІ групи з їх числа встановлено щомісячну державну адресну допомогу до пенсії.
З 11 червня 1,3 тис. учасникам бойових дій у період війни 1945 року з імперіалістичною Японією та інвалідам війни ІІ та ІІІ груп з їх числа встановлено підвищення до пенсій в розмірі, визначеному законом для інвалідів війни І групи.
— Як відомо, ще існують так звані диспропорції у розмірах пенсій, призначених у різні роки: чим пізніше ти виходиш на пенсію, тим більше її розмір. Як їх позбуваєтеся?
— Ми вже говорили, що першим кроком на шляху вирішення цієї проблеми стало проведення з 1 травня 2012 року осучаснення пенсій, призначених до 2008 року. При цьому розмір підвищення пенсії для кожного пенсіонера після осучаснення, якщо вони мали необхідний страховий стаж (для чоловіків — 25 років, для жінок — 20 років), становив не менше 100 гривень.
З 1 липня цього року набрали чинності зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», згідно з якими щороку з 1 березня на визначений урядом коефіцієнт збільшуватимуть зарплату, з якої обчислено пенсію. Це означає, що механізм осучаснення пенсії з наступного року діятиме автоматично для всіх пенсіонерів, а конкретні розміри підвищень пенсій визначатимуть виходячи з фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду. Тобто механізм щорічного осучаснення пенсій уже з'явився, і з часом за його допомогою ми повністю вирішимо проблему різниці у розмірах пенсій, призначених у різні роки.
— Яка ситуація з наповненням Пенсійного фонду?
— Пенсійним фондом України за січень- вересень 2013 року забезпечено надходження 137,6 млрд грн єдиного внеску, що на 7,4 млрд грн більше, ніж торік за аналогічний період.
Із цієї суми 118,6 млрд грн — це кошти, спрямовані на пенсійне страхування, решта (19 млрд грн) — кошти інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.
За дев'ять місяців у запланованих обсягах надійшли кошти з Державного бюджету України на фінансування пенсійних програм.
Весь одержаний фінансовий ресурс спрямовано на забезпечення у повному обсязі виплати пенсій та інших запланованих витрат, які загалом за цей період становили 186,7 млрд гривень.
— Важливий аспект діяльності Пенсійного фонду — поліпшення якості обслуговування громадян. Що зроблено у цьому напрямку?
— Якість надання послуг громадянам залежить від двох чинників: рівня кваліфікації державних службовців та безпосередньо технології обслуговування.
Щодо першого, то працівники Пенсійного фонду постійно підвищують свою кваліфікацію, періодично здійснюємо перевірки на відповідність займаним посадам.
Крім того, в шести вищих навчальних закладах України безпосередньо готуються фахівці для органів Пенсійного фонду за напрямами, зокрема, «правознавство», «страховий менеджмент», «державні фінанси», «комп'ютерна інженерія», «безпека інформаційних і комунікаційних систем».
Що стосується технологій обслуговування, то на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2012 року в органах Фонду організовано прийом громадян за принципом єдиного вікна.
Суть такого механізму полягає у забезпеченні прийому пенсіонерів будь-яким вільним спеціалістом незалежно від дільниці обслуговування.
На сьогодні в системі Фонду за таким принципом працюють 415 управлінь. До кінця року буде відкрито ще 88 приймалень.
— А чи застосовуються у роботі Фонду сучасні засоби надання послуг — гарячі телефонні лінії, мережа Інтернет тощо?
— Можна сказати, що ми йдемо в ногу з часом.
Необхідну інформацію людина може отримати, ознайомившись з інформацією з офіційного веб-сайта Пенсійного фонду України, скориставшись пенсійним калькулятором, одержавши інформацію з веб-порталу Пенсійного фонду або через інформаційні кіоски.
З часу запровадження веб-порталу — з 1 жовтня 2012 року — на ньому зареєструвалося майже 53 тис. фізичних осіб та майже 6 тис. підприємців — платників страхових внесків.
Нагадаю, що за допомогою веб-порталу кожна застрахована особа може одержати доступ до інформації про себе із системи персоніфікованого обліку внесків, пенсіонери можуть побачити інформацію щодо розміру своєї пенсії, а підприємства — про стан розрахунку з Пенсійним фондом.
Ще одна електронна послуга — пенсійний калькулятор. За допомогою цієї системи особа може розрахувати розмір пенсії за віком, маючи інформацію про свій стаж та заробіток. Калькулятором скористалося більше 50 тис. людей.
В органах Фонду також установлено 628 інформаційних кіосків, через які за допомогою свого свідоцтва про загальнообов'язкове соціальне страхування або пенсійного посвідчення можна одержати інформацію із системи персоніфікованого обліку внесків та щодо пенсійного забезпечення.
Пенсійний фонд України продовжує розвивати дистанційні способи надання послуг громадянам, оскільки в сучасних умовах такі способи одержання інформації стають усе більш популярними.
— І на завершення запитання, яке турбує всіх пенсіонерів: коли чекати чергового підвищення розмірів пенсій?
— До чергового підвищення розмірів пенсій у цьому році залишилося не так багато часу. Вже з 1 грудня збільшується розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян з 894 до 949 гривень, тобто на 55 гривень.
Це означає, що збільшуватимуть до зазначеної величини мінімальні розміри пенсії, а також перераховуватимуть надбавки, підвищення, додаткові пенсії та інші виплати, що визначають від цієї величини.

Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ЗАХИСТИТИ СВОЇ ТРУДОВІ ПРАВА?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».