Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ПАНІ ПЕН
Китайці показали світові свою Карлу Бруні. У неї звання генерал-майора, вона не носить сукні від Діора, зате співає красивим сопрано.

Коли Пен Ліюань, дружина нового китайського президента Сі Цзіньпіна, з'явилася 23 березня в аеропорту «Шереметьєво» у Москві, зі Cходу повіяло Заходом. П'ятдесятилітня красива і струнка жінка була вдягнена у чорний темний плащ, а в руці тримала вишукану сумочку.
Тижнем пізніше хтось розмістив в Інтернеті фотографію Пен від червня 1989 року. На ній видно, як нинішня пані президентша співає для розваги солдат на площі Тяньаньмень — за кілька днів після кривавої розправи, в якій втратили життя понад дві тисячі осіб. Китайська цензура швидко вилучила фотографію, але західні медіа підхопили цей епізод, коментуючи, що минуле може ускладнити пані Пен виконання ролі першої леді.
Але ніщо не може спростувати того факту, що Пен — це новина. Усі в Китаї говорять про неї. Досі дружини керівників залишалися в тіні. Вона ж не тільки виходить з тіні, а поїхала з чоловіком у Росію та Африку, ще й зіграла там головну роль, — вважає Конрад Годлевський, журналіст і знавець Китаю.
Хоча віддавна було відомо, що Пен Ліюань буде китайською першою дамою (її чоловік став заступником голови Китайської Народної Республіки ще п'ять років тому), ніхто не сподівався, що вона з'явиться поруч із чоловіком під час офіційних подорожей і справить таке позитивне враження.
Згідно з китайською традицією, дружини керівників партії не брали участі у публічному житті чоловіка. Можливо, за винятком Цзян Цин, четвертої дружини Мао, яка, користуючись тим, що Мао ставав усе більше недієздатним, призначала на провідні посади у країні своїх людей.
Сі Цзіньпін на дев'ять років старший від Пен. Може тому — як визнала вона в одному з інтерв'ю — спочатку він здавався їй нудним. Але вона швидко зрозуміла, що під офіційною маскою ховається щира та інтелігентна людина. «Удома не ставлюсь до нього, як до керівника. Для мене він просто чоловік», — сказала вона шість років тому. І навіть коли Сі став лідером країни, Пен не змінила думки.
Перша дама Китаю народилась у незаможній родині в провінції Шаньдун. Її біографія — зразкова для трудящого люду міста і села: убога дівчина досягає вершин не завдяки зв'язкам чи походженню, а тому, що багато працює і має талант. Хоча шлях до кар'єри їй відкрило не стільки навчання у престижній консерваторії, скільки вступ у віці 18 років до лав Китайської народно-визвольної армії.
Військовий ансамбль пісні і танцю, де була солісткою, — це не тільки пропагандистський рупор, а й частина масової китайської культури. Новорічний концерт, під час якого Пен співає від 1983 року (з перервою у 2008-му, коли чоловік став заступником голови КНР), дивляться 700 мільйонів глядачів. Багатогодинна програма, трансльована телебаченням у китайський Новий рік, за кількістю глядачів не має собі рівних у світі.
Західні медіа пишуть, що вона схожа на дружину останнього керівника СРСР Раїсу Горбачову, яка своєю чарівністю додала людяності чоловікові-апаратнику. Деякі експерти порівнюють Пен з дружиною Барака Обами — Мішель. Пен, як і Мішель, бере участь у громадській діяльності (вона Посол доброї волі Світової організації здоров'я з питань боротьби з туберкульозом і СНІДом).
Симпатична і елегантна Пен формує позитивні враження про Китай у світі і поліпшує образ лідера в очах пересічних китайців. Образ першої китайської леді формується у Серединній державі послідовно і наполегливо. Партія звикає до нової ситуації — показ дружини лідера країни стає її елементом.
Сі і Пен стали китайською версією західної power couple, тобто «пари влади». Це неймовірно, що добрий імідж людей влади є важливим не тільки у демократіях, а й у таких державах, як Китай, і навіть у тоталітарній Північній Кореї. PR і медійні маніпуляції вже стали буденним явищем не тільки для Заходу.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ШАНХАЙСЬКИЙ ДІАЛОГ У ЧОЛПОН-АТА
  • СМІТТЯ В УКРАЇНІ ПЕРЕРОБЛЯТИМУТЬ ЗА ЯПОНСЬКИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ
  • ТАКОЇ КРИЗИ СВІТ НЕ БАЧИВ 20 РОКІВ
  • ТИМЧАСОВИЙ УРЯД ЄГИПТУ СКЛАВ ПРИСЯГУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».