Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЄГИПЕТСЬКИЙ ХАОС ТРИВАЄ
Священний для мусульман місяць Рамадан не нейтралізував гостроти політичного протистояння в Єгипті. Минув другий тиждень після військового перевороту, але нова влада так і не спромоглася опанувати становище. Триває непростий процес погодження персональних кандидатур до перехідного уряду, який до лютого наступного року має підготувати позачергові загальні вибори.

Утім, зважаючи на глибоку системну кризу, яка охопила єгипетське суспільство та економіку, цей уряд буде владою політичних самогубців. Тому не кожен єгипетський політик хоче ризикувати своїм майбутнім, беручи участь у діяльності «проблемного уряду», законність якого залежить від доброї волі військових, а не від легітимних законів.
Колишній президент Мухаммед Мурсі залишається під арештом у каїрських казармах Національної гвардії. Після невдалої спроби активістів партії «Брати-мусульмани» його звільнити, екс-президент все ще є «прапором» боротьби для всіх, невдоволених новим режимом. А приводів для вдоволення не надто багато.
Безперервний хаос у Єгипті поставив на межу краху національну економіку. Країна прострочила сплату за відсотками зовнішніх запозичень. До того ж два роки жорсткої посухи обмежили продовольчі можливості та поставили 80 мільйонів єгиптян на межу голоду. Посуха погіршила єгипетсько-суданські відносини, позаяк Судан невдоволений пріоритетним використанням єгиптянами вод Нілу. Фактично через поділ води Нілу Єгипет і Судан зараз балансують на межі війни.
Єгипетська армія відкрито підтримала ліберальну опозицію, що лише поглибило розкол у суспільстві та поставило його на межу громадянської війни. Єгипетські військові не виявили бажання брати на себе відповідальність за подальший розвиток подій та поклали цей тягар на перехідний уряд. Щоправда, останній навряд чи має реальні важелі впливу на ситуацію. Це засвідчує його млява реакція на гучні заяви Сполучених Штатів Америки та Євросоюзу, які закликали звільнити з-під арешту демократично обраного президента Мухаммеда Мурсі.
Друга поспіль єгипетська революція стала символом банкрутства місцевої еліти, яка виявилася неспроможною запобігти загостренню соціальних хвороб Єгипту. Такий стан справ властивий також іншим суб'єктам «арабських революцій», а ситуація в Ємені, Лівії або Тунісі не набагато краща, ніж єгипетська,— найближчим часом можна очікувати продовження революцій і в цих країнах. Це означає подальшу хаотизацію становища на всьому Арабському Сході та додаткові виклики безпеці як Європи, так і Азії.
також у паперовій версії читайте:
  • ТРАНСАТЛАНТИЧНІ ТОРГИ
  • ШПИГУНСЬКИЙ СКАНДАЛ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДОБИ
  • ЗА ЗВИЧНИМ СЦЕНАРІЄМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».