Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ДИНАМО» ЗУПИНИЛОСЯ ОДРАЗУ
В українському футболі завершилася літня міжсезонна пауза. Спершу в Одесі «Чорноморець» і «Шахтар» розіграли Суперкубок, згодом стартували і змагання в Прем’єр-лізі, а в четвер перший із українських клубів розпочав участь у єврокубках.

Уже перший тур чемпіонату показав, що фаворитам буде непросто. Чинний чемпіон «Шахтар» з великими проблемами здолав опір ужгородської «Говерли», яка залишилася в Прем’єр-лізі випадково — ще досить свіжі згадки про банкрутство криворізького «Кривбасу» і відмову від виступів серед 16 найкращих команд України алчевської «Сталі».
У першому таймі закарпатська команда під керівництвом спраглого до роботи В’ячеслава Грозного нічим не поступалася гранду і була навіть ближчою до взяття воріт, ніж гірники.
Лише після перерви дався взнаки клас донеччан. На 47-й хвилині Гречишкін відкрив рахунок, але згодом закарпатці не раз могли відновити рівновагу. Інтрига трималася аж до 89-ї хвилини, коли Адріано довів перевагу чемпіонів до двох м’ячів і зняв питання про переможця.
«Ми були не готові до тієї гри, яку показала «Говерла», визнав після гри головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу і додав: «Уявляю, наскільки буде непростий чемпіонат. Ми повинні швидше адаптувати новачків до нашої гри і в той же час молодим повинні давати грати, як сьогодні Гречишкіну і Кривцову. Робити це для того, щоб замінити гравців, які можуть залишити команду».

«Динамо» відпускає конкурентів
На відміну від «Шахтаря», який свого суперника все ж переграв, київські динамівці втратили важливі очки вже в першому турі. Луцька «Волинь» розпочала новий чемпіонат з голу на стадіоні «Олімпійський» — уже на другій хвилині у воротах Шовковського розписався Кінаш. Усе, на що вистачило «Динамо», — зрівняти рахунок наприкінці першого тайму, коли новачок киян Мбокані першим зорієнтувався в метушні поблизу воріт луцької команди.
Тотальна перевага у другому таймі користі господарям не принесла — рахунок 1:1 залишився незмінним. Лучани відчули, що шанси у них є, і діяли так, як, мабуть, жодного разу не грали від часу, коли Віталій Кварцяний залишив тренерську лаву. Тепер харизматичний наставник повернувся і не побоявся довірити місце в основному складі кільком футболістам, які ще в минулому сезоні виступали в першій лізі.
А найкориснішим гравцем у складі гостей був досвідчений Сергій Сімінін, який не тільки не програвав дуелі, а в багатьох ризикованих ситуаціях не боявся йти у підкати навіть у власному штрафному майданчику.
Після перерви кияни мали дві найкращі нагоди для взяття воріт волинян. Данило Сілва вривався у штрафний майданчик, однак упав, коли намагався пройти Неділька. А під завісу зустрічі Дуду з гострого кута несподівано пробив у ближню стійку.
Майже одразу «Волинь» залишилася в меншості: Мемешев небезпечно атакував суперника, вже маючи в пасиві один «гірчичник». У компенсований час підопічні Олега Блохіна чисельну перевагу не використали.
Наставник «Динамо» після гри відзначив, що здобувати очки доведеться у складніших протистояннях.
«Нервова гра, ми повинні були обігрувати «Волинь», але не реалізували моменти і пропустили необов’язковий гол. Ми втратили два очки, і надолужувати доведеться в іншому місці — з «Шахтарем», «Металістом»,— твердить Блохін.

«Металіст» стартував важко
Центральний поєдинок першого туру був винесений на понеділок. Останніми розпочали чемпіонат двоє учасників єврокубків — дебютант Ліги чемпіонів «Металіст» у Харкові приймав донецький «Металург», який знову намагатиметься через кваліфікаційне сито пробитися до групового турніру Ліги Європи.
Харків’яни не представили на власному стадіоні жодного новачка, сюрпризів від Мирона Маркевича годі було чекати і за змістом, і за тактикою. Головною неприємністю для віце-чемпіонів України є те, що все ще травмований Шав’єр — його бракує в атаках команди.
Юрій Максимов також зберіг кістяк колективу (за винятком захисника Воловика, який намагатиметься досягти нових вершин у титулованішому донецькому клубі), тому зустрічалися старі знайомі.
Найкраще у господарів вийшла перша 15-хвилинка, коли тільки голкіпер Юрій Паньків рятував гостей від неминучого голу. Він відбив за чверть години п’ять ударів і рятував команду майже всю гру.
Найактивнішими у складі харків’ян у цей час були Себастьян Бланко та Марко Девіч. Згодом настало відносне затишшя, після чого донеччани створили свій найкращий момент зустрічі. Велізар Дімітров та Джордже Лазич вивели на удар Джуніора Мораєса. Єдиний нападник гостей надто прогнозовано пробив низом, і досвідчений Олександр Горяїнов був готовий до такого пострілу і зловив ігровий предмет. А на останніх хвилинах перед перервою знову міг виходити вперед «Металіст»: зряче бив Марлос — поруч із дальньою стійкою.
Другий тайм розпочався з дивовижного удару Бланко: під час польоту м’яч зрикошетив спочатку об захисника, потім по черзі влучив у поперечину та стійку, після чого Паньків спромігся відкинути кулю на кутовий. Також міг відкривати рахунок Олег Краснопьоров, але опорному півзахисникові, який пробивав з гострого кута, не вистачило досвіду завершення атак.
На певному етапі гості стали все відвертіше працювати на утримання нічийного рахунку.
Та на 77-й хвилині спрацювала заміна «Металіста». Другий нападник Джонатан Крістальдо додав турботи захисту донеччан, а також віддав результативний пас на Девіча. Удар форварда збірної України в поперечину Юрій Паньків відбити не зміг, і від каркасу воріт м’яч опустився за лінію — 1:0.
Реальних нагод відігратися «Металург» не мав. Хіба що новачок Алешандре, який вийшов на заміну, зі штрафного перевірив пильність воротаря господарів. Здобувши перемогу, «Металіст» у цій парі продовжує вже восьмирічну безпрограшну серію.
«Гра була непростою, як і всі матчі першого туру. У нас була перевага, але ми не реалізували моменти. Могли і не виграти. Я хочу привітати футболістів, вони до кінця витримали і темп, і ігрову дисципліну»,— відзначив досвідчений Мирон Маркевич.
Його молодший колега Юрій Максимов вказав на вищу виконавську майстерність суперників. «Клас, гадаю, вищий у гравців «Металіста». Намагалися не поступитися в якихось моментах, але не вдалося витримати. Не потрібно було, звичайно, пропускати наприкінці гри, там залишалося вже десять хвилин»,— нарікає Максимов. Він також сподівається, що керівництво донецького клубу таки знайде можливість посилити склад: «Ведуться переговори з Денисом Олійником, він хоче грати у нас. Дай, Боже, щоб усе вирішилося. Можливо, «Дніпро» платитиме йому половину зарплати, половину — ми. Потрібний нам нападник».
Решта результатів першого туру не здивувала. «Дніпро» розгромив київський «Арсенал» з рахунком 3:0, луганська «Зоря» в Сімферополі переграла «Таврію» (2:0), маріупольський «Іллічівець» у Запоріжжі був сильніший, ніж «Металург» (1:0). «Карпати» після чергової кадрової революції поступилися у Львові полтавській «Ворсклі» (0:2), а «Севастополь» і одеський «Чорноморець» у Криму очки поділили — 1:1.
Другий тур стартує вже сьогодні — в Маріуполі проти амбіційного «Іллічівця» зіграє зірковий «Дніпро». Зважаючи на продемонстроване в Полтаві вміння старого-нового наставника Миколи Павлова робити боєздатний колектив з посередніх виконавців, на дніпропетровців чекає перше справжнє випробування.
«Динамо» з’їздить у гості до «Говерли», а «Шахтар» — до «Севастополя». До Києва для зустрічі з «Арсеналом» приїде «Металіст».
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНСЬКЕ ТРІО ЧЕКАЄ НА ЖЕРЕБ
  • КРІСТОФЕР ФРУМ — АРМСТРОНҐ СЬОГОДНІ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».