Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯК БРОНХІТ ПЕРЕМОГТИ І НЕ НАШКОДИТИ СОБІ
У нинішньому інформаційному світі, коли кожний може знайти відповідь на будь-яке запитання в Інтернеті, особливо важливо знати, як не нашкодити собі, використовуючи всезнаючу мережу. Особливо, якщо йдеться про наше здоров’я.

Тому, порадившись із колегами, ми вирішили розпочати публікацію матеріалів про те, як можна займатися самолікуванням без шкоди. Усе одно мало хто через кожне нездужання біжить до районної поліклініки, де на нього чекають з «розпростертими» (ну, ви знаєте!) обіймами, як рідного. Отже, всі п’ють: від голови — кетанов, від печії — питну соду, а від проносу — вугілля в таблетках.
Словом, використовуємо на повну не лише рекламу з телевізора, а й бабусині рецепти. Починаємо з бронхітів. Чому? А під час спеки застуда — річ досить поширена, як відомо. Отже, слово пульмонологу — доктору медичних наук, професорові Миколі Островському.
— Миколо Миколайовичу, зазвичай діти та підлітки стають жертвами «безневинних» застуд, що закінчуються досить часто бронхітами...
— При бронхітах теплові процедури — саме те, що потрібно. Ножні гарячі ванни перед сном, загальні теплі ванни. Можна додати у воду препарати трав з протизапальною дією, наприклад 1-1,5 чайної ложки розчину для інгаляцій ментоклар. Дитина одночасно отримуватиме теплову процедуру й інгаляцію. Тривалість ванни — 15–20 хвилин, температура води — 37–38 градусів. Ванни краще приймати перед сном, якщо немає високої температури та алергічних реакцій на трави.
З теплових процедур при бронхітах, як і при інших ГРЗ, можна використовувати гірчичники. Їх зазвичай кладуть на обидва боки грудної клітки, інколи застосовуючи кругові гірчичники (кладуть і на груди, і на спину). У дітей грудного віку можна використовувати гірчичне обгортання. При цьому тканину слід змочити в теплому розчині гірчиці (столова ложка сухої гірчиці на 0,5 л води), віджати і швидко обгорнути груди та спинку дитини, вкрити простирадлом і ковдрою. Процедура триває від трьох до 10 хвилин.
Досить ефективні при бронхітах, деяких пневмоніях і плевритах медичні банки. У результаті дії банок посилюється кровообіг, покращується живлення тканин, підвищується опірність організму, швидше розсмоктується запалення. Банки ставлять на груди, окрім ділянки серця, на спину (міжлопаткову і підлопаткову ділянки, якщо у дитини хвора або пошкоджена шкіра).
— Як правильно поставити банки дитині?
— На пінцет чи будь-яку металеву паличку накручується ватний тампон, змочується спиртом або одеколоном. При цьому надлишки спирту необхідно обов’язково струсити, щоб не обпекти шкіру.
Дитину кладуть у зручну позу на спину або груди, шкіра змащується вазеліном.
Приготовлений тампон запалюють і на одну-дві секунди вводять у порожнину банки, швидко забирають з неї, а банку щільно притискають до шкіри. Не можна тампоном, що горить, торкатися вінця банки, оскільки нагріта банка може викликати опік. Після цієї процедури дитину потрібно вкрити ковдрою.
Ставлять банки зазвичай на 15–20 хвилин. Щоб зняти банки, потрібно легким натиском пальця відсунути шкіру від вінця, одночасно відхиляючи банку в протилежний бік. Після зняття банок шкіру треба витерти чистим рушником.
— А що для інгаляцій порадите?
— Лікувальні інгаляції можна застосовувати лише за рекомендацією лікаря, який визначає, які ліки найбільше підходять дитині і який інгаляційний пристрій раціональний для вдихання ліків. Зазвичай для інгаляцій використовується спеціальний прилад-інгалятор. Інгаляційно вжиті ліки дають швидкий ефект, впливаючи безпосередньо на хвору слизову оболонку бронхів.
У домашніх умовах найбезпечнішими і найефективнішими інгаляціями, що добре розріджують густий, в’язкий секрет, є інгаляції з мінеральною водою (негазованою), фізіологічним розчином або просто парові інгаляції. Вони добре зволожують слизову оболонку бронхів, знижують її подразнення.
В інгаляційну посудину наливають 0,5 л гарячої рідини (65 градусів), накривають її спеціальним пристосуванням або підручними засобами (можна використовувати воронку для переливання рідини, згорнутий у трубочку щільний папір тощо) та інгалюють паром протягом 5–10 хвилин.
— Добре відомі народні парові інгаляції — подихати над вареною картоплею або подрібненою цибулею...
— Можна в інгаляційний розчин додавати настоянки лікувальних рослин (евкаліпта, нагідок, соку цибулі, часнику тощо), однак лише в тому разі, якщо в дитини немає на них алергії. Проте краще це питання обговорити з лікарем. Також слід пам’ятати, що маленьким дітям, особливо перших років життя, інгаляції з травами, які містять ефірні олії м’яти, евкаліпта тощо, категорично заборонені через небезпеку розвитку тяжкого бронхоспазму.
Настоянки квіток нагідок, ромашки, листя підбілу готують із розрахунку 15 г сухих рослин на 200 мл води. На інгаляцію витрачають 3–4 мл настою, тривалість інгаляції — 5–8 хвилин. Інгаляції у гострий період захворювання краще проводити двічі на день — вранці та ввечері перед сном.
Сік цибулі та часнику для інгаляцій розводиться кип’яченою водою у співвідношенні 1:2. На одну інгаляцію використовується 2–3 мл розчину. Тривалість інгаляції — 10–15 хвилин.
Інгаляції можна використовувати протягом усього періоду захворювання, тобто проводиться 12–15 інгаляцій на курс лікування.
З-поміж відхаркувальних засобів у домашніх умовах можна також приготувати лікувальні відвари і настої трав, які є перевіреними та ефективними засобами у лікуванні бронхітів.
— Що із засобів проти кашлю буде добре для дітей і підлітків?
— Сік редьки (при сухому і вологому кашлі). Редьку нарізати кубиками, добре посипати цукром і залишити на 12 годин при кімнатній температурі. Сік, що утворився, приймати по 1 столовій ложці кожні 2 години. Сік подорожника великого, сік підбілу (мати-й-мачухи) готується зі свіжого листя, до цвітіння рослин, розводиться кип’яченою водою у співвідношенні 1:1, вживається свіжоприготовленим по чайній або столовій ложці двічі-тричі на день.
Заспокоюють кашель і молочні відвари. 10 цибулин і головку часнику залити 1 л молока, проварити до розм’якшення. Відвар процідити, додати сік м’яти у співвідношенні 1:1 і приймати по чайній — столовій ложці кожну годину.
Інжир також допомагає. Два плоди інжиру прокип’ятити з молоком (1 склянка). Приймати по 1/4 склянки 4 рази на день після їди.
Зараз існує велика кількість найрізноманітніших ліків проти всіх видів бронхітів, але хіміопрепарати має призначати лікар. Ніколи не вдавайтеся до самолікування, оскільки неправильно проведене лікування інколи настільки ж шкідливе, як і саме захворювання.
Треба знати, що повністю одужавшим від бронхіту хворий вважається лише тоді, коли зникли всі симптоми захворювання. І судити про повне одужання може лише фахівець.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ДОГЛЯД ЗА ВОЛОССЯМ УЛІТКУ
  • ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ В ЛІТНЮ СПЕКУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».