Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ТЕАТР ПРО ТЕАТР
Кожна прем’єра Київського національного академічного театру оперети — це свято для тих, хто шанує справжнє мистецтво. А сам театр можна сміливо назвати театром позитивних емоцій. Саме тих емоцій, яких надто часто нам усім так бракує у повсякденному житті. Не розчарувала Київська оперета глядачів і цього разу, представивши мюзикл Коула Портера «Цілуй мене, Кет!» в оригінальній бродвейській версії.

Як і дві попередні постановки театру — «За двома зайцями» та «Циганський барон», що стали помітними подіями у культурному житті держави, — новий мюзикл створено у феєричному жанрі. Характерними ознаками дійства, що відбувається на сцені, є чарівна музика у виконанні симфонічного оркестру, дивовижні хореографічні рішення та несподівана режисерська інтерпретація.
«Це вистава про життя театру, про його закулісний бік. Усе, як у житті. Хороша драматургія та музика, динамічна ігрова фабула. А ще ця вистава — велика педагогічна робота, бо трупу можна виховувати лише на високій драматургії. У лібрето «Цілуй мене, Кет!» поєднано два види текстів — шекспірівський і сучасний. Отут завдання для акторів доволі складне, адже треба миттєво переключатися», — зазначив режисер-постановник Богдан Струтинський.
До участі в постановці залучені кращі сили театру — народні артисти України О. Кравченко, С. Павлінов, В. Богомаз, М. Бутковський; заслужені артисти України С. Авдєєв, І. Беспалова-Примак, С. Бондаренко, В. Макойніков, С. Наумов; заслужений артист Росії А. Підгорецький та інші. До роботи над виставою була запрошена художник-постановник з Литви Вілма Галяцкайте-Дабкіене. Її лаконічні сценографічні рішення, миттєві зміни декорацій допомагають здійснювати перетворення образів.
Як і в попередніх своїх роботах, режисер-постановник тут ставить собі за мету не лише розважити глядача, а й змусити його думати. У постановці порушуються такі одвічні теми — справжнє кохання і кохання за гроші, реалізація людини завдяки таланту і за допомогою грошей, непрості взаємовідносини режисерів та акторів. А в одному з епізодів політик говорить: «Мені начхати на прем’єру». На жаль, таке ставлення до мистецтва можна побачити і в нашому суспільстві.
До ролі сенатора Харрісона Хауелла Б. Струтинський написав діалог, в якому політик звертається до виборців. А саме те, що він нав’язує людям. Це типовий обіцяльник і популіст. Приміром, гангстерам він обіцяє право на зброю. Чи не нагадує цей персонаж сучасних українських політиків, які напередодні виборів роблять усе, аби сподобатися виборцям, а потім забувають про свої обіцянки? Можливо, надто серйозні роздуми для такого легкого жанру, як мюзикл, однак такий підхід є цілком виправданим, адже мистецтво тут апелює до настроїв глядача.
Та насамперед, вистава дарує естетичну насолоду. Принцип подачі матеріалу — «театр у театрі» — завжди був загадковим і незвіданим для сторонніх. А музика Коула Портера сповнює душу прекрасним настроєм і легко запам’ятовується. Розпочинається постановка реплікою: «І знов прем’єра, і знов аврал... Буде аншлаг». Отож залишається побажати, щоб новий мюзикл збирав тільки аншлаги.

Едуард ОВЧАРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПОГОВОРИМО ПРО МОРАЛЬНІСТЬ
  • ДЖЕРЕЛО НАТХНЕННЯ МОЛОДИХ МАЕСТРО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».