Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЕКОЛОГІЯ
А ВИ ДБАЄТЕ ПРО ЕКОЛОГІЮ СВОГО ЖИТЛА?
Останнім часом у світі збільшується кількість прихильників здорового способу життя, зростає інтерес до екології. Змагаються за екологію підприємства, пакувальних матеріалів, одягу...
А як щодо екологічності приміщень або вашого житла? Не цікавилися? Дарма, адже несприятливі для здоров’я фактори можуть мати місце й у власному домі та на роботі. І ризики тут високі.

Наприклад, німецький хімік, автор книги «Наступна промислова революція» Мікаель Браунгарт, який провів низку експериментів із предметами нашого щоденного користування, стверджує: «Інколи повітря в середині житлових приміщень виявляється навіть більш забрудненим, ніж на вулицях мегаполісів».
Та й, за даними досліджень, більшість предметів, які нас оточують удома і на роботі: вінілові шпалери, покриття для підлоги, лазерні принтери, телевізори, пральні машини та інші електроприлади, одяг, тканини, килими, клеї, фарби, хімічні засоби, виділяють леткі органічні речовини (ЛОР), які навіть при кімнатній температурі утворюють шкідливі гази, що негативно впливають на здоров’я людини. З цієї причини страждають дихальні шляхи, очі, може виникнути головний біль, нудота, а то й запалення печінки, нирок, порушення центральної нервової системи.
Існують також хатні «шкідники», які викликають різні алергічні реакції. Для прикладу, в стандартній 3-кімнатній квартирі протягом року збирається близько 40 кг пилу. Звідки, запитаєте, він береться? Це як органічні, так і неорганічні речовини: волосся, лупа, ворс із килимів, пух із подушок і перин, пил із матраців, одягу, особливо старого, побілка зі стелі, часточки лакового покриття тощо.
А ще — кімнатні кліщі, які добре почуваються в пилу, в одному грамі якого їх міститься майже три тисячі. Фахівці-алергологи довели: значну частину хвороб бронхів та легенів спричинюють саме вони. Є ще один добре відомий алерген — побутовий газ. За 1,5 години горіння двох конфорок концентрація вуглеводнів у повітрі у п’ять разів перевищує допустиму норму.
А ми ж, як довели вчені, 90% часу проводимо у замкнутому просторі, 5% — у переповненому і задушливому транспорті і лише 2% — на вулиці.
Отже, надзвичайно важливо, щоб і наше житло, і робочий кабінет були екологічно безпечними. Домогтися цього не так уже й важко, аби було бажання. Ось кілька порад.
Постійно провітрюйте приміщення — це традиційний і найпростіший спосіб підтримувати екологію житла. При цьому треба враховувати, що повітря за вікном може бути забруднене, тобто бажано провітрювати приміщення рано-вранці, коли вечірній пил осів, а вуличний рух ще мінімальний. Більш складний та ефективний спосіб очищення повітря — фільтрування спеціальними приладами.
Також необхідно боротися з пилом. Краще, якщо прибирання буде регулярним і вологим. Корисні кімнатні фонтанчики чи зволожувачі, що іонізують повітря. Добре очищують і зменшують сухість повітря кімнатні рослини. І чим більше їх у домі, тим краще — повітря стає в середньому на 40% чистішим. Використовуючи рослини як природний очищувач, варто враховувати, що зволожене листя поглинає гази удвічі-тричі краще, ніж сухе. Помітно поліпшують самопочуття людини хвойні рослини, а також цереуси та кротони.
Якщо є можливість, замініть газову плиту на електричну. Коли ж це вам не по кишені чи не дозволяють умови, у газових плитах можна встановити конфорки з високими ребрами, що забезпечить більш повне згоряння газу. Корисно також повісити над газовою або електроплитою витяжку.
Якщо фінансовий стан дозволяє, обробляйте меблі засобами з натуральних компонентів. При проведенні ремонту не зловживайте синтетичними матеріалами. Доцільно також якомога менше використовувати хімічні засоби. Останні дослідження довели, що спреї для очищення поверхонь є основною причиною астми. У цьому зв’язку зазначимо, що хімічні засоби для чищення не можна використовувати жінкам під час вагітності — це може призвести до проблем із дихальними шляхами у дитини. Краще брати засоби на натуральній основі або прості миючі, виготовлені на основі лимона, оцту та харчової соди.
Бажано обходитися без килимів. Це — депо пилу, який часто є також причиною астми та інших алергічних реакцій. Навіть у нових килимах містяться шкідливі речовини, які нині додають до текстилю. Намагайтеся вкрити підлогу натуральними матеріалами.
Використовуйте електроприлади ефективно — не тримайте їх у режимі очікування, не залишайте увімкненим освітлення, якщо в цьому немає потреби. А навіщо, скажімо, вашому кондиціонеру працювати вдень, коли ви на роботі, адже тепло чи прохолода потрібні саме вам, а не вашій оселі?
Перш ніж відкрити холодильник, врахуйте: кожна зайва секунда його відчинених дверей — це додаткові хвилини роботи компресора. Доречно також завжди тримати апарат повністю завантаженим: чим більший об’єм холодних продуктів, тим менше холоду втрачається при відкритті дверей.
Особливо подбайте про спальню. Приберіть із неї електроприлади, комп’ютери, оскільки вони містять токсичні речовини. Користуйтеся також матрацами та постільною білизною, виробленими з натуральних матеріалів.
Утім, усе це — лише дещиця з того, що може зробити кожен, аби його житло стало екологічно чистішим. Однак, дотримуючись і цих простих порад, ви захистите себе і свою родину від багатьох небезпечних факторів.
також у паперовій версії читайте:
  • СУПЕРЕЧЛИВІ СЛАНЦІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».