Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
НА ВІМБЛДОНІ— НОВІ ЧЕМПІОНИ
Британія тріумфує: шотландець Енді Маррей став першим упродовж останніх більш як семи десятків років місцевим тенісистом, який виграв Вімблдонський турнір. У фіналі він не залишив шансів першій ракетці світу Новаку Джоковичу.

У жіночій частині змагання найкращою стала українська кривдниця Маріон Бартолі. У першому раунді турніру в Лондоні француженка в непростій боротьбі залишила за бортом надію українського тенісу — 18-річну харків’янку Еліну Світоліну. Для Бартолі фінальний поєдинок склався легше, ніж стартовий: українку Маріон здолала з рахунком 6:3, 7:5, а у вирішальному матчі могла виграти навіть двічі по 6:1.
Трохи не склалося — німкеня Сабіна Лісіцкі, яка на шляху до фіналу здолала найтитулованішу з теперішніх учасниць Вімблдону, чемпіонку 2012 року американку Серену Вільямс, зібралася на останньому рубежі, і за рахунку 5:1 у другій партії нагадала, що також щось уміє на корті. Лісіцкі взяла три гейми поспіль, але на справжній подвиг її не вистачило — сет завершився з рахунком 6:4.
Для переможниці друга частина турніру склалася навіть легше, ніж перша. Приміром, у півфіналі Бартолі віддала своїй суперниці — бельгійці Кірстен Фліпкенс всього три гейми (6:1, 6:2).
Виграш на Вімблдоні — найкраще досягнення 28-річної тенісистки на турнірах Grand Slam. Шість років тому вона здивувала всіх, діставшись фіналу на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету. З того часу вище чвертьфіналів на головних турнірах сезону вона не піднімалася.
Утім, саме давня поразка в Лондоні допомогла Маріон цього разу: «Може, я б і нервувала, якби не програвала тут у фіналі у 2007 році. А так, маючи гіркий досвід, я змогла зібратися і не припускатися дитячих помилок. Навіть більше — мені було все одно, яку тактику на матч мала Лісіцкі. Не думаю, що ця перемога докорінно змінить моє життя, проте «чемпіонка Вімблдону» — звучить гордо», — сказала Маріон Бартолі після завершення боротьби.
Виграш у Лондоні дозволив їй від середини другого десятка світового рейтингу піднятися на сьому позицію. Цей список, попри сенсаційну поразку в четвертому раунді Вімблдону, далі очолює Серена Вільямс. Другою є росіянка Марія Шарапова, третьою — білоруска Вікторія Азаренко. Найкраща з українок Леся Цуренко, яка на Вімблдоні пройшла одне коло, піднялася на вісім позицій — до 61-го місця. Еліна Світоліна втратила одну сходинку, тепер вона 83-тя у світі.
Що ж до чоловічого рейтингу, то сербу Новаку Джоковичу поразка у фіналі не завадила залишитися першим у списку найкращих Асоціації тенісистів-професіоналів. Перемога Енді Маррея дозволила шотландцеві зміцнити свою другу позицію. Далі в рейтингу сталися знакові зміни — третім став кривдник українця Олександра Долгополова — іспанець Давид Феррер, його значно титулованіший співвітчизник Рафаель Надаль тепер лише четвертий, натомість екс-чемпіон швейцарець Роджер Федерер опустився на незвичну для нього п’яту сходинку. Варто пам’ятати, що до його падіння долучився наш Сергій Стаховський, якому вихід до третього кола Вімблдону дозволив із 116-го місця у світі повернутися до чільної сотні — на 96-ту позицію. Для Олександра Долгополова вихід до третього раунду став підтвердженням статусу — він залишився 24-м тенісистом планети.
Чоловічий фінал склався на диво легко для британця — найкращого тенісиста планети. Він переміг у трьох сетах навіть без жодного тай-брейку — 6:4, 7:5, 6:4. Можливо, Енді допомогло те, що він менше сил витратив у півфіналі, де зустрічався з надією польського тенісу Єжі Яновичем. Перший сет на тай-брейку виграв поляк, але три наступні партії відносно легко взяв Маррей — 6:4, 6:4, 6:3. На відміну від шотландця, Новак Джокович провів у півфіналі виснажливий матч проти аргентинця Хуана-Мартіна Дель Потро — 7:5, 4:6, 7:6, 6:7, 6:3.
Маррей назвав свою перемогу у фіналі домашнього турніру «вершиною тенісу».
«Виграти Вімблдон — я все ще не можу це осмислити. Я все ще не вірю, що це сталося», — сказав він після гри.
Британський тенісист номер один назвав фінал Вімблдона найжорсткішим матчем у своїй кар’єрі. Він також поскаржився на тиск, який постійно відчував.
В активі британця вже є «золото» торішньої Олімпіади та перемога в іншому з чотирьох найпрестижніших турнірів — відкритому чемпіонаті США. Торік Маррей програв фінал Вімблдона швейцарцю Роджеру Федереру.
Фінал турніру в неділю, 7 липня, припав на найспекотніший день у Британії в цьому році. Поєдинок того дня дивилися в усіх британських пабах, а на трибунах на самому Вімблдоні були британський прем’єр Девід Кемерон, футболіст Вейн Руні, а також чимало знаменитих тенісистів. Згодом очевидець цієї події Кемерон заявив на урочистому прийнятті у своїй резиденції на Даунінґ-стріт, 10, що Маррей заслуговує на титул лицаря.
Востаннє британський тенісист вигравав Вімблдон у 1936 році. Тоді це був Фред Перрі, який тричі поспіль здобував головний трофей цього турніру.
також у паперовій версії читайте:
  • «ДИНАМО» ВИГРАЛО ТУРНІР НОСТАЛЬГІЇ
  • ІНТРИГА СУПЕРКУБКА: ФРЕД ПОРАНИВ, ТАЙСОН УБИВ
  • УКРАЇНСЬКИЙ СТРИБУН— НА ВИСОТІ СОТОМАЙОРА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».