Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ДІАРЕЯ МАНДРІВНИКІВ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ КОЖНОМУ
Улітку ми всі прагнемо нових вражень та активного відпочинку, що, само собою, веде до зміни звичного місця проживання. Отож у відпустку ми їдемо до моря, в гори чи в далекі країни — за здоров’ям, новими знаннями і, як мовиться, маленькими радощами зустрічі з прекрасним.

Крім очікуваних труднощів переїздів і перельотів, на жаль, досить часто ми стикаємося ще й з діареєю мандрівників. Нині це — одна з головних глобальних медичних проблем. Незважаючи на те що кожен із нас знає про неї, складно уявити загальний масштаб цієї недуги: тільки офіційна статистика реєструє 1,7 мільярда випадків на рік, а смертність від неї залишається й дотепер імовірною.
Як відбувається зараження, чим лікуватися і як запобігти діареї? Про це ми попросили розповісти спеціаліста — лікаря вищої категорії, кандидата медичних наук Ніну Масалову.
— Заражені напої і їжа є основною причиною багатьох проблем із травною системою. Шлунково-кишкові захворювання, пов’язані з порушеннями санітарних норм, найбільше поширені у країнах третього світу, проте і в Україні вони трапляються. Переважна частина випадків захворювання на діарею мандрівників викликається потраплянням різних збудників інфекції до кишечника. Це насамперед бактерії. Тобто це захворювання пов’язане з уживанням їжі та напоїв, заражених різними мікроорганізмами (у тому числі з екскрементів людини і тварин). Місцеве населення багаторазово піддається впливу цих збудників з дитинства, тому в них виробляється до них імунітет.
— Які ознаки діареї?
— Її характерні ознаки — рідке і часте випорожнення, нудота, біль у животі та судоми. Діарея мандрівників зазвичай триває кілька днів. Для здорових людей вона вкрай рідко може становити загрозу життю.
— Що робити, якщо проблема все ж таки виникла?
— Обов’язково звернутися до лікаря при діареї у дітей (особливо до трьох років). Найбільшу небезпеку для них становить зневоднення організму. Простежте, аби дитина постійно пила чисту воду, розбавлений лимонад або фруктовий сік. Дітям із незначними проявами зневоднення (спрага і неспокійний стан) необхідно давати розчин для відновлення кількості рідини в організмі. Йдеться про гастроліт або регідрон (ці пакетики необхідно мати у своїй похідній аптечці). Для приготування розчину треба розвести вміст пакетика перевареною або обробленою йодом водою у пропорції, зазначеній на упаковці. Пити його варто якомога частіше і більше.
— В яких випадках потрібна термінова медична допомога?
— Якщо у дитини з’явилися домішки крові у випорожненнях, середній або важкий ступінь зневоднення, а температура вище 38,5°С або постійна блювота. Також викликайте швидку, якщо діарея спричинилася у немовляти або у вагітної чи у людей із серйозними хронічними проблемами зі здоров’ям (наприклад, захворюваннями серцево-судинної системи).
Дорослим людям треба звернутися до лікаря, якщо діарея не минає протягом кількох днів, а також за наявності крові у виділеннях, при значному підвищенні температури тіла або при відсутності можливості поповнити запас рідини в організмі і ризику зневоднення організму.
— А що має зробити лікар?
— Він призначить терапію антибіотиками, які рекомендуються тільки для лікування діареї, але не для профілактики. Адже їх застосування може саме по собі створити певні проблеми з кишечником.
Під час лікування вживайте побільше рідини, адже через діарею людина втрачає багато рідини та солей. Зазначимо, що діти більше схильні до зневоднення, ніж дорослі. А ще під час лікування необхідно відмовитися від молочних продуктів і взагалі від будь-якого питва сумнівного походження та якості.
— Чи обов’язкові антибіотики при діареї?
— Такі антибіотики, як ципрофлоксацин і норфлоксацин, часто використовуються для лікування діареї мандрівників і скорочують тривалість цього захворювання. Проконсультуйтеся з лікарем щодо порядку застосування цих препаратів, а також для отримання рецепту і додаткових інструкцій.
Засоби від діареї, такі, як імодіум, можуть зменшити її прояви. Проте слід розуміти, що цей ефект досягається за рахунок уповільнення видалення вмісту кишечника, тому застосування таких препаратів може викликати ускладнення у людей із серйозними інфекціями. У таких випадках організм посилено намагається вивести інфекцію з кишечника (часте випорожнення якраз цьому сприяє), і перешкоджання йому в цьому може погіршити стан. У жодному разі не можна використовувати ці препарати при підвищеній температурі і при домішках крові у калових масах.
— Які профілактичні заходи допоможуть уникнути діареї мандрівників?
— Кращою профілактикою цієї недуги є пильність при виборі напоїв та їжі, а також охайність у питаннях особистої гігієни. Завжди мийте руки після відвідування туалету і перед їдою. Ризик потрапляння інфекції до організму сильно залежить від місця, де ви їсте. Наприклад, їжа, куплена у продавця з лотка на вулиці, є одним із найбільш небезпечних видів харчування.
До безпечних продуктів належать фрукти (якщо ви їх самі чистите), хліб та інші сухі продукти, а також їжа, що пройшла повну теплову обробку. До продуктів ризику належать непастеризовані молочні продукти, салати, сире м’ясо, риба і морепродукти, а також їжа, придбана на вулиці.
До безпечних напоїв можна віднести переварену воду (в тому числі чай та каву), напої, розфасовані у пляшки або алюмінієві банки. А до категорії небезпечних напоїв входять вода з-під крана та напої, приготовлені з льодом. Коли ви чистите зуби, то не користуйтеся водопровідною водою. При вживанні води з пляшки або банки протріть горлечко.
— Як знезаразити водопровідну воду?
— Її можна обробити і зробити придатною для пиття різними способами: кілька хвилин прокип’ятити, додати кілька крапель йоду або хлорвмісних спеціальних препаратів (можна запитати в аптеці або поцікавитися у лікаря). Добре використовувати й переносний фільтр (хоча ефективність різних фільтрів суттєво відрізняється). Проте краще пити розфасовані напої.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕСАДКА КІСТКОВОГО МОЗКУ ПЕРЕМОГЛА ВІЛ?
  • ІНТЕНСИВНІ ТРЕНУВАННЯ У ТОВСТУНІВ ЗНИЖУЮТЬ АПЕТИТ
  • ПРЕЗУМПЦІЯ ЗГОДИ ТЕПЕР І В УЕЛЬСІ
  • ПРОГУЛЯНКИ ПО ОФІСУ— ЧУДОВА ПРОФІЛАКТИКА ДІАБЕТУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».