Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
В ОЧІКУВАННІ НА ТРОН
Після трьох десятиліть панування 75-річна королева Голландії Беатрикс 30 квітня 2013 року передала трон своєму синові. Але це виняток, бо решта престарілих монархів Європи і не думають про пенсію.

«Поступаюсь не тому, що обов’язки, пов’язані з пануванням, для мене стали обтяжливими, а через переконання, що відповідальність за нашу країну повинна перейти до наступного покоління»,— сказала королева Беатрикс у телевізійному зверненні до народу. Це стало подією європейського масштабу: переважно, вже літні, монархи Старого Континенту чіпляються за трон, що вганяє у зрозумілу фрустрацію не тільки спадкоємців, а й підданих.
«Вважаю, прийшов час змін. Хоча Беатрикс була доброю королевою, 75-й день народження став добрим моментом для приходу до влади молодшого покоління і передачі повноважень. Мені її бракуватиме, але зміна була потрібною»,— переконаний Ганс Клюйн, голландський менеджер одного з міжнародних банків.
Останнє десятиліття було для королеви надто складним: спочатку у 2002 році помер її чоловік Клаус, роком пізніше відійшов батько, а потім і мама, королева Юліана. У 2009 році під час параду з нагоди дня королеви якийсь навіжений намагався напасти на Беатрикс, але в’їхав у натовп, убивши вісім осіб. Рік тому, під час відпустки в Австрії, лавина засипала одного з трьох синів — принца Йохана Фризо. Його відкопали через 25 хвилин, але він і досі перебуває в комі. Отож рішення про зречення мало кого здивувало.
Найстарший син Беатрикс — 45-річний принц Віллем Александер став першим чоловіком на голландському троні впродовж останніх 123 років, а точніше — з 1890 року, коли розпочалося панування її прабабусі Вільгельміни. У Віллема три дочки, а оскільки успадкування Оранської монархії не залежить від статі, до найстаршої з них, нині дев’ятирічної принцеси Катаріни-Амалії, перейде корона від батька.
Віллем Александер зійшов на трон 30 квітня, точно у 33-ю річницю панування Беатрикс. З наступного року, замість дня королеви у країні будуть святкувати день короля, який перенесуть з 30 на 27 квітня, тобто на день народження Віллема Александера. Голландці переконані, що він буде добрим правителем, хоча замолоду вважався казановою і мав велику слабкість до пива, але потім споважнів. В очікуванні на зречення матері у Віллема Александера було достатньо часу, щоб підготуватися до нової ролі.
Ще більше часу на королівське тренування і підготовку має вічний спадкоємець британського трону принц Чарльз. «Королева зреклася трону на користь свого сина! (але це не та королева, принце Чарльзе)», або «Королева віддає трон своєму синові» і меншим шрифтом «Спокійно, Чарльзе, йдеться про королеву Голландії Беатрикс» — так іронізували британські бульварні газети «Дейлі Мейл» і «Дейлі Міррор».
64-річний принц Чарльз є найстаршим спадкоємцем трону в історії британської монархії — злі язики стверджують, що в історії світу також. Офіційно він став ним у 1952 році у віці трьох років, коли помер його дідусь Георг VІ, а на трон зійшла його мама. На зречення Єлизавети нині ніщо не вказує — у королеви добре здоров’я і велика популярність у підданих. Минулого року вона випередила другого за тривалістю панування короля Георга ІІІ (1760–1820), а за два роки обійде королеву Вікторію, яка носила корону майже 64 роки.
Коли у 2012-му зазвичай скритного і стриманого у спілкуванні з медіа принца Чарльза журналісти запитали, чи не втрачає він терпіння, той відповів: «Нетерплячий? Я? Що за питання? Звичайно, мій час також незабаром закінчиться. Навіть тепер можу віддати Богові душу, якщо не стежитиму за собою».
Також велике терпіння мусить виявити 45-річний спадкоємець іспанського трону, принц Філіп. Свої майбутні королівські обов’язки він вивчає з 1975 року, коли надягнув корону його батько, нині вже 75-річний король Хуан Карлос. Хоча далеко не всі іспанці є прихильниками монархії, багато років вони шанували короля за те, як наприкінці 70-х він провів країну від авторитарного правління генерала Франко до демократії. Хуан Карлос завжди був стриманим і не втручався в політику.
Але останнім часом король Іспанії дуже зіпсував свій імідж. Грім грянув, коли під час найбільшої впродовж останніх років економічної кризи Хуан Карлос поїхав на ексклюзивне сафарі у Ботсвану. Вартість подібної відпустки становить десять тисяч доларів на день, і, хоча заплатив за неї сирійський бізнесмен, все одно для часів, коли кожний п’ятий іспанець без роботи, подібна екстравагантність надто розлютила його підданих.
Хуан Карлос продовжуватиме виконання своїх обов’язків не тільки тому, що, як говорила кілька років тому королева Софія, «ні король не втомився, ні принц не втратив терпіння». Монархісти побоюються, що іспанці лояльні не до монархії як такої, а тільки до самого Хуана Карлоса, і нового монарха можуть уже і не прийняти.
Дискусію про майбутнє монархії ведуть і шведи. Чи 67-річний Карл ХVІ Густав, який панує з 1973 року, не повинен передати владу 34-річній принцесі Вікторії? Тим більше, що принцеса має набагато більшу, ніж батько, популярність. Шведський монарх протягом останніх років потерпає від дошкульної уваги преси, яка, на думку багатьох коментаторів, плавно перейшла у переслідування. Йому згадали багато гріхів молодості та контакти з друзями з кримінального світу. Проте ці нападки притихли, коли виявилося, що знамениті фотографії, на яких король зображений під час відпочинку в нічному клубі у товаристві оголених жінок,— лише фотомонтаж.
Скандал навколо фотографій навіть зміцнив його позиції, тому Карл Густав не планує відставки. «Не маю намірів годувати пташок»,— заявив він два роки тому, коли досяг 65-річного віку і отримав право на пенсію. Останнє опитування найбільшої шведської газети «Афтонбладет» показало, що шість із десяти шведів добре сприйме принцесу Вікторію на троні, однак не раніше, ніж за п’ять–десять років.
Зречення королеви Голландії також широко коментувалось у Швеції, та для Стокгольма значно важливішим сигналом може бути відмова від трону кузини Карла Густава, 73-річної королеви Данії Маргрете ІІ. Але цього не станеться, бо, відсвяткувавши рік тому 40-річчя перебування на троні, монархиня має 80% підтримки данців. Коли під час ювілею її спитали про плани щодо спадкоємності, вона заявила, що передавати трон синові Фредеріку наразі не збирається.
Також малоймовірною є відмова від трону 75-річного короля Норвегії Гаральда V. Як ентузіаст лижного спорту і триразовий олімпієць у вітрильному спорті, він користується величезною симпатією серед норвежців. Значно гірше норвежці ставляться до його сина, 40-річного Хокона, якому співгромадяни не можуть вибачити зв’язку з колишньою офіціанткою, розлученою Метте-Маріт, яка мала позашлюбного сина із засудженим за торгівлю наркотиками злочинцем. І хоча з часом дружина принца здобула симпатії норвежців, а Хокон уже двічі виконував роль регента, повністю замінюючи хворого на рак батька, піддані все одно надають перевагу Гаральду.
Єдиним монархом, який, за прикладом голландської королеви, погодився з невблаганним плином часу, залишається король Бельгії Альберт ІІ, який прямо заявив про необхідність зміни поколінь. Незважаючи на велику симпатію і повагу як серед валлонів, так і серед фламандців, він втомився постійно погоджувати різні інтереси своїх підданих і хоче передати корону 53-річному сину Філіппу.
Спочатку зміна на троні мала відбутися 21 липня 2013 року, у день національного свята Бельгії, на двадцятому році його панування і 79-й день народження короля Альберта. Проте, за неофіційною інформацією, король хоче почекати ще рік, оскільки стурбований майбутнім країни через проблему фламандського сепаратизму.
Отже, схоже на те, що королева Беатрикс своїм зреченням від трону не підштовхне до виходу на пенсію престарілих європейських монархів. У Голландії відставка з трону і передача корони спадкоємцеві має історичні традиції. Перед королевою Беатрикс залишали трон з власної волі як її мама Юліана в 1980 році, так і бабуся Вільгельміна 32 роки тому.
Інакше в Іспанії, де корону традиційно передають після смерті короля. Так само у Швеції, де три попередники нинішнього монарха — Оскар ІІ, Густав V і Густав VІ Адольф — панували аж до смерті у віці 90 років. У Великобританії також, крім Едварда VІІІ, який у 1936 році зрікся трону, обравши шлюб з американською розлученою громадянкою Уолліс Сімпсон, інших випадків абдикації не зафіксовано.
Якщо Єлизавета ІІ має змінити цей порядок і традицію та, за прикладом королеви Беатрикс, зректися трону на користь сина, для британської монархії це означатиме революцію. Голландка ставилася до свого панування фактично, як до професійних обов’язків, розглядаючи королівський маєстат дещо відсторонено. Єлизавета вважає, що це служба на все життя. Тому слів «абдикація» чи «пенсія» у її словнику взагалі не існує.
Зрештою, голландські монархи навіть не мають церемонії коронування. Урочистість приходу до влади відносно скромна і світська. Натомість британська монархиня присягала перед Богом, підданими і телекамерами у Вестмінстерському абатстві, отже, не може просто так відмовитися від корони.
Проте європейцям нічого нарікати на своїх престарілих монархів. Могло бути гірше. У Саудівській Аравії діє принцип передання трону представникові наступного покоління — з 1953 року владу тримають сини засновника династії Абд аль-Азіза ібн Сауда. Нині королем є п’ятий з-поміж братів, майже 90-річний Абдулла, а в черзі по владу стоять ще двоє подібного віку.
Отже, навіть у європейському виданні інституція спадкової монархії має принципову ваду: її творці не врахували, що не тільки підвладні, а й самі королі житимуть довше.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».