Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
АМЕРИКАНСЬКИЙ ПРОРИВ «АЛЬ-ДЖАЗІРИ»
Катарський телеканал «Аль-Джазіра» багато років намагався увійти на американський ринок. Нарешті це йому вдалося завдяки допомозі колишнього віце-президента Альберта Гора.

За правління Джорджа Буша до «Аль-Джазіри» у США ставилися не просто як до ворожого телебачення, а навіть як до терористичного притулку. Під час операції в Іраку та Афганістані американські журналісти, приписані до підрозділів коаліції, могли отримувати лише цензуровану армією інформацію і бувати лише там, де, на думку генералів, «їм не загрожувала небезпека». А в той саме час журналісти «Аль-Джазіри» показували тіла жертв і робили інтерв'ю з лідерами арабського світу, а також з тими, хто вважав США уособленням світового зла. Недивно, що американці ускладнювали функціонування катарського телебачення як тільки могли.
13 листопада 2001 року американські бомбардувальники знищили приміщення каналу в Кабулі. 1 квітня 2003 року літак США обстріляв бюро у Багдаді. Наскільки ці події були випадковими, невідомо досі. Але відомо, що уряд Катару, збагачений досвідом Афганістану, сам надав союзникам карту з точно зазначеною локалізацією багдадського бюро каналу.
Ще через два роки британські медіа повідомили, що Джордж Буш у розмові з Тоні Блером говорив про можливість нападу на офіс «Аль-Джазіри». Білий дім відмовив у коментарі «абсурдної інформації», але уряд Великої Британії притягнув у зв'язку з нею до відповідальності двох чиновників за оприлюднення службової таємниці.
У серпні 2004 року уряд Іраку, створений адміністрацією Буша, тимчасово відібрав в «Аль-Джазіри» дозвіл на діяльність у Багдаді. Рішення мотивувалося необхідністю гарантування безпеки іракцям та захисту інтересів держави. Телебачення присвятило багато часу наступу повстанців, які, здавалося, почали отримувати перевагу над військами коаліції. На додаток як єдиний арабськомовний канал, що не підлягає урядовій цензурі, він здобув велику популярність в Іраку.
«Аль-Джазіра» була невигідною для всіх. Західні ЗМІ неприхильно дивилися на краще організованих конкурентів з широкими зв'язками в регіоні, які псували всі задуми пропаганди Буша. Телеканал демаскував союзників США — зарівно тих, хто будує демократію (Ірак, Афганістан), так і тих, хто не має найменшого наміру її формувати (Саудівська Аравія). У результаті для пересічного американця «Аль-Джазіра» стала символом арабського антиамериканізму.
Чи Al Jazeera America стане рентабельною інвестицією? Про це дізнаємося за два місяці, коли вона почне трансляцію. Кількість мусульман у США залежно від того, хто рахує, становить від 2,6 (Pew Research Center) до 4,7 мільйона (Council on American-Islamic Relations). Більшість із них, напевно, зацікавиться новим телебаченням. До цієї групи долучаться: молодь, ліберали, журналісти і працівники потужної американської політичної машини — аналітики, стратеги, радники, піарники.
З правого боку політичної сцени лунають заклики до бойкоту, і, можливо, частина кабельних мереж, особливо у провінції, зніме канал зі списку пропозицій. Але не можна виключити, що Al Jazeera America зрівняється за популярністю з головними інформаційними мережами — тоді заклики до бойкоту втратять значення.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • НАЙБІЛЬШ ЖІНОЧА АРМІЯ У СВІТІ
  • ПОМЕРЛА МАРГАРЕТ ТЕТЧЕР
  • ЄВРОПРИСТРАСТІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».