Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ПХЕНЬЯН ГРАЄ М'ЯЗАМИ
У червні 2013 року виповнюється шістдесят років від часу перемир'я на Корейському півострові. Відтоді становище в регіоні досить часто балансувало на межі збройного конфлікту, але бували й періоди «відлиги».

Досить часто Північна Корея емоційно реагувала на регулярні американські військові навчання у Південній Кореї. Коли ситуація досягала максимального напруження, Північна Корея вимагала поступок, і ситуація стабілізувалася до наступної кризи. Однак після того, як у 2006 році Корейська Народно-Демократична Республіка оволоділа ядерною зброєю, така гра нервів набула ще більш небезпечних ознак.
Нинішній виток напруження розпочався місяць тому, коли КНДР зажадала офіційного визнання за собою статусу ядерної держави. Молодий північно-корейський диктатор Кім Чен Ин таким чином намагається завоювати собі «авторитет» та утвердитися в ролі глави держави. Досі його риторика стосувалася неминучості належної відплати у разі нападу на КНДР.
Донедавна Південна Корея постійно стверджувала, що не має намірів атакувати Північну Корею. Але зі створенням ядерної зброї ситуація змінилася: південнокорейські військові все частіше пропонують розробити план випереджувального військового удару по північнокорейським ядерним силам. Ці заяви ще більше підняли градус напруження.
Керівництво Північної Кореї всіляко пропагує свій намір «полегшеними засобами ядерних ударів» відповісти на ворожу політику Сеула і Вашингтона. Пхеньян не приховує наміру завдати ударів по американських військових базах у Японії та на острові Гуам. У відповідь США розгорнули на островах Тихого океану додаткові засоби протиракетної оборони, аби випередити загрози з боку КНДР.
У свою чергу, Республіка Корея оголосила про підготовку плану превентивної війни проти КНДР. У відповідь КНДР рекомендувала посольствам двадцяти країн світу, з огляду на неможливість гарантування їм безпеки, евакуюватись із Пхеньяну.
Занепокоєння розгортанням подій висловили Росія й Китай. Російські фахівці наразі працюють на будівництві залізниці в КНДР, і їхня безпека турбує Москву. Пекін також передислокував до корейського кордону додаткові військові сили.
До здорового глузду закликав керівництво КНДР патріарх Куби Фідель Кастро. Загальні прогнозні оцінки розвитку подій є суперечливими, але експерти вважають, що Північна Корея звично хоче домогтися для себе міжнародної допомоги та пом'якшення санкцій, тому неодмінно піде на компроміс.
Тим паче, що у швидкому вирішенні корейської проблеми, за великим рахунком, ніхто не зацікавлений. Передусім, це не в інтересах Південної Кореї, яка має наочний приклад Західної Німеччини, якій надто дорого коштувало вирішення німецького питання. Швидкий темп корейського об'єднання також неминуче негативно позначиться на добробуті південних корейців.
Об'єднана Корея може досить радикально змінити співвідношення сил у Північній Азії. Тому в цьому не зацікавлені ані її союзники — США та Японія, ані Китай із Росією. Тому напруження на Корейському півострові триватиме невизначений час. Головне, аби ця холодна війна не стала гарячою.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИМАЛІ ПРОБЛЕМИ МАЛІ
  • ХОЛОДНА ВІЙНА В АРКТИЦІ
  • АФГАНСЬКІ МАНЕВРИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».