Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ГРОМАДСЬКИЙ РУХ ЛУЦЕНКА: ТОЧКА ЗОРУ ЕКСПЕРТІВ
Юрій Луценко заявив після звільнення, що має намір створити громадський народний рух «За третю республіку», основною метою якого стане «підштовхування опозиції до правильних рішень». Нове об'єднання матиме на меті написати «план оновлення і будівництва країни». Учасники цієї ініціативи визнають, що вона прив'язана до майбутніх президентських виборів, а одним з її підсумків стане підтримка одного з кандидатів у президенти.

Поява громадського руху Юрія Луценка «За третю республіку» створить четверту колону в опозиції та може призвести до розколу опозиційного руху.
Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу висловив керівник правління Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.
«Фактично поява цього руху передбачає появу четвертої колони в опозиції. Хоча сам Луценко і каже, що він не претендує на роль четвертого лідера опозиції, але де-факто створення четвертої опозиційної колони фактично означає, що диференціація опозиційного руху посилюється і, можливо, це підживлюватиме прогнози про розкол опозиції. Я думаю, що Луценко ще не визначився, яку роль він хоче грати.
З одного боку, він розуміє, що якщо він захоче стати ще одним лідером, це тільки посилить суперечки в середині опозиції. З іншого боку, амбіції — це річ неконтрольована. І Луценкові, і нинішнім лідерам опозиції доведеться ще шукати спільну мову між собою, тому що розбіжності стратегічно-тактичні неминуче виникатимуть. Якщо Луценко де-факто почне конкурувати з нинішніми опозиційними силами, то це не посилить, а може навіть послабити нинішній опозиційний рух»,— сказав він.
Володимир Фесенко також зазначив, що склад засновників народного руху «За третю республіку» викликає серйозні запитання.
«Якщо це буде рух ветеранів Майдану, причому ветеранів, які після Майдану себе не знайшли і опинилися на узбіччі, є серйозні сумніви, чи вдасться їм всебічно реалізувати цей проект. Товариші, що зараз поза великою політикою,— Стецьків, Філенко і Безсмертний — хочуть використати звільнення Юрія Луценка як певний трамплін для свого повернення. Проте попередні спроби всіх цих людей реалізовувати свої проекти після Майдану були невдалими. Якщо це буде рух ветеранів Майдану, серйозних перспектив у нього не буде»,— додав політолог.

* * *
Ідея нещодавно помилуваного Президентом Юрія Луценка про створення всеукраїнського народного руху «За третю республіку» на чолі з колишніми «польовими командирами Майдану» може завадити консолідації опозиційного електорату, а отже — зіграти на користь владі, заявив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський після завершення круглого столу на тему «Звільнення Луценка: пастка для влади?», який відбувся у середу в Києві.
«Мені видається, що це (ідея Луценка про створення нового руху.— Ред.) скоріше на користь владі, ніж опозиції. Оскільки виникає багато точок дотику опозиційного електорату — ще одна, ще одна... Це створює проблеми для консолідації опозиційного електорату. Це не означає, що це домовленість із владою. Я хочу сказати, що є проблема для опозиційного електорату, який налаштований проти влади, але не знає, за ким іти»,— сказав Погребинський.
Свою позицію він аргументував тим, що на опозиційному полі з'являється ще одна фігура. «Притому, що вона ж — контраверсійна. Люди йому співчувають, але це не означає, що він сприймається всіма як лідер. Я взагалі вважаю, що приналежність до табору «польових командирів» сьогодні не є таким фактором, який притягує до себе населення».
Політолог нагадав, що термін «польовий командир» зазвичай асоціюється у суспільстві з «Майданом».
«Майдан не сприймається населенням як позитивний сигнал, оскільки більшість розчарована навіть своєю участю в ньому. Тому мені видається, що у цього руху немає перспективи», — резюмував Погребинський.

* * *
Юрій Луценко, опинившись на волі та долучившись до активної громадської роботи, не становитиме жодної проблеми для опозиції.
Про це сказав у коментарі для кореспондента Укрінформу керівник «Агентства моделювання ситуацій» Віталій Бала.
«Луценко не створює ніякої загрози. Це міф, який будуть розкручувати, в тому числі й консультанти, які радили Януковичу, щоб випустити його і зіштовхнути опозицію. Питання тільки в тому, чи опозиціонери на це поведуться, чи ні»,— сказав Бала.
За словами експерта, якщо вони «поведуться», то говорити про них як про політичних лідерів було передчасно: «І тоді дійсно потрібно буде повністю переформатувати опозицію. Якщо вони поведуться — то це буде дитячий садок, це примітивно і прямолінійно».
Ідею Луценка про створення нового громадського руху Бала вважає слушною. «Це правильний рух і технологічно, і політично. Є дуже багато людей, які не хочуть бути ні в одній із політичних партій, і їх треба залучати. Це — громадянське суспільство, це — лідери громадської думки, це — громадські активісти. Я не думаю, що є сенс робити якусь політичну партію»,— переконаний експерт.
Окрім того, за його словами, Луценко на волі не створюватиме жодних загроз і для Яценюка: «З точки зору конкуренції Яценюку я не бачу тут жодних підстав, що хтось когось буде усувати. Я навпаки вважаю, що цей рух Луценка може додати опозиції, але за певних умов». Серед таких умов він назвав чіткий розподіл функцій. «Має бути розподіл праці. Луценко та інші будуть займатися вуличними акціями, а парламентські фракції нехай займаються збереженням українського парламентаризму і парламентом зокрема»,— сказав Бала.
Він додав, що «вуличні акції є слабким місцем опозиції, щось там у них не спрацьовує». Але, в першу чергу, переконаний експерт, Луценку слід перейнятися своїм лікуванням. «Для початку він має зайнятися своїм здоров'ям. Я не думаю, що заявлений рух почне щось робити, а Луценко в цей час буде лікуватися і виходити на рівень можливості ведення якоїсь політичної діяльності. Тому спочатку треба вирішити питання зі здоров'ям», — резюмував експерт.



[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • СВОБОДА— НАЙВИЩИЙ ДАР
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».