Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПРИМХИ ПОГОДИ— ЗНОВУ ГРИП НА ПОРОЗІ
На нинішній зимовий сезон щодо грипу фахівці давали такий прогноз розвитку епідемії: спочатку на листопад-грудень, потім перенесли її на січень-лютий і, нарешті, вони вгадали: пік захворюваності припав таки на березень, як і обіцяли експерти. 22–24 березня стихія накрила майже всю територію України. Морозна погода з помірними опадами зберігалася на всій території України протягом усього наступного тижня, що не могло не спровокувати зростання захворюваності на грип і ГРВІ, як і попереджали медики. У Миколаївській і Херсонській областях ще тоді було зареєстровано перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип на 15,9% і 1,1% відповідно.

На щастя, епідемічний поріг поки що не перевищено в інших регіонах країни. Хоча, як відомо, саме через значне зростання захворюваності на грип серед дітей і підлітків було продовжено канікули у школах багатьох населених пунктів, включаючи столицю. Одним словом, ось уже й День сміху минув, а поради інфекціоністів, як захиститися від грипу, цілком актуальні й нині. За ними ми й звернулися цього разу до кандидата медичних наук, доцента НМАПО імені П. Л. Шупіка Олени Ковалюк.
— Грип — це гостре інфекційне захворювання, ураження дихальних шляхів вірусом грипу. Періодично серед населення поширюється як епідемія. У наш час виявлено близько 2000 видів вірусу грипу і його варіацій, що розрізняються антигенною дією. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, від вірусу під час епідемій щорічно вмирає до 500 тисяч людей у світі, в деякі часи кількість смертей сягає мільйона. Назва хвороби походить від Grips (по-німецькому — глотка).
У принципі єдиний надійний метод профілактики — вакцинування. Бажано всіх громадян, старших шести місяців від народження. Проте для України такий варіант абсолютно нереальний. Тому медики рекомендують для профілактики грипу застосовувати засоби захисту, скоротити контакти з хворими, використовувати препарати лише за призначенням лікаря і тільки після огляду і встановлення діагнозу.
— Який спосіб передачі вірусу грипу, адже, знаючи ворога, можна від нього захиститися?
— Респіраторні інфекції від людини до людини передаються через краплинки слини при кашлі, чханні, розмові. Людина є потенційно заразливою вже за 1–2 дні до і 4–5 днів після початку захворювання на грип. Пацієнти з атиповими формами, рідкісними вірусами також є надто заразливими. Вірус можуть передавати й деякі тварини. Пік захворюваності на грип цього року припав на березень-квітень, що нехарактерно для нашого регіону.
— Аби добре лікуватися, треба чітко відрізняти грип від інших ГРВІ, а для цього слід знати його симптоми, чи не так?
— Інкубаційний період грипу становить два дні. Тягар і наслідки хвороби залежать від попереднього контакту людини з вірусом грипу. Його інколи плутають із лихоманкою, яка дуже часто зустрічається, особливо в дітей у зимовий період. Початок хвороби, як правило, настає раптово, симптоми грипу іноді надто жорсткі — озноб, підвищення температури до 39–40°С, болі у м’язах, нездужання, сильний головний біль, втома, різання в очах (типові для грипу), нежить і сухий кашель, відсутність апетиту, нудота, блювота і навіть пронос. Діти віком до двох років потребують термінової госпіталізації через ризик розвитку ускладнень. Період видужання залежить від сприйнятливості організму до бактеріальної інфекції і від правильного лікування.
— Яке ж мусить бути лікування від грипу?
— Найчастіше лікуватися від нього можна вдома, медики рекомендують дотримуватися неважких правил, щоб повністю вилікувати грип.
Маються на увазі прості заходи. Це — постільний режим, повний спокій і повне розслаблення хворого. Необхідно забезпечити вживання рідини у великій кількості: чай, компот, сік, суп. Будь-яка рідина повинна бути теплою (негарячою). Вживання вітаміну С (у вигляді таблеток або сиропів). Приймання медикаментів строго за віком, це можуть бути сиропи, супозиторії, пігулки.
— Чи варто приймати антибіотики?
— Антибіотики вживають лише у разі бактеріального розвитку хвороби і якщо їх призначить лікар. Самостійний прийом їх здатний викликати тяжкі ускладнення, а тому наполягаю: якщо вживати, то лише 5–7 днів і не довше, навіть коли лікар радить продовжувати терапію. У такому випадку необхідно зробити аналіз мокроти на посів і перевірити збудника на чутливість до антибіотиків, щоб не палити з гармати по горобцях, як мовиться.
— Чим небезпечний грип?
— Небезпечне не стільки саме захворювання, скільки ускладнення. Так, ризик пневмонії становить майже 50%. Якщо на такий грип захворіла вагітна жінка, у неї в декілька разів зростає небезпека викидня.
Лікування грипу — справа надто серйозна. Всі ГРВІ, у тому числі й грип, потрібно лікувати лише у ліжку, аж ніяк не на робочому місці. Той, хто переносить ці захворювання на ногах, ризикує придбати аритмію або отримати ускладнення на головний мозок, серце, легені тощо. Лікувати ці ускладнення доведеться набагато довше й складніше, ніж сам грип.
— А як діяти тим, хто поки що не захворів, аби уникнути грипу?
— Потрібно уникати контакту з людьми, застосовувати елементарні правила гігієни (використовувати серветку при кашлі, чханні). Ефективним засобом вважається активна вакцинація дітей і людей похилого віку проти грипу, особливо людей з високим ризиком розвитку ускладнень. Хоча коли вже тут вакцинуватися... Залишається сподіватися на весняне потепління і соляризацію навколишнього середовища. Взагалі, немає причин засмучуватися, грип ось-ось здасться й піде в небуття.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ГОДУВАННЯ ГРУДДЮ КОРИСНЕ ДЛЯ ЖІНОК
  • ЯК ЗАХИЩАТИ ОЧІ ВІД МОНІТОРА
  • КАРДІОЛОГИ НАЗВАЛИ УКРАЇНУ ЛІДЕРОМ СМЕРТНОСТІ ВІД СПОЖИВАННЯ СОЛІ
  • БЕЗОПЕРАЦІЙНЕ ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ГОРЛА У ДІТЕЙ СТАЛО ДОСТУПНИМ
  • ЗА СТАНОМ ПАЦІЄНТІВ СТЕЖИТИМЕ МІКРОСКОПІЧНИЙ АНАЛІЗАТОР

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».