Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
СПОВІДЬ МАРІЇ ЗАНЬКОВЕЦЬКОЇ
Нерідко навіть епізодична роль вимагає від актора значного напруження емоційних сил. Однак мало хто буде сперечатися, що найскладніше грати у моновиставах. Нині у нас не так багато акторів, які можуть бути наодинці із залою і утримувати увагу кількох сотень глядачів півтори години, а то й довше.

Безперечно, одним із визнаних майстрів сучасного мономистецтва є народна артистка України Лариса Кадирова, яка нещодавно втілила на Камерній сцені імені Сергія Данченка Національного театру імені Івана Франка образ геніальної українки Марії Заньковецької у виставі «Марія. Коли розлучаються двоє».
Це вже третя спільна робота Лариси Кадирової з польським драматургом та режисером Збігнєвом Хшановським. Попередні дві моновистави — «Стара жінка висуджує» та «Сара Бернар. Наперекір усьому» були тепло зустрінуті театральною публікою, стали помітним явищем у мистецькому житті держави. А цього разу митці звернулися до постаті Марії Заньковецької. І це не дивно, адже Л. Кадирова більше 600 разів втілювала її образ на сцені Львівського національного українського драматичного театру, а також стала ініціатором проведення театрального фестивалю «Марія», присвяченого видатній майстрині сцени.
Починається вистава досить несподівано. Пані з другого ряду, а насправді виконавиця головної та єдиної ролі Л. Кадирова починає голосно співати. А за хвилину вона вже розмовляє з глядачем, зачитуючи уривок із відомої комедії «За двома зайцями», а саме монолог нещасливої нареченої Голохвостова Проні Прокопівни. Далі артистка — в ролі екскурсовода. Зі слів пані Лариси дізнаємося, що ж любила Марія Заньковецька. А любила вона всі свої ролі, навіть роль згаданої Проні Прокопівни, яка була провальною. Любила читати Шевченка, Тургенєва та Достоєвського, слухати музику Лисенка і Чайковського. Та ще осінь і звичайнісінькі ромашки. Так поступово розповідь Кадирової перетворюється на сповідь Заньковецької.
Ось ми вже бачимо вісімдесятилітню жінку, що зі слізьми на очах спостерігає похоронну процесію, яка рухається на Байкове кладовище. А ховають Миколу Садовського, який був найбільшим коханням її життя. Саме заради Садовського вона покинула свого чоловіка та світське оточення, все життя її супроводжували прокляття батька і нерозуміння рідних, заздрість і підступність колег по сцені. І все це заради «коханого і зрадливого» Миколи.
Життя героїні непомітно переходить у її ролі, а потім знову навпаки. То перед нами постає горда циганка Аза з однойменної драми, то відверта Інга з «Чорноморців», то вишукана леді Мільфорд із «Підступності і кохання». А далі — знову Марія Заньковецька. Ось такий підхід є досить продуманим і природним, оскільки як для самої героїні, так і для її виконавиці важко знайти межу, що розділяє театр і життя. А нерідко це — єдине ціле.
Окремо хотілося б відзначити художнє оформлення сцени, яке здійснив художник О. Зінченко: крісло, гримувальний столик із люстром, прозорі завіси, а також афіші вистав, в яких грала Заньковецька. Здається, нічого особливого, але такі деталі побуту напевне допоможуть зануритися в атмосферу тих часів.
Очевидно, знаковим є те, що роль Марії Заньковецької, яка була популярною сто років тому, виконує відома сучасна артистка, а можливо, ще через століття інша талановита виконавиця втілюватиме на сцені вже образ Лариси Кадирової.

Едуард ОВЧАРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ВСЕСВІТНЬО ВІДОМИЙ МАЛЮНОК ПАБЛО ПІКАССО ЗБЕРІГАЄТЬСЯ В УКРАЇНІ
  • ШЕКСПІР НА МОТОЦИКЛІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».