Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ ДЕРЖАВИ
Під такою назвою 11 березня п. р. у Будинку уряду міністр соціальної політики України Наталія Королевська провела прес-конференцію для журналістів.

Міністр наголосила, що в питанні своєчасності соціальних виплат не може бути жодних компромісів: кожна соціальна гривня повинна доходити до людей вчасно.
Так, 6 березня п. р. Міністерство фінансів повністю перерахувало в усі регіони України перший транш державної допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги загальним обсягом фінансування — 2 млрд 926 млн грн.
Другий транш — понад 300 млн грн — також буде профінансований вчасно, до 25 березня.
Крім цього, відповідно до графіка виплачуються пенсії. Пенсійним фондом уже профінансовано майже 9 млрд грн. У січні та лютому доходи Пенсійного фонду перевищили планові на 3,4 та 2,5% відповідно, а це понад 400 млн грн, наголосила Н. Королевська.
Щодо фінансування виплат з фондів соціального страхування, то наприкінці грудня заборгованість становила 1,3 млрд грн, нагадала міністр. Сьогодні фінансування виплат з фондів соціального страхування відбувається вчасно.
З початку року виплати по фондах від нещасного випадку на виробництві, соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, загальнообов’язкового державного соціального страхування профінансовані в сумі 4 млрд 840 млн грн. Це виплати в разі втрати працездатності, регресні виплати, допомога по безробіттю, яку люди одержують вчасно, повідомила Н. Королевська.
Забезпечити своєчасність усіх соціальних виплат, зазначила міністр, удалося завдяки запровадженню трьох рівнів контролю.
По-перше, це урядова гаряча лінія, куди кожна людина може зателефонувати і повідомити про факт заборгованості, та соціальні мережі.
По-друге, запровадження механізму народного контролю.
По-третє, співпраця з профспілками та роботодавцями, які за своїми каналами відстежують ситуацію і, коли виникають проблеми, інформують про це Міністерство.
Крім позитивної динаміки, міністр торкнулася й болючих проблем, головною з яких вона вважає заборгованість із виплати заробітної плати,
і тому Міністерство проводить постійний моніторинг боргів.
На відміну від кінця минулого року, цьогоріч немає боргів перед учителями, лікарями та іншими працівниками бюджетної сфери. Але загалом у країні борг досить великий і на
1 лютого 2013 р. він сягнув 1 млрд 5 млн грн, у тому числі на державних підприємствах — 244 млн, комунальних — 41 млн, на підприємствах інших форм власності — 243,8 млн грн.
Борги підприємств-банкрутів становлять 413 млн грн, економічно неактивних підприємств — 64 млн грн, а отже, зауважила Н. Королевська, найбільшу заборгованість (70%) мають державні підприємства і підприємства-банкрути.
Щодо державних підприємств, то, за словами міністра, це неприпустиме явище, і тому лише за останні два місяці було проведено два засідання комісії з питань погашення заборгованості, останнє — 28 лютого в Харкові. За наслідками засідань направлено звернення до Генеральної прокуратури з проханням розглянути питання про недостатню роботу керівників підприємств щодо зменшення боргів.
Також міністр поінформувала, що звернулася до Прем’єр-міністра з пропозицією заслухати на засіданні уряду керівників як центральних органів виконавчої влади, так і державних підприємств, які доповідатимуть про їхні кроки з ліквідації боргів.
Окремо Н. Королевська зупинилася на боргах підприємств-банкрутів. Вона сказала, що нині, на жаль, дієвих інструментів у держави немає щодо погашення заборгованості на названих підприємствах, яка нині сягає 413 млн грн і вже роками не тільки не зменшується, а й збільшується.
Кожна людина, яка працювала на активному підприємстві або на збанкрутілому, має одержати зароблені нею кошти, і для цього нині розглядаються можливості створення гарантійної установи, на яку покладатиметься обов’язок виплачувати зарплати працівникам у разі банкрутства підприємства.
Роботу такої установи-гаранта передбачено Конвенцію 173 МОП про захист вимог працівників у разі неплатоспроможності роботодавця, до якої Україна приєдналася лише частково, без урахування положень про гарантійні установи.
Під час розробки пропозицій вивчався кращий європейський досвід, зокрема Німеччини, Франції, Бельгії, Чехії, Естонії. Законопроект доопрацьовується в Міністерстві і до кінця березня його буде представлено на обговорення, повідомила міністр.
За її словами, щоб не створювати нових структур і не розводити додаткової бюрократії за бюджетні гроші, функції гарантійної установи можуть бути покладені на Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.
Щодо ініціатив Міністерства в соціальній сфері, то, за словами Н. Королевської, нині вже напрацьовано пакет із 76 ініціатив, з яких 25 — подано до Кабінету Міністрів України, 14 — направлено іншим центральним органам виконавчої влади на узгодження, 37 — знаходяться на стадії узгодження та опрацювання.
Кожне із цих рішень може і невеликий, але дуже конкретний крок із забезпечення соціальної справедливості, сказала міністр і навела кілька прикладів, перший з яких — підвищення розміру посадового окладу працівника першого розряду Єдиної тарифної сітки для 3,5 млн працівників бюджетної сфери — лікарів, учителів, працівників культури та соціальної сфери. Це дозволить у середньому на 100 грн підвищити зарплату названим категоріям працівників.
Другий — установлення додаткових стимулів для працівників швидкої медичної допомоги. Це 20% надбавки за особливий характер роботи, 20% — за особливі умови праці і можливість один раз на рік одержати додаткову допомогу у вигляді тринадцятої зарплати.
Третій напрям стосується пенсійного забезпечення. Запропоновано законопроект, який передбачає гарантоване щорічне збільшення пенсій для понад 12 млн пенсіонерів щонайменше на 20% темпів зростання заробітної плати. Цим самим законопроектом передбачено включення до страхового стажу молодих матерів періоду їхнього перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.
Н. Королевська окремо спинилася на питанні стимулювання зайнятості та створення нових високотехнологічних робочих місць, а також збереження та створення робочих місць для інвалідів.
Першочерговим міністр вважає ухвалення відповідних постанов уряду щодо повної реалізації Закону «Про зайнятість населення». Міністерство вже підготувало пакет постанов, зокрема щодо порядку компенсації 50% єдиного соціального внеску роботодавцям, які створюють високооплачувані робочі місця; пропозиції, які дозволять реально запустити механізм надання першого робочого місця молоді, насамперед випускникам профтехучилищ та вищих навчальних закладів; порядок стимулювання малого підприємництва, що створює нові робочі місця; порядок реєстрації та перереєстрації безробітних, які шукають роботу, а також пропозиції, що дозволять активно залучати безробітних до громадських робіт.
Усі ці та інші ініціативи Міністерства соціальної політики, як сподівається Н. Королевська, найближчим часом мають бути розглянуті та схвалені.
Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи напрацьовує Міністерство соціальної політики зміни до пенсійної реформи, Н. Королевська сказала, що наприкінці першого півріччя буде повністю проаналізовано ефективність запровадженої пенсійної реформи і надано пропозиції щодо подальших змін, які потрібно вносити, та корективів усіх тих механізмів, що виявляться найменш ефективними.
Серед найнагальніших питань вона назвала підготовку до запровадження другого рівня пенсійної системи, що може відбутися вже у 2014 р.: «У першу чергу нам треба перейти до другого рівня, тому що ми розуміємо: людина ніколи не буде отримувати справедливу пенсію, якщо ми залишимося на рівні лише солідарної системи». Для цього, за її словами, слід ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду (понад 20 млрд грн), чого можна досягти за рахунок легалізації заробітної плати та її зростання, що дасть можливість збільшити надходження до Пенсійного фонду.
І останнє — це ліквідація понад 8 млрд грн заборгованості зі сплати внесків до Пенсійного фонду. Це справді резерв, завдяки якому можна було б осучаснити пенсії, збільшити їхній розмір і зменшити дефіцит Пенсійного фонду, сказала міністр, наголосивши, що нині Мінсоцполітики працює над питанням перегляду системи штрафів через її неефективність.

Лариса ОСТАПЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ГЕНДЕРНИЙ ПАРИТЕТ — ПРОБЛЕМА МЕНТАЛЬНОСТІ
  • ЛІТО НЕ ЗА ГОРАМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».