Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЦЕРКВА ДЛЯ БІДНИХ
19 березня 2013 року відбулася офіційна інтронізація Папи Римського Франциска, обраного конклавом кардиналів на посаду голови римо-католицької церкви.

Отже, 266-й Папа народився в аргентинській столиці Буенос-Айресі, в родині італійських емігрантів 18 грудня 1936 року. Після закінчення школи Хосе Маріо Бергольо вчився на хіміка-технолога. Але у віці 21 року переніс тяжку форму пневмонії, внаслідок чого йому було видалено праву легеню. Після цієї трагічної події молодий чоловік вирішив присвятити себе Богу. Після навчання у кількох єзуїтських школах у 1969 році майбутній Папа став священиком.
Кінець 70-х років позначився трагічними подіями в історії Аргентини, коли при владі в країні перебували військові. Опоненти Папи вже пригадують йому ледь не співпрацю з аргентинською військовою хунтою, що активно спростовує Ватикан. У 2001 році Папа Іоанн Павло ІІ зробив Хосе Марія Бергольо кардиналом і примасом Аргентини. Бергольо брав участь у конклаві, який 2005 року обрав попереднього Папу Бенедикта ХVІ.
Цього разу кандидатура Хосе Маріо Бергольо, здається, стала найбільш компромісною для учасників конклаву. Він виявився достатньо консервативним для тих, хто сподівається на продовження консервативної традиції католицтва у моральних питаннях, натомість та частина кардиналів, яка чекає на обережні реформи, також поки що не розчарована. Отже, Франциск став першим Папою — вихідцем із Латинської Америки та першим Папою-єзуїтом.
Не випадково Хосе Маріо Бергольо обрав собі й папське ім'я Франциск. На першій прес-конференції він підтвердив, що вважає своїм небесним покровителем католицького святого Франциска Ассізького, відомого в історії активною діяльністю, спрямованою на підвищення морального авторитету церкви та захист бідних. Папа Франциск заявив, що хоче бачити церкву як захисника інтересів бідних. Це вважають особливо актуальним в умовах глобальної економічної кризи: саме «нові» бідні можуть стати основою пастви Франциска.
Зміщення акцентів у політиці Ватикану на соціальну доктрину може допомогти церкві відновити свій моральний авторитет, деформований гучними скандалами, учасниками яких були навіть кардинали. Активна соціальна політика стане в пригоді для очищення від бруду звинувачень деяких священиків у педофілії, сексуальних домаганнях та інших злочинах.
Утім, піддаватимуть критиці кожен крок Папи Франциска й світські опоненти церкви, які вважають традиційні християнські цінності перешкодою для аморального та безвідповідального споживацтва. Тому тема заперечення Папою одностатевих шлюбів та усиновлення його учасниками дітей навряд чи зійде з перших шпальт західних засобів масової інформації. Деякі з них уже «прогнозують», що Папа-єзуїт ледь не відновить «інквізицію».
Але вірність традиційним християнським цінностям може стати основою для екуменічного діалогу, який, імовірніше, буде в центрі уваги Франциска. Можна також розраховувати на його прихильність ідеї надання статусу патріархату Українській греко-католицькій церкві.
Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ПОЗБУТИСЯ НЕЛЕГАЛА?
  • УБИВЧІ ДРОНИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».