Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
КАТОЛИКИ МОЛЯТЬСЯ ЗА ПАПУ
Ватикан готується до зустрічей кардиналів, які після відставки Папи Римського Бенедикта ХVІ, яка відбудеться менш як за тиждень — 28 лютого, оберуть нового Папу. Це має відбутися на конклаві, конкретна дата якого поки що невідома. Але католики всього світу очікують, що новий Папа Римський буде обраний до Пасхи, яка у католиків цього року припадає на 31 березня.

Понтифіки Іоанн Павло ІІ та його наступник Бенедикт ХVІ реформували конклав — збори кардиналів, серед яких й оберуть нового Папу. По-перше, віднині позбавлені права голосу кардинали, старші 80-ти років, по-друге, залишилася традиція таємного голосування.
Експерти прогнозують, що цього разу вперше в історії католицької церкви Папою буде обрано не представника Європи. Зокрема, розглядаються кандидатури кардинала з Гани Пітера Турксона, кардинала з Нігерії Френсіса Арінзе та кардинала з Канади Марка Уеллє. Показово, що серед кандидатів немає жодного представника Латинської Америки, де наразі проживає найбільше католиків у світі. Кожен із потенційних претендентів має свої переваги. Ганець Турксон відомий як палкий проповідник католицької віри в африканських країнах. Водночас гіпотетичне обрання нігерійця Арінзе може ще більше загострити протистояння між мусульманами та християнами в Нігерії, яка й так перебуває на межі міжконфесійної громадянської війни.
Та серед європейських кардиналів є побоювання, що обрання Папою когось із-за меж Європи може ще більше послабити вплив католицької церкви у Старому Світі, адже ще Іоанн Павло ІІ обурювався з приводу відходу європейських політиків від християнських джерел Європи. Символом цього традиціоналісти у церкві вважають легалізацію в більшості країн Європейського Союзу одностатевих шлюбів. Не менш гострими є суперечки з приводу висвячування на духівників жінок.
Традиціоналісти вважають, що, в разі продовження тенденції до політичної коректності та відмови від християнських цінностей, Європа ризикуватиме перетворитися на частину ісламського світу. Тож у будь-якому разі новий Папа Римський зіштовхнеться із серйозними проблемами — як у самому Ватикані, так і у визначенні стратегії і тактики відносин з іншими релігійними громадами. Низка скандалів стосується морального стану католицького кліру та духовників. Зважаючи на таке коло проблем, новий Папа Римський має бути готовим до рішучих дій. На це сподівається й паства світової католицької церкви. Менш ніж за місяць отримаємо відповідь на питання, кого доля закликає до такого служіння.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОАТЛАНТИЧНИЙ НАСТУП
  • ЛІВІЯ ЙДЕ НЕБЕЗПЕЧНИМ ШЛЯХОМ
  • У ВІРМЕНІЇ ПЕРЕМІГ СЕРЖ САРГСЯН
  • ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКЕ ТУРНЕ РОСІЙСЬКОГО ПРЕМ’ЄРА
  • ІРАН В ОЧІКУВАННІ ЗМІН

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».