Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«МІЛАН» ТА «БАВАРІЯ». ЗА КРОК ДО ЧВЕРТЬФІНАЛУ
Два з чотирьох матчів 18 фіналу Ліги чемпіонів привертали до себе підвищену увагу вболівальників. Це протистояння «Мілана» та «Барселони», а також зустріч у Лондоні між місцевим «Арсеналом» та мюнхенською «Баварією».

Італійський «Мілан» у себе вдома зумів засмутити каталонську «Барселону» та її фанатів. Підопічні Массіміліано Аллегрі здобули блискучу перемогу у поєдинку проти однієї з найсильніших команд світу. Два м'ячі у воротах Віктора Вальдеса дозволяють італійській команді впевнено дивитися у майбутнє та сподіватися, що саме вони стануть щасливими власниками путівки до 1/4 фіналу Ліги чемпіонів.
З перших хвилин суперники не намагалися забити швидкий гол та йти вперед великими силами. Незважаючи на перевагу «Барселони», моментів біля воріт Абб'ятті було небагато. «Мілан» лише час від часу контратакував, намагаючись щільно та надійно зіграти в обороні. Натомість було помітно, що каталонці діють якось невпевнено та неорганізовано, проте більш гостро, ніж італійці.
Після перерви суперники дещо підвищили темп гри, і згодом господарям вдалося відкрити рахунок. Відзначився Боатенг. Пропущений м'яч не дуже засмутив гостей. «Барселона» впевнено володіла м'ячем, проте їхні атаки ніяк не могли завершитися результативним ударом. Мессі, Іньєста, Хаві та Фабрегас не змогли пробити щільну оборону «Мілана», яка надійно оберігала свої ворота впродовж 95 хвилин.
Уже ближче до завершення поєдинку «россо-нері» зуміли подвоїти свою перевагу, зробивши вагому заявку на загальний успіх у двоматчевому протистоянні. Гості на останніх хвилинах пішли на штурм, проте забити хоча б гол їм не вдалося.
Мюнхенська «Баварія» несподівано здобула досить легку перемогу над «Арсеналом» на його полі. Команди тільки розпочали гру, як «Баварія» вже примудрилася забити два м'ячі, витративши на це мінімум сил. Такого легкого початку, мабуть, не очікувала і сама «Баварія». У цьому й помітний клас команди Хайнкеса, коли вона практично нічого надзвичайного не робить, не йде вперед величезними силами, однак ситуацію контролює. Саме цього не вистачає «Арсеналу».
Словом, спочатку Кроос ударом з льоту рахунок відкрив, а потім Мюллер його подвоїв. Звісно, два голи, та ще й на виїзді, дозволили мюнхенцям почуватися вільно і навіть розслаблено. Віддавши ініціативу «Арсеналу», німці при цьому грали обережно і не збиралися втрачати такий гандикап. Однак у другій половині гри одна з нечисленних атак лондонців таки закінчилася голом — ударом головою відзначився Подольскі, який свого часу виступав саме за «Баварію». На мить здалося, що «каноніри» зможуть виправити становище, адже ситуація стала вже не такою провальною, якою здавалася до забитого м'яча. Але підопічні Венгера все таки дотиснути німецьку машину не зуміли. Більше того, лондонці пропустили, і тепер у Мюнхені тричі потрібно забивати вже «Арсеналу».
На перший погляд, пара «Галатасарай» — «Шальке» зовсім не гучна, і по іменах поступається багатьом поєдинкам раунду плей-офф цьогорічного розіграшу Ліги чемпіонів. Однак деякою мірою це стереотип, бо саме в тому, що матч віднесли на другий план, може бути своя родзинка, адже зазвичай саме такі поєдинки тішать своєю відкритістю і авантюризмом.
Цим командам нема чого втрачати, але при цьому є що доводити. По-перше, в Стамбулі через палку підтримку фанів завжди спекотно, незважаючи на те, хто приїхав у гості. Ви тільки уявіть, 18 березня 2011 на домашньому стадіоні «Галатасарая» в матчі проти «Фенербахче» був установлений світовий рекорд шуму на спортивних аренах у децибелах. Він становив 131.76 дБ і потрапив до Книги рекордів Гіннесса. По-друге, ця пара — одна з найрівніших, і тому одна з найнепередбачуваніших. Тут можна очікувати будь-якого підсумку. Ну і по-третє, «Галатасарай» зараз зовсім інший, ніж був восени.
Скажіть, хто не хотів знову на найвищому рівні побачити Снейдера чи Дідьє Дрогба? І матч в Стамбулі виправдав усі очікування. Команди відразу, без розвідки, помчали вперед, відповідаючи атакою на атаку. Так, господарі забили дуже швидкий м'яч. Гол, крім усього, виявився ще й красивим, і здебільшого через те, що Їлмаз підіграв собі п'ятою, а другим дотиком переправив м'яч у ворота. Далі турки свідомо віддали ініціативу і в підсумку втратили контроль над грою, через що і поплатилися. Форфан на контратаці віддав на вільного Джонса, і той не схибив.
У другому таймі команди грали не так уже жваво, хоча «Шальке» завдяки голу на виїзді міг собі дозволити таку розкіш. Щоправда, «Галатасарай» вирішив, що краще так само не ризикувати, аби не пропустити ще, і більше уваги приділяв захисту власних воріт. У підсумку гра так і завершилася з рахунком 1:1, який залишає більше питань, ніж відповідей. Тепер у Гельзенкірхені на нас чекає не менш захоплююче видовище.
Єдине взяття воріт команди Вітора Перейри дозволило «Порту» здобути перемогу над іспанською «Малагою» з рахунком 1:0. Переможний м'яч забив Жоау Моутінью. Щоправда переможне взяття воріт, склалося враження, відбулось із порушенням правил. Передача Алекса Сандро знайшла вісімку «Порту» в положенні поза грою. Однак англійський рефері Марк Клаттенбург гол зарахував.
Заради справедливості відзначимо, що господарі, мабуть би, таки дотиснули суперника і без цього м'яча. Загалом господарі завдали 17 ударів по воротах проти лише одного (зате прицільного) у виконанні іспанців. М'яч контролювали понад 60 відсотків ігрового часу, а будь-які потуги Іско та партнерів піти в атаку вмирали ще на половині поля «Малаги» після неймовірного пресингу португальської команди.
Залишається вірити, що в матчі-відповіді «анчоуси» зіграють куди активніше. Адже попри мінімальну підсумкову перевагу «Порту» після першого матчу суперників здалося, що різниця у класі неймовірна, і саме підопічні Перейри мають спокійно пробитися до чвертьфіналу. «Порту» має не найкращий баланс зустрічей з іспанськими командами: 12 перемог при п'яти нічиїх і аж 20-ти поразках. Цього вечора «драконам» вдалося дещо поліпшити статистику.

Результати перших матчів українських команд 1/16 фіналу Ліги Європи:
«Динамо» (Київ) — «Бордо» (Франція) — 1:1
Голи: 1:0 — Аруна (21), 1:1 — Обраньяк (24)
«Ньюкасл» (Англія) — «Металіст» (Харків) — 0:0
«Базель» (Швейцарія) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 2:0
Голи: 1:0 — Штокер (23), 2:0 — Штреллер (68).
Про повторні матчі українських команд — у наступному номері «ДУ».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЕСТАФЕТНЕ «СРІБЛО» — НА ДЕСЕРТ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».