Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ДИТЯЧІ ХВОРОБИ У ДОРОСЛИХ
Вважається, що на дитячі хвороби — кір, вітрянку, свинку тощо — ліпше перехворіти в дитинстві. Дехто з батьків навіть свідомо сприяє контактам своїх чад з уже хворими знайомими чи родичами, аби вони якомога раніше отримали імунітет від певної недуги.
Чи справді дуже небезпечно проскочити випробування дитячими недугами в ніжному віці та захворіти на них у більш зрілому? Про це ми попросили порозмірковувати лікаря-інфекціоніста вищої категорії, кандидата медичних наук Аллу Петрівну Волоху.

— Отже, як проявляється та передається кір?
— Кір — вірусна хвороба. Її можна було б сплутати з червоничкою («краснухою», як кажуть за звичкою), якби не різке підвищення температури тіла (до 40 градусів) і плямисто-папульозна висипка з характерною етапністю. Інкубаційний період триває 9–11 діб. Наприкінці початкового періоду (на третій-четвертий день) температура тіла знижується, потім із появою корової висипки знову підвищується. Загальна інтоксикація й ураження дихальних шляхів посилюються.
Через кілька днів елементи висипки бліднуть, на їхньому місці залишаються буруваті плями. На місці висипу потім спостерігається висівкоподібне лущення. Характерний виражений кон’юнктивіт, іноді з гнійними виділеннями. У деяких хворих з’являються біль у животі, рідке випорожнення, грубий «гавкаючий» кашель.
— Якщо не помиляюсь, більшість людей вважає, що на кір повторно захворіти не можна. А як на думку фахівця?
— Повторні захворювання на кір бувають украй рідко, проте винятки все ж таки є. Принагідно зауважу, що передавання інфекції відбувається тільки від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Особи, які не хворіли на кір і не щеплені проти нього, залишаються досить уразливі до недуги протягом усього життя і можуть захворіти в будь-якому віці. Імунітет після перенесеної корової інфекції має стійкий характер. А отриманий після щеплень імунітет більш короткочасний (через десять років після щеплення лише у 36 відсотків вакцинованих зберігаються захисні титри антитіл). Дітям раннього віку імунітет передається з молоком матері.
— Наскільки ж небезпечним є кір для дорослого?
— Дорослі переносять це захворювання ще важче. У них частіше розвиваються ускладнення, які можуть бути грізнішими, ніж саме захворювання. До вірусних ускладнень належать: стенозуючий ларинготрахеїт (круп), менінгіт, енцефаліт, енцефаломієліт. Останні — найнебезпечніші, оскільки перебіг захворювання тяжкий, часто — летальний. Бувають також і бактеріальні ускладнення кору — це пневмонії, отити, стоматити, ентероколіти, пієлонефрити. Кір особливо небезпечний для вагітних — після зараження часто трапляється викидень або у плоду розвиваються аномалії.
— То що ж можна протиставити кору?
— Хворих на кір лікують удома. Госпіталізують — лише з тяжкими формами перебігу, ускладненнями та за епідемічними показниками. Протягом періоду лихоманки рекомендовано ліжковий режим. Ліжко ставлять головним кінцем до вікна, щоб світло не потрапляло в очі. Хворому дають велику кількість рідини, фруктові соки, вітаміни. Надійний метод запобігання кору — імунізація живою вакциною. Щеплення забезпечує захисний ефект упродовж 15 років. Живу вакцину не призначають вагітним, хворим на туберкульоз, лейкоз, а також ВІЛ-інфікованим. Перше щеплення роблять дітям у віці близько року, повторне — у шість років.
— Нещодавно збірна України з футболу грала з норвежцями, але захисник «Шахтаря» Ярослав Ракицький не зміг узяти участі в матчі, бо перебував у контакті з хворим на вітрянку партнером по клубу...
— І щоб не заразити товаришів по команді, залишився вдома. Так, вітрянка теж, як і кір, є гострим інфекційним захворюванням. Ось чому така передбачливість з боку донецького гравця є цілком обґрунтованою.
— Які ознаки вітрянки та як вона передається?
— Вітряна віспа — інфекційне захворювання, для якого характерні лихоманка і висипання на шкірі та слизових оболонках у вигляді дрібних бульбашок із прозорим умістом. Через кілька днів вони покриваються кіркою, яка згодом відпадає, і на їхньому місці можуть залишитися рубці.
Збудник — вірус групи герпесу. Джерело інфекції — хворий на вітряну віспу, який стає заразним упродовж одного-двох днів до початку прояву захворювання, а також протягом періоду висипання (до п’яти днів). Передавання вірусу найчастіше відбувається повітряно-крапельним шляхом.
— Розкажіть також про ускладнення.
— Сприйнятливість до вітрянки висока — 95 відсотків. Найчастіше хворіють на неї діти дошкільного і молодшого шкільного віку. Але чим старша людина, тим важчий перебіг у неї хвороби. Вірус уражує внутрішні органи (печінку, селезінку, легені й підшлункову залозу). З’являються лихоманка та головний біль, болить спина. До того ж висипів набагато більше у дорослих, ніж у малечі. Також можуть виникнути ускладнення — пневмонія, ураження нервової системи, енцефаліт. Можливі навіть смертельні випадки. І для вагітних вітрянка не менш небезпечна, ніж кір, адже може призвести до викидня, смерті дитини чи аномалій розвитку плоду.
— Як подолати цю недугу?
— Наразі в Україні зареєстровано вакцину проти вітрянки. Вона включена до календаря щеплень, але не є обов’язковою. Якщо ж хтось із дорослих мав контакт із хворим на вітряну віспу, а сам не хворів (отже, не має імунітету), бажано зробити щеплення впродовж 72 годин — це зменшить ризик ускладнень. Хворих лікують зазвичай удома (елементи висипу змащують спиртовим розчином діамантового зеленого). При появі гнійних ускладнень потрібно застосувати антибіотики. Госпіталізують тільки осіб із тяжкою формою або ускладненнями.
— Здається, зовсім не страшна нам червоничка...
— Якщо діти майже не реагують на інфікування червоничкою, то в дорослих висипань набагато більше, з’являється біль у суглобах та м’язах, мігрень. Серед симптомів — світлобоязнь та кон’юктивіт, запалення лімфовузлів. У дорослих червоничка може викликати навіть запалення мозку.
— І як же боротися з нею?
— Насамперед корисна вакцинопрофілактика. Якщо жінка у дитинстві не хворіла на червоничку, а планує мати дитину, то їй бажано за три місяці до вагітності зробити щеплення після визначення свого імунітету.
— А чому паротит вважається особливо небезпечним для чоловіків?
— Епідемічний паротит, або свинку також викликають віруси. Симптоми і в дорослих, і в дітей — однакові: підвищення температури до 38–39°С, болісна припухлість біля вушних залоз, яка поширюється на шию. Зазвичай, спочатку спухає одна сторона (найчастіше ліва), потім — друга. Через припухлість людина дійсно стає схожою на свинку з подвійним підборіддям. У будь-якому віці хвороба має тяжкий перебіг.
А ось для підлітків і молодих чоловіків ця хвороба небезпечна, тому що може викликати не тільки орхіт (запалення яєчок) і простатит, а й безпліддя. Крім того, свинка може спричинити глухоту, менінгоенцефаліт (запалення оболонок мозку), у вагітних — ураження плоду.
Як боротися? Це якраз той випадок, коли краще перестрахуватися і зробити щеплення. Жива протипаротитна вакцина забезпечує досить тривалий захист, навіть на все життя.

Розмову вела Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • НОВИЙ ГЕЛЬ УПОРАЄТЬСЯ ЗІ СТІЙКИМИ ДО АНТИБІОТИКІВ БАКТЕРІЯМИ
  • ПОВНИМ ПОТРІБНИЙ ВІТАМІН D
  • МИГДАЛЬ КОРИСНИЙ ПРИ ДІАБЕТІ ТА СЕРДЕЧНИКАМ
  • КОМП’ЮТЕРНІ ІГРИ ПОЗИТИВНО ВПЛИВАЮТЬ НА ЖИТТЯ ЛЮДИНИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».