Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
УКРАЇНА І ЛИТВА ПІДПИСАЛИ ДОРОЖНЮ КАРТУ
Президент України Віктор Янукович і Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте підписали Дорожню карту розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на 2013–2014 роки.

Як повідомляє прес-служба глави держави, документ визначає конкретні завдання розвитку українсько-литовської співпраці в політичній, торговельно-економічній, інвестиційній, транспортній, енергетичній та культурно-гуманітарній сферах, у галузі міжнародної й регіональної безпеки, у тому числі в межах існуючих інституційних механізмів двостороннього співробітництва, а також важливі для України положення в контексті досягнення цілей європейської інтеграції.
Зокрема, Дорожня карта передбачає проведення протягом 2013–2014 років цільових заходів, спрямованих на поглиблення взаємодії сторін за названими напрямами, наповнення стратегічного партнерства між Україною і Литовською Республікою протягом наступних двох років конкретним змістом.
Крім того, було підписано протокол шостого засідання Ради президентів України і Литовської Республіки, у якому відображено основні досягнуті домовленості. У документі підтверджено позицію щодо стратегічного характеру міждержавних відносин України і Литви, прагнення надалі активно взаємодіяти на всіх пріоритетних напрямах як двосторонньої співпраці, так і актуальної тематики міжнародної й регіональної політики.
Документ дає високу оцінку виконання сторонами Дорожньої карти розвитку стратегічного партнерства між Україною і Литовською Республікою на 2011–2012 роки, а також виконання завдань, зафіксованих у протоколі п’ятого засідання Ради президентів. У протоколі відзначається необхідність продовження активної й послідовної взаємодії України й Литви із забезпечення цілей європейської інтеграції української держави.
Особливу увагу приділено питанням співробітництва в галузі економіки. Зусилля двох держав мають бути спрямовані на поліпшення торговельного та інвестиційного клімату, забезпечення ефективного функціонування існуючих інституційних механізмів співпраці, підтримання ефективної взаємодії в енергетичній сфері й питаннях енергетичної безпеки, підвищення ефективності роботи потяга комбінованих перевезень «Вікінг».
Протокол визначає також практичні питання двостороннього співробітництва з проблем міжнародної безпеки і регіональної політики, взаємодію в рамках міжнародних і регіональних організацій.

* * *
Україна сподівається на підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом під час головування Литви в ЄС, заявив Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з головою сейму Литви Відасом Гєдвіласом.
Президент подякував Литві за підтримку євроінтеграційних прагнень нашої держави та висловив зацікавленість у подальшому розвитку й поглибленні двосторонніх стратегічних відносин.
У свою чергу, голова сейму Литви зазначив, що Україні варто й надалі дотримуватися динаміки реформ, і висловив упевненість, що вона ефективно використає час, який залишився до саміту Східного партнерства у Вільнюсі.
Відас Гєдвілас також запевнив Віктора Януковича, що під час головування України в ОБСЄ вона може розраховувати на підтримку Литви.

* * *
Справа Тимошенко гальмує інтеграцію України до Євросоюзу.
Про це Президент Литви Даля Грібаускайте сказала у середу на прес-конференції у Вільнюсі.
«Ми нагадуємо українській владі, що подальше зволікання з вирішенням питання щодо Тимошенко може спричинити затримку інтеграції України до ЄС»,— сказала Президент.
Водночас вона наголосила, що Литва не має наміру диктувати Україні, як вирішувати це питання, «але ми вважаємо, що перебування політичної опозиції у в’язниці не є достойним рішенням».
Своєю чергою, Президент України Віктор Янукович зауважив, що це питання «є дуже болючим для нас». У цьому контексті, він додав, потрібний час, щоб знайти відповіді на це питання. «Для нас дуже важливо, щоб рішення приймалося в межах існуючого законодавства в юридичній площині. Зараз політична складова є визначальною, і як вирішити це питання, ми повинні думати спільно з нашими партнерами»,— зауважив Президент.

* * *
Прем’єр-міністр Литви Альгірдас Буткевічюс закликав Президента України Віктора Януковича забезпечити демократичний прогрес в Україні.
Як повідомляє видання «Литовська трибуна», про це він заявив під час зустрічі з українським Президентом.
«Уряд України заявляє, що обрав напрям європейської інтеграції. Однак успішна євроінтеграція України передусім залежить від відданості України реалізації політичних, економічних та юридичних реформ і забезпечення демократичного процесу»,— цитує видання литовського прем’єра.
А. Буткевічюс нагадав, що ЄС заявив про те, що майбутній успіх України та прогрес в пошуку політичної та економічної інтеграції ЄС залежатиме від того, наскільки країна слідуватиме загальним демократичним цінностям і поважатиме принцип верховенства права.
Він також висловив сподівання у тому, що українська влада реалізує усі необхідні заходи для забезпечення чесного та об’єктивного розслідування справ політичних опонентів.



[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОПАРЛАМЕНТ ПРОДОВЖИВ МІСІЮ КВАСНЄВСЬКОГО — КОКСА В УКРАЇНІ
  • ДОЖИВЕМО ДО ЛИСТОПАДА
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».