Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ПРОБЛЕМА
ХАРЧ ДЛЯ СОЛДАТА

Українське військо нині, як і держава загалом, має купу проблем, котрі радше нагадують хронічні хвороби, що підступно підточують організм. Одужання відбувається важко, але, як сказали б лікарі, позитивна тенденція спостерігається.

Так, ще кілька місяців тому у суспільстві жваво обговорювали проблему харчування військовослужбовців. Причому не тільки в Україні, а й у наших партнерів, яким не байдуже, в якому стані перебуває військо сусідньої держави.
Приміром, польські ЗМІ тоді висловлювали занепокоєння, що майже 200 тис. українських вояків голодують. Це після того, як військові чини провели неочікувану рокіровку з фірмами, котрі організовували харчування армії: фірму «Івала» відсторонили від цієї справи, а нову «годувальницю» знайшли не одразу. Поки в Києві сперечалися, чиїй фірмі віддати багатомільйонний підряд на харчування армії, в гарнізонах солдатам довелося видавати сухі пайки. Проте нині ситуація з харчуванням захисників Вітчизни докорінно змінилася.

Війна — війною, а обід— за розкладом
Принаймні так стверджують ті, хто тепер відповідає за організацію харчування військовослужбовців, зокрема Полтавського гарнізону, де тепер у солдатських їдальнях порядкують кухарі ТОВ «ОптУкрпром-ВР». Усі вони цивільні, тож нині залякати солдата покаранням на кшталт позачергового наряду на кухню у командирів не вийде. Всі їдальні разом із кухнями та продовольчими складами перейшли до рук приватних фірм, котрі підрядилися годувати військовослужбовців.
У принципі, нічого дивного немає, бо в арміях цивілізованих країн цим давно займається цивільний персонал, а солдати удосконалюють військовий фах. Завдяки такому рішенню з плечей командирів упав тягар, пов'язаний з організацією харчування підлеглих. Тепер, скажімо, за заготовки на зиму овочів та їхнє зберігання, роботу їдалень та їхній санітарний стан, якість харчів і солдатське меню відповідають цивільні.
— Ситуація з харчуванням змінилася на краще,— стверджує заступник директора ТОВ «ОптУкрпром-ВР» Михайло Костів.— Із ухваленням рішення про передачу організації харчування цивільним структурам військові більше не займаються не властивими їм функціями, а зосереджуються на бойовій підготовці. А солдати, прийшовши до їдальні, отримують повноцінну і калорійну порцію, і вже не думають, що їх завтра відправлять заготовляти картоплю чи мити посуд...
Своїми думками про організацію харчування військовослужбовців цивільними структурами Михайло Костів поділився з журналістами під час семінару для працівників їдалень та всіх, хто причетний до харчування військових. До Полтави персонал ТОВ «ОптУкрпром-ВР» запросили, щоб показати, як слід працювати, аби жодний солдат не залишався не те що голодний, а не мав претензій до харчовиків. На переконання Михайла Костіва, це по силах персоналу їдальні 179-го об'єднаного навчально-тренувального центру Військ зв'язку МО України, де тричі на день годують майже тисячу курсантів, і на базі якої проводили семінар.
Чим нині частують українських військовослужбовців? Володимир Картамишев, начальник Полтавського відділення громадського харчування Полтавського гарнізону, показав присутнім столи, на яких кухарі виставили весь набір продуктів, що входять до раціону солдата. Загальновійськова норма складається з понад 30 продуктів.
Із цього набору, стверджували організатори, можна приготувати більш ніж 150 страв залежно від кваліфікації кухарів. Лише холодних закусок — понад тридцять. А других страв не менше сотні. Причому, пояснював Михайло Костів, меню для військовослужбовців складають так, щоб одна й та сама страва в ньому щодня не повторювалася.
Калорійність загальноармійської норми дорівнює 4300 кілокалоріям. Цього, кажуть харчовики, достатньо, щоб солдат міг виконувати бойове завдання, а його молодий організм зміцнювався. А у Полтавському військовому шпиталі, уточнив Володимир Картамишев, тих, хто там перебуває на лікуванні, харчують навіть п'ять разів на день. Загалом, підсумовують організатори, харчування військовослужбовців у Полтавському гарнізоні налагоджено добре, і його удосконалюватимуть надалі.

Що в меню «нашого» і «їхнього» вояка?
Солдати, з якими журналістам удалося поговорити за спинами командирів на тему харчування, на якість їжі не нарікають. Як не нарікають і на організацію роботи їдальні, де порядкують цивільні. Звісно, деякі з бійців не приховують, що хотілося б на столі бачити більше свіжих фруктів, на які багата Україна, щось із солодощів, випічки... Проте вистачає й того, що дають. А дають за нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України ще 2002 року з деякими змінами.
У час інтернету та інших засобів комунікацій уже не приховаєш, як харчують військовослужбовців армій НАТО. Деякі з українських військових побували у складі миротворчих місій, де організації харчування приділяють значну увагу. Тож порівняти можуть — як у нас і як у них. З публікацій у Всесвітній мережі можна дізнатися: щоденне триразове харчування кожного «нашого» солдата коштує українським платникам податків 35 грн. Із них 17,62 грн — вартість продуктового набору, а решта — за послуги компаній, які накривають стіл.
2011 року з державного бюджету на харчування армії витратили 620 млн грн. На ці гроші цивільні кухарі мали забезпечити норму добового раціону, який визначено Кабміном. Зокрема, добова норма харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань у розрахунку на людину така:
хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту — 350 г; хліб із борошна пшеничного першого сорту — 400 г; борошно пшеничне першого сорту — 50 г; борошно пшеничне другого сорту — 15 г; різні крупи — 120 г; макаронні вироби — 40 г; м'ясо — 200 г; риба — 150 г; жири тваринні топлені, маргарин — 15 г; олія —25 г; сир сичужний твердий — 15 г; масло вершкове — 30 г; яйця курячі, штук (на тиждень) — 2 шт.; цукор — 70 г, сіль, сіль йодована — 25 г; чай — 1,2 г; лавровий лист — 0,2 г; перець — 0,3 г; гірчичний порошок — 0,3 г; оцет — 1 г; томат-паста — 6 г; дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані — 0,5 г; картопля і овочі (усього) — 900 г; у тому числі картопля — 600 г; капуста — 130 г; буряки — 30 г; морква — 50 г; цибуля — 50 г; огірки, помідори, коріння, зелень — 40 г; сухофрукти — 20 г; або соки фруктові (плодово-ягідні) — 100 г.
Полівітамінний препарат типу гексавіт, драже (видається від 15 березня до 15 червня).
А от як харчують в іноземних арміях, скажімо, в Австралії. Пайок солдата калорійний. До нього входять яловичина — барбекю, курча або тунець із в'яленими томатами і базиліком, курячий суп-пюре. На закуску пропонують фрукти, сир «Чеддер», злаки з малиною і фруктами, шоколадні цукерки, фруктовий батончик із кокоса і абрикоса.
«Компот» австралійського солдата складається із розчинного тропічного або шоколадного напою. Десерт — із бісквіта з кремом. Варіант — цукерки з ароматом мускусу, сливовий напій. Крім того, до пайка входять: чай у пакетиках, солодке сухе молоко, цукор, розчинна кава, кетчуп, сіль, перець, жуйка. Потурбувалися тамтешні харчовики й про те, щоб солдату про домівку нагадував «Веждемайт» — фірмова назва популярного в Австралії пастоподібного харчового продукту, який є екстрактом овочів і дріжджів.
А до складу сухого пайка британського солдата входять: баранина каррі, омлет з беконом і квасолею, рисовий плов, суп із томатів і базиліка. Не забули й про солодке — груші часточками в сиропі, суміш із фруктів і крехів, суміш із тропічних фруктів, зерновий батончик із клюквою, батончик із полуницею, фруктове вівсяне печиво, фруктове пюре, льодяники, малиновий розчинний напій. Крім того, до складу сухого пайка входять: порошок для приготування гарячого шоколаду, розчинні малиновий та полуничний напої, чай у пакетиках, розчинна кава, вершки, цукор, жуйка, серветка, сірники.
Аби дати уявлення про набір продуктів, якими харчуються американські вояки, слід скласти разом згадані пайки і дещо ще додати.
Звісно, Україна — бідна держава і не може так забезпечити своїх захисників. Однак і та норма, яка нині є і яку отримують солдати, кажуть деякі командири, задовольняє їхні потреби. Чого приховувати: далеко не всім родинам по кишені харчування з таким набором продуктів.
Тож, зазначають у центрі, нехай батьки не турбуються і не носять щодня сумки з харчами на КПП військової частини. Солдати можуть обійтися і без маминих пиріжків.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ з Полтави
також у паперовій версії читайте:
  • БЛАГОТВОРНІ КВАРТИРАНТИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».