Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ДУХОВНІСТЬ
ОБІТНИЦЯ БОГОВІ ДОБРОГО СУМЛІННЯ — СВЯТИЙ ОБОВ’ЯЗОК ХРИСТИЯНИНА
19 СІЧНЯ — СВЯТЕ БОГОЯВЛЕННЯ. ХРЕЩЕННЯ ГОСПОДА І СПАСА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА
Одне з найважливіших у православ'ї свят, яке в народі називають Водохрещем, має в собі три головні аспекти, пов'язані з Хрещенням Господа Ісуса Христа водою, якою це хрещення відбувалося, і явленням Бога одразу в трьох іпостасях — Отця, Сина і Духа Святого.

Богоявленням свято називається, тому що в цей день уперше Бог явився людям одночасно у трьох особах: Син Божий прийшов на річку Йордан, щоб христитися від Іоанна, Бог-Отець засвідчив Синівство Ісуса Христа, промовивши «це Син Мій улюблений, Його слухайте», а Святий Дух зійшов на Спасителя у вигляді голуба. Цей день знаменується й тим, що від дня Хрещення Господа Ісуса Христа починається Його відкрите служіння на землі і проповідь спасіння людства.
Також у цей день відбувається освячення води — фізичної основи всього живого. Відомо, що без води життєві процеси на землі практично неможливі. У церковних піснеспівах у цей день проголошується освячення «вод єства» — вся водна стихія освячується Ісусом Христом. Це є знаком того, що Спаситель прийшов спасти не тільки саму людину, а й усе творіння — весь світ. Адже через Адамів гріх усе творіння земне почало страждати і мучитись, бо коли Бог виганяв людину з раю, Він промовив: «Через гріх твій проклята земля». Але через другого Адама — Ісуса Христа — у світ прийшло благословення, і не тільки для людей, а й для усієї природи.
Як відомо, вчені довели, що вода є носієм духовної інформації. Ще в Старому Завіті було встановлено, що очищення кожної людини відбувається через воду. Законом було встановлено, якщо людина ставала духовно нечистою, то вона мала омитися і через цю дію очиститися. Усе це було прообразом Хрещення. А Хрещення Господа Ісуса Христа є прообразом хрещення для кожної людини — прикладом для нас. Адже Спасителю не потрібно було хреститися на відпущення гріхів, бо Він був безгрішним. Саме тому Іоанн Хреститель, коли до нього прийшов хреститися Ісус, зі здивуванням запитав: «Господи, я повинен хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до Мене?», але Спаситель відповідає: «Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю праведність».
Для кожної людини хрещення — це друге народження. Адже у Святому Письмі Сам Господь говорить про те, що хто не народиться від води і Духу, не може увійти в Царство Небесне. У духовному смислі хрещення — це подоба смерті і воскресіння. Хрещення за канонами має відбуватися через занурення. У давнину це був повсюдний звичай, який нині використовується не завжди. Поливання або обприскування водою, що зазвичай відбувається в сучасних церквах, є символом цього повного занурення. Причому занурення символізує смерть, а з'явлення на поверхні води — життя. Коли людина повністю занурюється у воду, вона символічно помирає для цього світу і гріха, а коли знову виходить із води — символічно оживає, очищується, воскресає для життя вічного. Як написано в Першому посланні апостола Петра: «Хрещення — не тілесної нечистоти позбуття, але обітниця Богові доброго сумління, спасає тепер і нас воскресінням Ісуса Христа».
Якою б людина не вважала себе безгрішною, все одно вона грішна, принаймні в словах, думках або помислах. Хрещення також омиває первородний гріх, який дістався кожній людині у спадок від Адама. Первородний гріх — це неначе спадкова гріховна хвороба, генетично закладена в нас. Це — потенційна схильність до гріха, яка передається від покоління до покоління. І от оцю вроджену схильність хрещення змиває. Коли людина охрещується, вона стає новою, чистою, закладається фундамент нового життя нової особистості. Від цього моменту диявол уже не має над нею абсолютної влади, а тільки ту, яку людина сама дає йому. Під час хрещення припиняються також дії родових проклять, якщо такі були накладені на певний рід, адже разом із символічною смертю попередньої людини помирають і гріховний тягар минулих поколінь. Ось чому день хрещення такий важливий для віруючих. Є тільки єдина умова — християнин повинен вірити в це, бо «без віри вгодити Богові не можливо».
На свято Водохреща освячується вода в джерелах, річках, колодязях, різних ємностях, які віруючі приносять до церкви. Свідченням благословення цього дня є те, що освячена вода зберігає добрі властивості дуже тривалий час. І тому в цей день люди приходять набрати води, щоб освятитися нею, покропити своє житло, зберегти цю воду до наступного свята Водохреща. Багато людей, незважаючи на мороз, навіть омиваються в цей день у водоймищах, отримуючи величезний заряд енергії та здоров'я.
Водохреще завершує цикл свят, які починаються від Різдва Христового. Ці дні протягом усього періоду вважаються святими, а в народі їх називають святками, бо вони наближають нас до Бога, нагадуючи про те, що Ісус Христос дарував нам оновлення, освячення, можливість розпочати нове життя, повне чистоти, праведності та гарних перспектив. Але здійснення цих перспектив уже залежить від нас самих — від нашої дієвої віри. Адже «віра без діл — мертва».

Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ


також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРШОЮ ОЗНАКОЮ НАЦІОНАЛЬНОСТІ Є МОВА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».