Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
«АРАБСЬКА ВЕСНА» КРОКУЄ ДАЛІ
В Іраку посилюються антиурядові протести. Новина полягає в тому, що проти прем'єра Нурі аль-Малікі хочуть об'єднати свої сили конфліктуючі між собою суніти і шиїти.

Рушійною силою протесту є суніти, які не від сьогодні скаржаться на дискримінацію з боку Нурі аль-Малікі, що з 2006 року залишається прем'єром. Теоретично править коаліція шиїтської більшості та сунітської і курдської меншин. На практиці керує прем'єр, якого критики називають «Саддамом без вусів».
Іскрою, що викликала останні протести, став арешт півтора тижні тому десяти охоронців міністра фінансів Рафі аль-Ісаві, одного з найвищих за рангом сунітів в уряді, якого розвідка почала звинувачувати у зв'язках з терористами. Відомо, чим це пахне: рік тому суд засудив колишнього сунітського віце-прем'єра Таріка аль-Хашемі до страти за організацію «ескадронів смерті». Його прихильники стверджують, що звинувачення і докази вини сфабрикувало оточення Малікі.
Нещодавно вздовж головного шосе, неподалік Рамаді, виросло наметове містечко. Сюди прибули делегації кожного племені або міста зі своїми вимогами — скасування надзвичайного антитерористичного законодавства, відкликання закону, що забороняє членам партії БААС (партія Саддама) вести політичну діяльність і припинення маргіналізації сунітів, які також стверджують, що прем'єр є маріонеткою в руках Тегерана.
Прем'єр Малікі показує протестуючим «пряник» і «палицю». За посередництвом одного із сунітських духовних він переказав обіцянку помилування 700 ув'язнених жінок, а 200 чоловіків, звинувачених у тероризмі, мають залишитися за ґратами. Водночас він погрожує: «Не думайте, що урядові важко завершити ваш протест. Ви порушуєте конституцію».
Малікі звинувачує у підтримці протестів «закордонних спонсорів»: «Існують держави, які сподіваються на повторення ситуації з Сирії в Іраку. Але вони прорахуються: Ірак не Сирія».
Тим часом, на думку протестувальників, це «уряд втягує країну в нову сектантську війну». Так було написано на одному з плакатів, що несли демонстранти у Фалуджі. У містечку всі підкреслюють, що їхніми ворогами є Малікі та Іран, а не шиїти.
Темна хмара жорстокості ще від початку американської інтервенції у 2003 році продовжує висіти над країною. Після повалення Саддама Хусейна офіцери його спецслужб об'єдналися з «Аль-Каїдою» і розгорнули кампанію терору, апогей якого припав на 2006–2007 роки. Рік тому американці залишили Ірак. Як повідомила організація Iraq Body Count (IBC), вперше протягом трьох років кількість жертв насильства зросла: у 2012-му там загинуло 4059 осіб.
Практично щомісяця відбувався один значний вибух бомби. Під приціл терористів потрапляють сили безпеки, представники державних служб або шиїти. «Країна залишається в стані тліючої війни з невисоким рівнем повсякденної злочинності, на тлі якої час від часу відбуваються значні замахи, що ставлять за мету знищення значної кількості людей»,— зазначає IBC.
Страх перед замахами, здійснюваними проти шиїтів, значною мірою пояснює підтримку шиїтською більшістю «твердої» руки Малікі. Але серед них він також має ворогів. Політичний конкурент і популярний духовний лідер Муктада ас-Садр попередив прем'єра, що на нього чекає «іракська весна» і закликав до демонстрацій у шиїтських містах.
Неозброєним оком видно зусилля, спрямовані на створення спільного сунітсько-шиїтського антиурядового фронту. З боку сунітів у цьому напрямі діє відомий духовний Абдул-Малік ас-Сааді, який повернувся з еміграції і відразу приєднався до демонстрантів. Він наказав познімати прапори і портрети Саддама (які на переслідуваних колишнім режимом шиїтів впливають, як червоне на бика) та сектантські гасла.
Джерела газети «Аль-Хайят» повідомляють про постійні контакти Муктада ас-Садра з сунітськими духовними, і незабаром мають відбутися збори, «які змінять політичну ситуацію». Суніти хочуть також зустрітися з найвищим духовним лідером шиїтів Алі ас-Сістані, який ще не заявив про свою позицію щодо демонстрацій, але вже висловлював невдоволення політикою уряду.
Також Масуд Барзані, президент Курдської автономії на півночі Іраку, підтримав демонстрації, назвавши їх «повстанням». Курди тільки радітимуть у разі повалення Малікі, який намагається блокувати їхнє прагнення до незалежності. І все це поставило підтримуваного Заходом прем'єра у надзвичайно складну ситуацію.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ІРЛАНДСЬКА САГА ДЛЯ ЄС
  • СКАНДАЛЬНИЙ СУДОВИЙ ПРОЦЕС У БРАЗИЛІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».