Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
УКРАЇНСЬКИЙ ПРОРИВ В ОБЕРГОФІ
Українські біатлоністи вже давно не розпочинали новий рік настільки вдало, як це у них вийшло зробити на четвертому етапі Кубка світу в німецькому Обергофі. Тріумфальний і «просто» дуже вдалий виступи жіночої та чоловічої естафетних четвірок, прорив учорашньої юніорки Юлії Джими до світової еліти в спринт і бронзова нагорода Валі Семеренко в гонці переслідування. Цих здобутків цілком могло б вистачити і на кілька змагань, але всі ці перемоги вмістилися всього в один змагальний тиждень.

Німецьке містечко Обергоф недаремно називають Меккою світового біатлону. Цей біатлонний центр має у своєму активі доступність для уболівальників — від цієї місцини в Тюрингії всього 200 кілометрів автобаном до найближчого авіаційного хабу, всесвітньо відомого Франкфурта. Тут зручні місця на біатлонному стадіоні та уздовж траси, здатні розмістити кілька десятків тисяч уболівальників, а самих цих трас у заповідному лісі — десятки кілометрів.
Та є одна проблема — майже щороку, саме під час проведення етапу Кубка світу, в Обергофі надто тепло. Організатори докладають титанічних зусиль, щоб не зірвати змагання: сніг зберігають у спеціальних снігосховищах і викладають на трасу безпосередньо перед стартами. Становище ускладнюється ще й тим, що застосування хімічних спецзасобів обмежене — навколишній ліс має статус національного парку.

Перемога над суперницями й дощем
Попри всі природні катаклізми, жіноча збірна України чудово провела перший старт 2013 року. Естафетна четвірка в складі Юлії Джими, Валі і Віти Семеренко та Олени Підгрушної перевершила всіх конкуренток: рівні склади француженок, німкень і росіянок, а також норвежок на чолі з лідером загального заліку Кубка світу Турою Берґер, які перемогли в першій естафеті сезону в австрійському Хохфільцені.
На першому з чотирьох шестикілометрових етапів виступала 22-річна киянка Юлія Джима, яка спромоглася зберегти шанси для досвідченіших колег — на передачу естафети вона прийшла сьомою з трохи більш як 40-секундним відставанням від лідера.
До справи взялася Валя Семеренко, яка змусила забути, що в грудні мала проблеми зі здоров'ям — естафету вона передала вже у щільній групі претенденток на перемогу. Серед усіх учасниць, що бігли на другому відрізку дистанції, Валя показала другий результат.
Найбільший внесок до успіху належить Олені Підгрушній: свій етап вона виграла з перевагою в півхвилини над найближчою суперницею! На прес-конференції після перемоги капітан команди зізналася, що почала звикати до місця в еліті.
«Коли я перший раз була на подіумі, то в мене руки трусилися, і я не знала, що сказати. Сьогодні я це вже сприймаю спокійніше. Гонку ми провели достатньо впевнено: я стежила за кожною з дівчат, і дуже приємно було, що всі ми рівно і стабільно наближалися до «золота»,— сказала Олена Підгрушна.
Зусилля подруг гідно підсумувала Віта Семеренко. Перевага українок була такою переконливою, що вона мала час на незабутній фініш із синьо-жовтим прапором — під оплески інтернаціональних трибун Обергофа. Це перший такий успіх від 2009 року, коли так само в Обергофі українська четвірка стала переможницею. Але того разу українки отримали «золото» не одразу, а після дискваліфікації російської команди, тож нинішня перемога — перша впродовж останніх 14-ти років, здобута безпосередньо на дистанції.
До речі, ту естафетну перемогу здобувала легендарна Олена Зубрилова у компанії Олени Петрової, Ніни Лемеш і Тетяни Водоп'янової. Всього на 1,4 с українки випередили німкень — у німецькому ж Рупольдингу 15 січня 1999 року. Решті збірних тандем лідерів «привіз» цілу вічність — бронзові призерки росіянки відстали тоді на 3 хв 21 с!
В Обергофі-2013 позаду залишилися сильні команди Франції (програш часу українок майже 46 с) та Німеччини (понад 1 хв 47 с відставання). Норвежки, які в грудні виграли першу естафету сезону, задовольнилися четвертим місцем, росіянки стали п'ятими.
«Заслужена перемога дівчат і всього колективу, який спрацював на цю перемогу. У складних умовах — дощ, вітер, туман — наші дівчата показали, що здатні боротися навіть у такій ситуації. Але не тільки в такій: гадаю, що це пролог до високих результатів у майбутньому», — сказав одразу після перемоги головний тренер збірної України Василь Карленко.

Прорив Валі Семеренко і Юлії Джими
Наставник українських біатлоністів, мабуть, щось знав: уже в неділю Валя Семеренко пробилася на подіум у гонці переслідування. За результатами суботнього спринту, вона була тільки 14-ю з майже півторахвилинним відставанням від дуету переможниць, але успішна стрільба (всього одна незакрита мішень з двадцяти) і достатньо швидкий хід дозволили піднятися на третє місце.
Вище розташувалися тільки росіянка Ольга Зайцева і чешка Вероніка Віткова. А от тріумфаторки спринту — німкеня Міріам Ґесснер і норвежка Тура Берґер — надто багато помилялися під час стрільби.
Власне, в короткій гонці вони забезпечили собі право на «розбірки» між собою в наступному змаганні: Міріам випередила Туру всього на 2 с (це з 300-ма додатковими метрами за «майстерну» стрільбу стоячи!), а решту суперниць — щонайменше на 24 с, дистанцію одного штрафного кола. То ж і орієнтувалися Берґер і Ґесснер лише одна на одну: норвежка щодуху намагалася не відпустити наступницю слави Маґдалени Нойнер.
І на першій же стрільбі Міріам повторила один з антирекордів Нойнер — надіслала «по горобцях» усі п'ять пострілів! Берґер на першій стрільбі була схожою на себе, та «хвороба Ґесснер» наздогнала її на другому вогневому рубежі. Чотири незакриті мішені — і питання про переможницю детективної гонки стало відкритим.
Невдачі двох лідерів найкраще використала росіянка Ольга Зайцева, яка в спринті була п'ятою. Вона дозволила собі не закрити всього три мішені з двадцяти, а висока швидкість, яка повернулася до ветерана російської команди, дозволила їй комфортно почуватися на останньому колі — переслідувачок вона випередила майже на півхвилини.
Валя Семеренко цілком могла стати і другою — з чешкою Веронікою Вітковою вона вийшла з останньої стрільби «в одні ноги». Боротьбу за «срібло» Валя програла тактично: на дистанції вона навіть випередила суперницю, та відірватися від чешки не вдалося. На фінішній прямій сил більше залишилося у Віткової.
До речі, в гонці переслідування свої результати поліпшили майже всі українки: Віта Семеренко з двома промахами піднялася на 12-ту сходинку з 13-ї за підсумками спринту, Олена Підгрушна змінила 21-шу позицію на 14-ту (бути вище завадили три промахи в останній «стійці» — після трьох пройдених без промахів рубежів), Наталія Бурдига з двома промахами фінішувала 22-ю (після 30-го місця в спринті).
Лише Юлія Джима багато втратила: її змусило занервувати прикре падіння на першому колі, і на стрільбі вона помилилася тричі. На наступних вогневих рубежах були ще три промахи, тож фінішувала вчорашня юніорка 30-ю.
А стартова позиція Юлії після спринту була дуже високою: вона вперше у кар'єрі забралася до чільної світової десятки — одразу на шосту позицію. Пізній стартовий номер, який тренери надали Джимі, виявився виграшним у лотереї. У нестабільних погодних умовах Обергофа перевагу зазвичай отримують перші 15–20 учасників, для решти траса перетворюється на «кашу». Та цього разу тим, хто стартував хвилин за 30–40 після лідерів, пощастило — стало холодніше, сніг «заглянцювався», і бігти було легше. Цю перевагу Джима використала цілком: вона закрила всі десять мішеней і пройшла 7,5 км всього на 44 с гірше, ніж переможниця.

Чоловіки поодинці слабкі, разом — сильні
Українська чоловіча збірна за складом поступається жіночій — так повелося вже давно. В Обергофі Андрій Дериземля, Сергій Седнєв, Сергій Семенов і Артем Прима спромоглися вийти з тіні. Найкраще це вдалося в естафеті.
Усіх здивував Сергій Семенов: він без жодного додаткового патрона розстріляв усі мішені і був швидким на дистанції: це гарантувало перше місце після першого етапу.
Іншим українським біатлоністам так зразково впоратися зі стрільбою не вдалося: Седнєву знадобилося три додаткових патрони, Примі — чотири, Дериземлі — п'ять. Коли б не ці перезаряджання (а кожне з них разом із прицілюванням — це додаткових приблизно 10 с), то за «бронзу» українці цілком могли б поборотися.
З останнього вогневого рубежу Андрій Дериземля виходив і бачив спину німецького учасника, але сил його наздогнати у ветерана вже не було... Утім, і четверте місце — це найкращий результат чоловічої команди в нинішньому сезоні.
Першість на дистанції розіграли росіяни і норвежці. Наші північні сусіди виграли у команди Свендсена менше десяти секунд.
В особистих змаганнях чоловіки не радують: Сергій Семенов був найкращим із них — 22-ге місце в спринті, 23-тє — в гонці переслідування.

Рупольдинґ— етап експериментів
Німецькі етапи Кубка світу відділяють усього два дні — ще в неділю біатлонна еліта змагалася в Обергофі, уже в середу відбулася жіноча естафета в Рупольдинґу.
Тренерський штаб збірної України пішов на експеримент із розстановкою учасниць по етапах. Віта Семеренко, яка в Обергофі фінішувала, цього тижня відкривала гонку. Відповідно змістилися й інші українки — Юлія Джима бігла на другому, Валя Семеренко — на третьому, Олена Підгрушна — на завершальному етапі.
Вийшло не дуже. Лише стартер виступила на своєму рівні і передала естафету слідом за Кайсою Макаряйнен — елітарною біатлоністкою з посередньої фінської команди, якій в естафетах відводять роль статистів. Юлія Джима виступила гірше, ніж тиждень тому, Валя Семеренко і зовсім «застрелилася» на другому вогневому рубежі. І прикро навіть не через додаткові 150 метрів дистанції — стріляла Валя аж надто довго... Олена Підгрушна, яка до речі, в середу відсвяткувала день народження, нижче свого рівня не опустилася, та цього вистачило лише для сьомого місця в естафеті — після обергофського тріумфу уболівальникам цього відверто мало.
На експертименти в Рупольдинґу зважилися і в чоловічій команді — відкривав естафету, як і раніше, Сергій Семенов, а на наступних етапах порядок змінився — Андрій Дериземля, Сергій Седнєв, Артем Прима.
Чи стало від цього краще — читайте на сторінках «ДУ» за тиждень. Тоді ж — і про результати спринтів і мас-стартів на п'ятому етапі Кубка світу.
також у паперовій версії читайте:
  • ФОРВАРД «ДИНАМО» ЇДЕ НА «АФРО-2013»
  • ЛІГА ЧЕМПІОНІВ: СУПЕРНИК «ШАХТАРЯ» ЗАЗНАЄ ВТРАТ
  • ХОКЕЙ: КАНАДЦІ ЗАЛИШИЛИСЯ БЕЗ НАГОРОД
  • МЕССІ: «ПОКЕР» ІЗ «ЗОЛОТИМ М’ЯЧЕМ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».