Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); МАНДРИ
ІЗ ВИДОМ НА ЖЕНЕВСЬКЕ ОЗЕРО
РОЗТАШОВАНІ ОДНІ З НАЙКРАЩИХ У СВІТІ МЕДИЧНИХ КЛІНІК
Нещодавно на запрошення однієї з найкращих у Швейцарії мережі приватних клінік «Женольє» та за допомогою одеської турфірми «Імпалатревел» разом із групою журналістів автор статті мала нагоду побувати в цих медичних закладах, роздивитися все, що можна. З потаємною мрією — дочекатися такого в Україні.

Головне для лікаря — реноме
За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, медична галузь Швейцарії — одна з найкращих і найефективніших у світі. Директор із маркетингу мережі медичних клінік «Женольє» Марина Вербицька пояснює це так: є багатовікові традиції. (Історія свідчить, що перший медичний факультет було відкрито в Базелі ще 1460-го. Понад півтисячі років — непоганий час для вдосконалення та професіоналізму). Є увага суспільства і підтримка влади: щороку з бюджету на потреби медичної галузі надається 11,6% ВВП. (За цим показником Швейцарія посідає друге місце у світі після США). Є ефективна система освіти та жорсткий контроль за якістю медпослуг.
Контроль за якістю медичних послуг, крім Федерального офісу охорони здоров’я (міністерство), здійснює Швейцарська асоціація лікарів, яка діє від 1843 року і об’єднує понад 90% фахівців. Цікавлять її не тільки скарги на лікарів (хоча це — теж), а й те, як вони підвищують свою кваліфікацію, чи беруть участь у медичних конференціях, чи повідомляють про свої дослідження... Про кожного лікаря можна прочитати на сайті агентства: про його здобутки і фахову біографію. Найголовніше для лікаря — реноме, це його авторитет, пацієнти і заробіток.
Можливо, тому тамтешні медики стали провідними спеціалістами у світі з лікування багатьох тяжких захворювань. Саме тут проведено першу в світі операцію з аортокоронарного шунтування, розроблено новітній комплекс препаратів для лікування гепатитів. Саме у Швейцарії з’явилася перша дитина «з пробірки». Відомі успіхи швейцарців у лікуванні СНІДу: в усьому світі інкубаційний період переростання ВІЛ на СНІД займає п’ять-шість років, а в Швейцарії — 20...
Одначе найбільше вражає те, що у клініках країни мають змогу обстежуватись і лікуватись усі її громадяни, незалежно від статків. А все тому, що ще 1949 року тут запроваджено страхову медицину. За цей час була можливість її перевірити і вдосконалити. На свій медичний поліс кожний швейцарець щомісяця відраховує 15% від зарплати. В середньому це 200–300 франків.
Медичне страхування обов’язкове для кожного, а страховий поліс відкриває двері будь-якої клініки — державної чи приватної. Власне, в Швейцарії не дуже й розділяють поняття «державний» та «приватний». Близько 60 відсотків пацієнтів обслуговують державні клініки, а 40% — звертаються до приватних.

«Чек-ап» за один день
До мережі «Женольє» входить 12 медичних закладів, розміщених у різних кантонах Швейцарії. Третина з них розташована на березі Женевського озера. В клініках можна водночас розмістити 800 пацієнтів. Тут працює близько тисячі дипломованих лікарів, дві тисячі інших співробітників, а за рік роблять 30 тис. хірургічних операцій.
...Між Женевою та Лозанною, ближче до зелених луків, де пасуться «лілові корівки», до полів, до природи, але з видом і на саме озеро, і на Альпи (а в гарну погоду можна навіть побачити верхівку Монблану на французькій стороні) розташована головна клініка мережі «Женольє» з однойменною назвою.
Клініка комплексна, важко сказати, з точки зору медицини, чим вона тільки не займається. Тут і онкологія, і загальна хірургія, і гінекологія, урологія, гастроентерологія, ортопедія, внутрішні хвороби, і пластична та естетична хірургія...
Пацієнт, який прибуває на обстеження чи лікування, спочатку потрапляє не до клініки, а... до готелю. Це так звана резиденція, поєднана з лікувальним корпусом критим переходом. Адже не обов’язково лягати в клініку, щоб, скажімо, пройти «чек-ап», тобто повне діагностичне обстеження організму. Якщо не виникає якихось проблем, пацієнт може пробути в клініці лише один день і поїхати додому. Тоді обстеження йому коштуватиме 1000 швейцарських франків плюс гонорар лікарю.
Але проблеми інколи виникають, і саме тоді, коли їх не чекаєш. Координатор клініки Анна Балі розповіла про «свіжий» випадок, коли один відомий кінорежисер, почувши про діагностику за один день, вирішив скористатися випадком. А в пацієнта було знайдено рак печінки. Добре, що на ранній стадії, добре, що так сталося, довелося зробити операцію, і через кілька днів режисер здоровим поїхав додому.
Лікар П’єр-Олів’є Проклон, котрий працює у Центрі діагностики, жартує, що він любить відправляти на «чек-ап» людей, які ні на що не скаржаться. «Тому, що у них там усе одно щось знайдуть?» — перепитую.— «Суть не в тому, щоб «вихопити» проблему сьогодні,— відповідає,— головне — застерегти від їх появи «потім». Адже перші ознаки старіння організму з’являються вже після 30-ти років, а в 35 фіксуються зміни, які можуть стати проблемними в майбутньому. Навіть якщо людина «практично здорова»...
Клініка пишається своїм Всесвітньо відомим центром із запобігання старінню під керівництвом професора Жака Пруста. Тут пацієнтові допомагають скласти повну картину стану його біологічного здоров’я, визначити фактори старіння і запобігти подальшому розвиткові хвороб чи якихось порушень, що спричинятимуть негативні зміни в організмі.
Одна зі спеціалізацій клініки «Женольє» — діагностика та лікування новоутворень: як доброякісних, так і злоякісних. Головна мета, як завжди,— запобігання та рання діагностика, однак якщо ні з тим, ні з іншим не встигли, в «бій» ідуть найсучасніші методи лікування: радіологічні, хіміотерапевтичні, гормональні, хірургічні тощо. Недаремно серед спеціалізацій клініки значиться онкологія, радіоонкологія та ядерна медицина, Інститут радіології.
Одним із найновіших методів лікування раку молочної залози стала система інтраопераційної радіотерапії (ІОРТ). При ній шеститижневу хіміотерапію, яку важко переносять жінки після операції, замінюють єдиним сеансом безпосередньо під час операції. Невеличкий лінійний прискорювач, що знаходиться в операційній, впродовж кількох хвилин опромінює місце резекції спеціальним пучком електронів. І все. Така процедура не тільки ефективна, а й заощаджує чималі кошти пацієнта.
«Цікаво, що приватним лікарям, які тут працюють, клініка нічого не платить,— уточнює Марина.— Навпаки, це вони платять за оренду приміщення, за користування найновішою технікою. А лікарі одержують гонорар за свій професіоналізм, тому втратити репутацію для них дуже страшно».

Їм часто вдається неможливе
Перший санаторій Швейцарії — це нинішня клініка «Вальмонт-Женольє». Заснував її 1905 року доктор Генрі-Август Відмер, новатор у галузі лікування психічних захворювань. Кращого місця знайти було б важко. З будь-якого місця відкривається вражаючий вигляд — що на Женевське озеро, що на Альпи.
Тема нервових розладів (особливо людей «тонкої структури») художників, поетів, музикантів завжди актуальна: що тепер, що на початку минулого століття. Тож у клініці «Вальмонт» побували імпресіоністи Дега, Моне, Ренуар, Сезанн, тут лікувалися Рільке, Набоков, Чарлі Чаплін, Коко Шанель, Ельза Тріоле. Перелік можна продовжувати.
Ми розмовляємо з директором клініки Баб Сікле на терасі, де обідають пацієнти: чимало з них на візках, дехто на милицях. Однак вигляд у них зовсім не хворих, а місце, де вони перебувають,— не їдальня, а фешенебельний ресторан, «інтер’єром» якого слугують охристо-зелені відтінки гір і води Женевського озера.
Директор розповідає, що в довгій історії клініки був період, коли тут лікували проблеми кишково-шлункового тракту. Потім тут була перша у Швейцарії клініка естетичної хірургії. Нині клініка — реабілітаційна, і займається ортопедичним і неврологічним відновленням. Два головних лікарі в клініці, два світила: ортопед — доктор медичних наук Даніель Уебіляр і невролог — професор Жульєн Богуславський, один із найкращих у світі спеціалістів із лікування хвороби Паркінсона, інсультів, розсіяного склерозу, епілепсії, мігрені, черепно-мозкових травм, спеціаліст із «пам’яті», психічних розладів мозку і взагалі будь-яких розладів центральної та периферичної нервових систем. До нього на консультацію приїжджають з усіх кінців світу.
Численні тренувальні зали допомагають відновити опорно-руховий апарат, рухливість суглобів, зміцнити мускулатуру. Для цього існують зали фізіотерапії, ерготерапії, терапевтичний критий басейн із підігрівом, кілька залів для масажу. Лікувальна фізкультура тут індивідуальна і проводиться з особистим тренером.
Постопераційна реабілітація не менш потрібна і для тих, хто переніс операцію на серці, судинах, хто пережив інфаркт чи інсульт. З неврологічними хворими працює команда нейропсихологів, психотерапевтів, лікарів трудової терапії, спортивних тренерів і дієтологів. Ми побачили майстерні для постінсультних хворих, де їх навчають заново користуватися всім тим, що необхідно для повернення до нормального життя.
«До нас нерідко приїжджають люди з прекрасно зробленими операціями, але майже втраченими для відновлення колишнього обсягу функцій,— бідкається Марина Вербицька,— але нашим лікарям нерідко вдається просто неможливе».

Людство... «з пробірки»
...Клініку Моншуазі в Лозанні досі називають жіночою. Професор Р. Л. Роша заснував її 1932 року як пологовий будинок для заможних.
Саме в цій клініці з’явилася перша в світі дитина «з пробірки». І нині «дитяча програма» Моншуазі успішно діє. Однак відтоді спеціалізація закладу значно розширилася, і тепер клініка займається не тільки гінекологією, а й ортопедією, офтальмологією, урологією, лор-захворюваннями, пластичною та реконструктивною хірургією, навіть спортивним відновленням...
Дитині «з пробірки», яка першою в світі народилася в цій клініці, виповнилося 28 років. Лікар Бернар Дізерен — спеціаліст із репродуктивної медицини, він же гінеколог-ендокринолог і хірург — розповідає, що недавно бачився з «першачком», усе в нього в житті гаразд. А ще у хлопця є брат, який теж народився «з пробірки». Доктор Бернар замислився, відповідаючи на запитання, скільком дітям він особисто став медичним «батьком». Каже, що рахунок сягнув тризначного числа.
Проте дедалі більше клініка займається «складною гінекологією». Доктор Бернар давав інтерв’ю, тільки-но повернувшись з операції, видно було, що він надзвичайно стомлений. Сказав, що оперував злоякісну пухлину, уже задавнену, але вважає, що прогноз оптимістичний.
Лікарі, які працюють в клініці Моншуазі, своїми успіхами завдячують співпраці з університетською клінікою в Лозанні. Здавалося б, недавно в операційну залу прийшов лазер. Тепер завдяки телеметрії лапароскопічна операція стала більш точною і надійною. Подекуди достатньо зробити 1-сантиметровий розріз, аби провести найскладнішу операцію на внутрішніх органах.
Одна з нових і прогресивних технологій, що використовують у клініці,— лікування фіброми матки за допомогою фокусованих ультразвукових хвиль високої інтенсивності. Ультразвукові частоти просто-таки «випалюють» окремі перероджені клітини, не зачіпаючи здорових. А відбувається операція під контролем МРТ, що дає змогу постійно спостерігати за процесом і робити необхідні корективи.

Створити б у себе Швейцарію...
Чи можна поїхати лікуватися до швейцарської клініки? Можна. Туди дорогу протоптали, мабуть, не десятки, а сотні наших громадян. Коли ми були в клініці «Женольє», якраз прибула на лікування українська пара. І не з першого ешелону політиків чи бізнесменів. Отже, не тільки олігархам, а й бізнесменам середньої руки це під силу зробити. Кажуть, не буває тижня, щоб хтось з України не приїхав діагностуватися чи лікуватися.
Справді, якщо в такій клініці робити операцію, на це потрібні десятки тисяч швейцарських франків. Однак є процедури менш витратні, й буває, що людина роками лікується незрозуміло від чого і насамкінець витрачає в Україні не менші гроші, але безрезультатно.
Вочевидь, важливо зараз поговорити про інше. В Україні теж є прекрасні клініки. Є в нас імениті фахівці старої школи, їхні учні. Ці клініки і нині мають високий авторитет, і з мінімальними можливостями роблять чудодійні речі. Є в нас «медичні острови» високого професіоналізму і величезного досвіду. Але немає загального рівня системи, фінансових можливостей. Швейцарія показує, як це може бути. Ти бачиш перспективу і розумієш, що вона далека.
Але якщо до неї не йти, то вона не настане ніколи.

Лариса ОСТРОЛУЦЬКА, Київ — Лозанна— Вевей-Монтрьо — Женева — Київ
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».