Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ПРЕЗИДЕНТСЬКА ДИНАСТІЯ
Патріарх роду Джордж Герберт Буш у червні відзначив 88-річчя. У середні липня президент разом з дружиною дав інтерв'ю журналу Parade, де визнав, що йому все важче вставати і він все частіше користається візком. Уся Америка бачила, як терпить Буш, коли в лютому отримував з рук Барака Обами Медаль Свободи, найвищу американську нагороду. «Зате моя дружина Барбара рухлива, як кролик з реклами Енерджайзера»,— сказав нещодавно колишній президент у розмові з репортером тижневика Time.

Літнє подружжя з 67-річним стажем спільного життя ділить свій час між резиденцією в передмістях Хьюстона і літньою віллою в Кеннебенкпорті в штаті Мейн. Їхній син, Джордж Уокер Буш, у виданій два роки тому автобіографії «Ключові рішення» згадує, що часто консультувався з батьком напередодні ухвалення стратегічних рішень свого президентства. Буш-старший не підтверджує цього. З порад старшому сину він пам'ятає лише, як вчив його запарювати каву, тому що після відставки і виїзду з Білого дому прислуги не буде. Буш-молодший ніколи не був улюбленцем батька і його президентство не змінило цього ставлення.
Буш-молодший дуже рідко висловлюється на політичні теми. Згідно з опитуванням, проведеним у лютому, більше половини американців звинувачує його в кризі, і лише 35% покладають вину на Обаму. Упродовж трьох років Буш-молодший намагався перебувати в тіні, але виборці пам'ятають, що це він дав податкові пільги найбагатшим і втягнув країну у дві руйнівні війни.
Більше про політику Буш-молодший говорив тільки одного разу, коли два роки тому рекламував свою автобіографію. У самій книзі та інтерв'ю, які супроводжували кампанію з її поширення, говориться про гордість колишнього президента всіма ухваленими рішеннями. І нині він дав би дозвіл на тортури в'язнів, якщо на кону стоятиме безпека американців, іще раз ударив би по Іраку. Але в оцінці свого президентства Буш-молодший самотній — не тільки його противники, але й колишні радники видали власні книжки, які ставлять під сумнів «ключові рішення».
Ні батько, ні його старший син не приїдуть наприкінці серпня на партійний з'їзд у Тампі, де республіканці офіційно визначать Ромні своїм кандидатом у президенти. Зате не бракуватиме молодшого сина, 59-річного Джеба. Колишній губернатор Флориди вже на початку березня переконливо підтримав Ромні. Певний час поширювалися плітки про можливість висунення Джеба кандидатом на посаду віце-президента, але він офіційно попросив викреслити його зі списку претендентів. Кажуть, Джеб планує власну участь у президентських виборах і не хоче зіпсувати послужний список можливим програшем поруч з Ромні.
Батьки завжди вважали його найздібнішим з чотирьох синів (два інші не цікавились політикою і присвятили себе бізнесу). У 1994 році, коли Джеб вперше претендував на посаду губернатора Флориди, Джордж і Барбара Буш поїхали у виборчу ніч святкувати його успіх. Але Джеб мінімально програв, а, тимчасом, тієї самої ночі вибори губернатора неочікувано виграв в Остіні (штат Техас) Джордж-молодший. І вони, зніяковілі, поспішили з поздоровленнями. Джеб залишився політиком на рівні штату, тоді як старший син катапультувався з Техасу в Білий дім, і на кілька років затінив зірку молодшого брата.
Тимчасом Джеб відбув на Флориді дві каденції і, на відміну від брата, пішов з посади у великому авторитеті. Він ефективно управляв четвертим за величиною штатом, поліпшив місцеву систему освіти і створив собі добре реноме у Республіканській партії. Як потенційний кандидат на президента, Джеб має великий позитивний аргумент: він вміє переконати латиноамериканців, які звичайно голосують за правицю. Колишній губернатор вільно розмовляє іспанською, його дружина за походженням мексиканка. У Флориді його підтримує 80% кубинської меншини.
Нині Джеб займається бізнесом, але залишився активним у політиці. Під час останньої виборчої кампанії він їздив країною й агітував за кандидатів до конгресу та місцевої влади, які, на його думку, мають політичний потенціал і в майбутньому можуть підтримати його власну кандидатуру.
Цей план здійсниться лише в разі програшу Ромні в листопаді. Джеб поводиться дуже обережно. З одного боку він віддано підтримує Ромні, а з другого, дистанціюється від його програми. У Джеба дуже ліберальний підхід до імміграції — він пропагує натуралізацію нелегальних мігрантів, але не підтримує стандартну ідею Республіканської партії — буріння свердловин на прибережних водах Аляски і в Мексиканській затоці. В економічних справах він наскрізь консервативний: хоче повної лібералізації банків і стверджує, що ринок завжди правий.
Але на ньому династія Бушів не завершується. Дочка Буша-молодшого робить кар'єру в медіа, як кореспондентка програми Today, а, тимчасом, новою зіркою республіканців стає син Джеба, 36-річний Джордж Прескотт Буш. Щоб відрізнити від діда і дядька його називають P. (центральне ім'я він отримав в честь прадіда, який у 50-х роках ХХ ст. представляв Коннектікут у сенаті), по матері — він наполовину латиноамериканець.
Героїзм діда, який воював на фронтах Другої світової війни, надихнув його на військову службу. Джеб пройшов вишкіл у розвідці ВМФ і у званні лейтенанта в 2009 році на кілька місяців був направлений в Афганістан. Таблоїди іронізували, що молодий Буш — як і належить королівському спадкоємцю — переживає ексклюзивну пригоду, як принц Гаррі, який служив під Гіндукушем під надійним захистом британських командос.
Одночасно з військовою кар'єрою P. спробував себе в бізнесі. Він є партнером у динамічній і успішній агенції з нерухомості «Pennybacker Capital», яку створив практично з нуля, без фінансової допомоги родини.
У Техасі він заснував товариство республіканців латиноамериканського походження для політичної мобілізації цієї, найшвидше зростаючої, етнічної меншини в Америці. Старші республіканці вбачають у цьому відповідь партії на феномен Обами — нинішній президент починав кар'єру від активізації афроамериканців. Дві третини латиноамериканців підтримують Демократичну партію, але якщо наймолодшому Бушу вдасться перетягнути їх на бік республіканців, то він створить собі в партії величезний авторитет.
P. має дуже потрібний для політичної кар'єри талант. «Цей молодий чоловік має феноменальну здатність збору фондів на кампанію, а це нині основа для виживання в політиці»,— заявив Стефен Гесс з Бруклінського інституту, радник президентів Ейзенхауера, Ніксона і Форда. Буш допомагає кандидатам усіх рівнів — від Мітта Ромні до членів виборних інституцій штатів.
«Він пристойний, що має значення в сучасних умовах, добре володіє словом і вміє виступати, відомий фахівець в галузі права і ефективно управляє приватною фірмою. І, про що не треба забувати, у нього сильна та ефективна підтримка родини»,— переконаний Тімоті Печірат, політолог Нової школи соціальних досліджень з Нью-Йорка. Джордж Прескотт — фаворит серед 17 внуків Буша-старшого, а в діда — найкращий політичний інстинкт у всій родині. На думку політологів, P. може спробувати свої сили на виборах у конгрес вже за два роки, а ще через певний час уключитись у боротьбу за Білий дім. Так Америка може отримати Джорджа Буша-третього.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • PUSSI RIOT І РОСІЙСЬКА ФЕМІДА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».