Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
БРИТАНІЯ ДЕКЛАРУЄ НОВУ ДИПЛОМАТИЧНУ «МОДУ»
Триває епопея з австралійським громадянином Джуліаном Ассанжем, який став всесвітньо відомим минулого року, коли на сайті «Вікілікс» опублікував американські таємні дипломатичні документи. Стокгольм зажадав від Лондона видачі Ассанжа (останній був звинувачений шведами у зґвалтуванні), але його адвокати затягнули судову справу майже на рік різними апеляційними заявами.

У липні, поки британські сили безпеки були заклопотані охороною Лондонської олімпіади, Ассанж скористався нагодою й звернувся до еквадорського дипломатичного представництва, де попросив політичного притулку. Свою позицію він аргументував тим, що в разі неминучої видачі із Лондона до Стокгольма, в кінцевому підсумку він опиниться в США, де постане перед судом за звинуваченням у шпигунстві й матиме сумну нагоду провести решту життя в американській в'язниці.
Уряд Еквадору на прохання дружньої йому Венесуели погодився надати політичний притулок Джуліану Ассанжу. Уряд Великої Британії прореагував на це рішення досить емоційно. Адже у справі Ассанжа, як у кривому дзеркалі, відобразилися всі подвійні стандарти сучасності щодо конфліктного сприйняття меж свободи слова і демократичних цінностей. Ассанж аргументує свою позицію саме свободою слова та потребою висвітлення «таємної дипломатії», яка загрожує миру. Його опоненти, які так і не змогли забезпечити режим секретності для конфіденційної дипломатичної інформації, тепер намагаються звинуватити Ассанжа в шпигунстві.
Велика Британія погрожує штурмом взяти лондонське посольство Еквадору, щоб силою захопити Джуліана Ассанжа. Якщо це станеться, то позитивний британський імідж, напрацьований під час цьогорічної лондонської Олімпіади, зазнає серйозного удару. Адже останній такий епізод із штурмом іноземного посольства був у революційному Тегерані навесні 1979 року, коли студенти-ісламісти, порушивши дипломатичний імунітет, захопили в заручники співробітників посольства США. Тепер Велика Британія декларує нову дипломатичну «моду», яка, скоріше за все, лише підтвердить абсолютний занепад норм міжнародного права у сучасному світі.
також у паперовій версії читайте:
  • ДІАСПОРИ В ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ПЕРЕГОНАХ
  • БЛИЗЬКИЙ СХІД: ВІЙНА РЕАЛЬНА Й ІНФОРМАЦІЙНА
  • ПРИСКОРЕННЯ РОЗПАДУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».