Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЦЯ ПІДСТУПНА КИШКОВА ПАЛИЧКА
Чим вона нам загрожує? Розповідає інфекціоніст вищої категорії, доцент, кандидат медичних наук Олена Нікольська.
— Кишкова паличка — дуже поширений серед тварин і людей мікроорганізм роду Escherichia, який живе в кишківнику і потрібний для нормального функціонування організму. Вона бере участь у синтезі вітаміну B, амінокислот, а також є антагоністом шкідливих гнильних бактерій.

Дуже часто кишкова паличка живе в кишківнику людини і не завдає жодних незручностей. Але, потрапивши всередину іншого людського організму, здатна зруйнувати його.
— Що ж робити?
— Усім відома профілактика кишкової палички: мити руки перед їдою, ретельно мити овочі й фрукти, використовувати вологі серветки. Але в епоху «глобального супермаркету» ми не переймаємося питанням — «хто брав до рук цю пачку?»
На захворювання, викликані кишковою паличкою, страждають як дорослі, так і діти. Тому не слід купатися самим і не дозволяти це робити дітям у водоймах, де виявлено перевищення вмісту кишкової палички. Допустима норма — не більш як 5 тис. бактерій в одному літрі води. А ось у багатьох водоймах Києва, наприклад, кількість бактерій кишкової палички сягає від 15 до 35 тис. одиниць!
— Які можливі ускладнення від кишкової палички?
— Список можливих ускладнень, які може дати кишкова паличка, приголомшує: перитоніт (при потраплянні бактерій у черевну порожнину), кольпіт (при розмноженні в організмі жінки), хронічний простатит (при розмноженні в організмі чоловіка), розвиток дисбактеріозу.
Найпоширеніша хвороба, спричинена конфліктом між кишковою паличкою і організмом людини, — це кишковий дисбактеріоз. Рівновага між мікроорганізмами в кишківнику порушується, розвиваються гнильна мікрофлора, гриби, часто — так званий «мікробний пейзаж» — якісні і кількісні зміни в кишково-шлунковому тракті.
— Як проводиться лікування?
— На допомогу кишківнику прийде препарат «фільтрум». Нині це найефективніший засіб для лікування кишкової палички. Він швидко знімає неприємні відчуття, нормалізуючи мікрофлору.
Напевне, кожен стикався із цим неприємним захворюванням. Різкі болі, дискомфорт. Часте і рідке випорожнення, зазвичай, буває уночі, в гостях, ресторанах, на роботі чи у відрядженні. Оскільки сорбційна ємність фільтруму в тисячі разів більша, ніж активованого вугілля, цей препарат у боротьбі з кишковими інфекціями рекомендують лікарі-інфекціоністи. Фільтрум швидко нормалізує сон, роботу, а головне — людина добре почувається.
— Яка профілактика захворювань?
— Звичайно, основна профілактика кишкової палички — це поліпшення санітарних умов (знезаражена вода, якісне мило для миття рук, безпечні чисті продукти, ізоляція хворих на кишкову інфекцію).
Особливо уважно слід ставитися батькам до захворювання на кишковий дисбактеріоз зовсім маленьких дітей. Грудне молоко захищає організм маляти від шкідливого впливу довкілля. Тому, відлучаючи дитину від грудей, намагайтеся забезпечити її якісним і корисним харчуванням.
Ну, і звичайно, ні дорослим, ні дітям не варто забувати про основні правила гігієни. Частіше мийте руки, завжди ретельно — фрукти, овочі перед споживанням. Не варто віддавати перевагу антибактеріальному милу — воно вбиває і корисні мікроби на руках, що призводить до зниження імунітету. А також не забувайте частіше міняти рушники, халати, ретельніше мийте посуд, адже все це може стати збудником інфекції. Часто кишковий дисбактеріоз розвивається активніше на тлі слабкого імунітету.
І, нарешті, головне — відчувши нездужання, відразу звертайтеся до лікаря. Пам’ятайте, завжди простіше вилікувати хворого на початковій стадії, ніж потім лікувати його з букетом ускладнень.
Особливо уважними варто бути на відпочинку в жарких країнах і країнах Європи до незвичайних ресторанів і екзотичних продуктів.
У дивному місті Рим можна пити з будь-якого фонтану. Вода в Європі проходить ретельну систему водопідготовки. Але, на жаль, європейська система очищення води не передбачає наявності кишкової палички у водоймах. Та стовідсоткової гарантії, що в озера і річки завдяки туристам не потрапить шкідлива бактерія, ніхто дати не може.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • МОЛЕКУЛА, ЩО ЗАПОБІГАЄ МЕЛАНОМІ
  • НЕДОСИПАННЯ ПІДВИЩУЄ РИЗИК ІНСУЛЬТУ
  • ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ ЗАХИСТИТЬ ОЧІ
  • СТЕРЕЖИСЬ, КАРІЄС!
  • ДЕСЯТЬ ОБСТАВИН НА КОРИСТЬ ХОЛОДНОГО ДУШУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».