Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
РОБОТУ ДЛЯ АМЕРИКИ!
Претендент у президенти від Республіканської партії Мітт Ромні здійснив кілька закордонних подорожей, і медіа США детально проаналізували помилки, допущені ним за кордоном.

Ромні хоче використати час напередодні з'їзду своєї партії для скорочення відставання у рейтингах і ознайомлення виборців зі своїм баченням майбутнього Америки. Претендентом на посаду віце-президента він назвав Пола Раяна, який має збільшити шанси на перемогу в листопаді. Очевидно, команда Ромні зробила детальний баланс здобутків і втрат, обравши цю кандидатуру.
Дати роботу Америці — це найважливіше гасло, яке може принести Ромні голоси. Уже після повернення із закордонної поїздки, під час зустрічі в Колорадо з виборцями і губернаторами штатів, де правлять республіканці, Ромні критикував Обаму за високий рівень безробіття. Це свідоме використання суспільної фрустрації. Нині аж 63% виборців вважають, що справи йдуть у неправильному і недоброму напрямку. Це не втішний прогноз для будь-якого політика, котрий прагне переобрання.
Республіканець обіцяє, що його економічна програма дасть змогу створити 12 мільйонів нових робочих місць протягом найближчих чотирьох років. План із п'яти пунктів передбачає розвиток виробництва енергії, збільшення товарообігу, передовсім з Латинською Америкою, фінансування професійного навчання, обмеження бюджетного дефіциту і підтримку дрібного бізнесу. Цим планом Ромні сподівається відвернути увагу виборців від закидів Обами, що він не хоче оприлюднити свою податкову декларацію і як підприємець перевів частину робочих місць своїх підприємств за кордон.
Оприлюднення цих фактів — це не єдиний, разом із помилками, здійсненими за кордоном, удар, який останнім часом отримав Ромні. Найбільшою несподіванкою було підтвердження Верховним Судом легальності закону про реформу медичного страхування, який останнім часом дуже гостро критикували республіканці. Це вибило з їхніх рук головний аргумент про неконституційність «обамакейр», як назвали реформи Обами в галузі охорони здоров'я медіа і самі американці.
У загальнодержавних опитуваннях різниця в підтримці кандидатів перебуває в межах статистичної похибки, і кампанія розгортатиметься, передовсім, у так званих swing states, тобто штатах, які ще не визначилися. Наразі у Колорадо, Огайо і Вірджинії шанси обох кандидатів рівні. Але Обама має незначну перевагу у Флориді і Пенсільванії.
Американці досі оцінюють Ромні як державного діяча гірше, ніж Обаму. Але він володіє кількома якостями, які, на думку виборців, має мати президент. За опитуванням USA Today і Геллупа (Gallup) аж 46% виборців вважають, що республіканець здатен краще управляти країною, тоді як про Обаму так думають лише 43%. В іншому дослідженні аж 61% осіб визнали, що республіканець краще впорається з економікою, і тільки 52% висловили подібну думку про нинішнього мешканця Білого дому.
«Усі опитування показують, що для виборців найважливішою проблемою є не закордонна політика, а саме економіка»,— нагадує економічний радник Ромні Ерік Фернстром. «Макроекономічні показники останніми місяцями були радше негативними: кількість новостворених робочих місць зменшується, посилюється динаміка падіння ВВП, знижуються показники довіри споживачів, а результати роздрібної торгівлі розчаровують. Це — головний чинник, який визначить результат листопадових виборів»,— додав радник.
Перемогу чи поразку остаточно визначатимуть... гроші. Перед приїздом Обами у Флориду на головних телеканалах цього штату з'явилися телеролики, у яких на чинного президента покладається відповідальність за стагнацію місцевої економіки. «Америка потребує змін. Потребуємо нового президента» — це месидж одного з телероликів Ромні. Противники негайно відповіли своїм роликом, в якому висміюють негативне ставлення Ромні до планів порятунку великих автомобільних концернів від банкрутства.
Така кампанія на випередження є ефективною, але надто дорогою. Власне тому вважається, що цьогорічні вибори в Америці будуть найдорожчими в історії. Сама гонка за Білий дім коштуватиме приблизно 2,5 мільярда доларів, а разом із виборами до конгресу на виборчу кампанію буде витрачено шість мільярдів доларів. Це на 7% більше, ніж чотири роки тому,— оцінює позапартійний Центр відповідальної політики.
Уже зараз претенденти на Білий дім змогли накопичити або витратити мільярд доларів. На щастя для Ромні, він збирає гроші набагато краще, ніж сенатор Джон Маккейн чотири роки тому. Темп надходження коштів останніми тижнями на рахунок кампанії республіканців змусив демократів, на чолі з віце-президентом Джо Байденом, направити панічні звернення до прихильників із проханням збільшити пожертви.
Табір Ромні сподівається, що помилки останніх тижнів швидко забудуться. «Якщо не зробимо помилок у вересні й жовтні, люди забудуть про помилки липня-серпня. Це дуже рівна боротьба, і Мітт Ромні веде добре підготовлену кампанію в умовах погіршення економічної ситуації»,— вважає Стів Шмідт, керівник кампанії Джона Маккейна у 2008 році.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • У ПОШУКАХ БАЛАНСУ ВЛАДИ
  • СИЛЬНИЙ МІНІСТР З НЕОДНОЗНАЧНОЮ РЕПУТАЦІЄЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».