Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ОСТРІВНІ ПРОБЛЕМИ ЯПОНІЇ
Японський уряд намагається збалансувати енергоспоживання, яке було розбалансоване відразу кількома подіями. Не варто нагадувати про березневу, 2011 року, катастрофу на атомній станції «Фукусіма». Але не менш неприємними для Японії стали американські вимоги відмовитися від закупівель іранської нафти, яка використовувалася на японських теплових електростанціях. Хоча Саудівська Аравія обіцяла Токіо компенсувати своєю нафтою втрату іранських обсягів нафтопостачання, це лише додало знервованості капітанам японського бізнесу.

Крім того, грою на нервах японського уряду зайнялися й сусідні держави. Російські високопосадовці заклали традицію регулярного відвідування спірних із Японією Південних Курильських островів. Цю практику підтримали політики з Китаю та Південної Кореї. Китайські офіційні особи також регулярно бувають на спірних із Японією островах Сенкаку (Даоюдао). Але в Токіо були ображені не цим, а відмовою Китаю навіть розглядати японську пропозицію викупити спірні острови та закрити територіальну суперечку.
Натомість Китай відкрив «новий фронт» та запропонував переглянути статус острова Окінава, адже саме там розташовані головні американські військові бази у Північній Азії. Логічним доповнення цих острівних конфліктів став минулотижневий інцидент, коли Японія відкликала для консультацій посла з Республіки Корея після того, як південнокорейський президент Лі Мен Бак побував на спірному острові Токто.
Принаймні, здається, що Пекін і Сеул «острівними» суперечками намагаються спонукати Токіо до більшої поступливості в торговельно-економічних питаннях, адже зазначені дипломатичні конфлікти розвиваються на тлі декларацій Китаю, Республіки Корея та Японії про наміри створити зону вільної торгівлі. Якщо цей проект стане реальністю, можна буде на компромісній основі розглянути проблему територіальних суперечностей.
У зазначеному контексті можливе й вирішення проблеми об’єднання двох корейських держав без створення дисбалансу для інтересів Японії. Але можна припустити й інші мотиви Китаю та Республіки Корея, які, актуалізуючи територіальні суперечності з Японією, випробовують на міць японсько-американський військово-політичний союз.
Найближчим дипломатичним приводом для обговорення усіма зацікавленими сторонами цих перспектив буде саміт держав — учасниць Організації Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, яка відбудеться у вересні поточного року у Владивостоці.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРО І ДОЛАР: ВІД СПЕКОТНОГО ЛІТА В ГАРЯЧУ ОСІНЬ
  • СИРІЙСЬКА «МАЛЕНЬКА» СВІТОВА ВІЙНА
  • ІЗРАЇЛЬ — ІРАН: СЛОВЕСНІ БАТАЛІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».