Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
БАГАТОГРАННИЙ РАБІНДРАНАТ ТАГОР
У Національному художньому музеї Тараса Шевченка відкрилася виставка «Світ творчості Рабіндраната Тагора», приурочена до Дня незалежності Індії та Дня незалежності України і присвячена 150-річчю великого сина індійського народу.

Експозиція, що триватиме до 9 вересня, складається з фотографій, картин, малюнків і рукописів Р. Тагора, які розкривають універсальність його таланту, дають повніше уявлення про багатогранну творчу спадщину, що є невід’ємною складовою світової культури.
На батьківщині Р. Тагора називають «Гурудев», що означає «великий вчитель». Універсальність його обдарування продовжує дивувати і викликає щире захоплення. Він був поетом, прозаїком, драматургом, філософом, педагогом, композитором, художником, режисером і актором, а також соціальним реформатором, діячем національно-визвольного руху, засновником багатьох інституцій.
Р. Тагор написав понад 150 оповідань, 50 збірок віршів і поем, 12 романів і повістей, чимало філософських та літературознавчих творів, був автором шкільних підручників. Його літературна діяльність відновила бенгальську літературу, а композиторська творчість відродила бенгальську музику кінця ХІХ — початку ХХ ст. Він став першим неєвропейським нобелівським лауреатом.
Здається, що сама доля багато в чому сприяла йому. Рабіндранат Тагор народився в Калькутті у відомій і заможній сім’ї (наймолодший з 14-ти дітей). Рід Тагорів подарував Бенгалії чимало громадських і культурних діячів. «Великим благом моєї молодості була літературна та артистична атмосфера, що панувала у нашому домі», — згадував Р. Тагор.
Його батько, Дебендранат Тагор, був землевласником, проте прославився як видатний знавець стародавніх текстів. Мати його, Сарада Деви, яка суттєво вплинула на формування світогляду сина, рано померла. Уже з восьми років Р. Тагор почав писати вірші, у 1878 р. була опублікована епічна поема «Історія поета», а згодом, того ж року, юний поет їде до Англії, де вивчає юриспруденцію, англійську літературу, музику. Після повернення до Індії виходять друком перші поетичні збірки «Вечірні пісні» і «Ранкові пісні», що стали початком його поетичної кар’єри.
У 1912 р. у Лондоні поет показує свої вірші у власному перекладі англійською мовою Вільяму Ротенстайну — англійському літератору і живописцю. У тому ж році в журналі «Індійське суспільство» виходять «Жертовні пісні», після чого Рабіндранат Тагор стає відомим у Великій Британії і США.
За рік Р. Тагор отримав Нобелівську премію з літератури «за глибокі, оригінальні та прекрасні вірші, які з винятковою майстерністю втілили його поетичне мислення». Під час церемонії нагородження представник Шведської академії Харальд Йерне зазначив, що «найбільше враження на членів Нобелівського комітету справили «Жертовні пісні», які наповнені загальнолюдського змісту» і назвав поета «постаттю, що зближує світ Сходу та Заходу».
Грошову частину премії Р. Тагор пожертвував своїй школі Вишва-Бхараті. У 1915 р. Р. Тагор отримав лицарське звання, проте після розстрілу британськими військами мирної демонстрації в місті Амрітсар від нього відмовився.
Поет мандрував Європою, США, Японією, Китаєм, Індонезією, Малайзією, Індокитаєм, Радянським Союзом. У віці 68 років він почав малювати, його роботи експонувалися в Парижі, Мюнхені, Нью-Йорку, Москві, інших містах. Р. Тагора було удостоєно почесного ступеня чотирьох університетів Індії, звання почесного доктора Оксфордського університету.
Він виступав проти фашизму, колоніальної політики, підтримував республіканців Іспанії. Р. Тагор помер у серпні 1941 р. із вірою, що Індія здобуде незабаром незалежність, а Радянський Союз переможе німецький фашизм.
«Люди в далеких індійських селах співали його пісні (поет написав їх більш ніж три тисячі), читали вголос його вірші, часом навіть не знаючи, хто їх автор»,— писав його літературний секретар Амія Чакраварти. На думку індійського дослідника спадщини Р. Тагора Крішни Крипалани, «головне значення Р. Тагора в тому імпульсі, що він надав розвиткові індійської культури та думки... Він дав своєму народові віру в його власну мову, культурну і моральну спадщину».
Виставка «Світ творчості Рабіндраната Тагора» присвячена також 20-річчю дипломатичних відносин між Індією та Україною. У рамках експозиції — дискусія «Тагор і сучасність», літературно-мистецький вечір «Творчість Шевченка і Тагора», майстер-класи з медитативного малювання, лекції та майстер-класи з індійського танцю, концерт інструментальної музики «Флейта співає». Їхнім ініціатором є «Центр Тагора», створений у рамках Східно-Європейського інституту розвитку. Його мета — популяризація ідей Р. Тагора, вивчення бенгальської мови та санскриту, здійснення театральних і танцювальних постановок, видання перекладів творів Великого Майстра.

Сергій ПИРОГОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЛЯЛЬКИ ВІДКРИВАЮТЬ 85-й СЕЗОН
  • «ЛІТНІ МУЗИЧНІ ПРОМЕНІ» ЗНОВУ РАДУЮТЬ МЕЛОМАНІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».