Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ПРОБЛЕМА
КОДЕЇНОВЕ БОЖЕВІЛЛЯ

В УКРАЇНІ ЧАСТІШАЮТЬ ВИПАДКИ НЕМЕДИЧНОГО ВЖИВАННЯ ЛІКІВ
Керівник Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України (УБНОН) полковник міліції Олександр Терещук стурбований зростанням випадків уживання людьми препаратів, що містять кодеїн — опіат, який вилучається з маку і додається у невеликих дозах у звичайні пігулки від кашлю.

Назрілу проблему правоохоронці виносили на засідання останньої колегії МВС, вона обговорювалася на колегії Херсонської облдержадміністрації та слухали її навіть у Верховній Раді України. Натомість виробники медикаментів, і зокрема президент Асоціації «Виробники ліків України» Петро Багрій, дивуються: насправді нічого страшного із цими медпрепаратами не відбувається, оскільки, за їхньою інформацією, їм невідомі факти кодеїнової наркоманії, а в разі посилення контролю за обігом цих ліків і віднесення їх до рецептурних — це суттєво обмежить громадян у їхньому виборі.

Безконтрольні ліки
Занепокоєність головного убнонівця О. Терещука ґрунтується насамперед на викритті правоохоронцями лише торік майже п'яти сотень осередків незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів. Невтішна ситуація і цьогоріч — від січня до червня виявлено 299 подібних фактів. При цьому непоодинокими вважаються випадки, коли наркотичне зілля виготовляли з ліків, до складу яких входять псевдоефедрин, норефедрин і кодеїн.
«При вживанні ліків від кашлю або температури із цими хімсполуками більше терапевтичної норми в організмі людини відбувається ефект дії психотропних речовин — в тілі з'являється легкість, настає ейфорія,— розповідає Терещук.— Молоді люди, які бодай раз побували в подібному стані, діляться зі своїми однолітками яскравими відчуттями, розказують, як їм було добре. При цьому ніхто з них не замислюється про непередбачувані та незворотні наслідки для свого здоров'я. Втім, юнь продовжує ковтати пігулки знову і знову, створюючи в молодіжних колективах моду: один спробував — інші не проти. Замість того, щоб підлітки ганяли у футбол, вони тиняються під аптеками в пошуку «нових ефектних відчуттів».
Олександр Терещук звертає увагу на ще одну обставину, що прямо вказує на проблему немедичного вживання ліків. За його словами, під час перевірок розважальних закладів міліціонери стикаються із неймовірно великою кількістю лікарських упаковок, що розкидані мало не по всіх кутках. «Вірогідність того, що їх у цьому місці позбувся хтось із пенсіонерів чи хворі на кашель, викликає сумнів,— говорить він.— Чи може стільки хворих молодих людей водночас перебувати в певному нічному клубі на танцях?».
Начальник УБНОНу переконує: якщо міліціонери виявили, приміром, упаковку забороненого у вільному продажу медпрепарату або тих, що контролюються, вони можуть одразу вживати відповідних заходів, а саме шукати, звідки відбулося витікання цих ліків, хто з медпрацівників порушив установлені норми відпускання медпрепаратів і в якій з аптек придбано лікарський засіб. «Але ж проблема в іншому — міліціонери виявляють гори медупаковок, які нині не підпадають фактично під жодний контроль — ні фармацевтів, ні лікарів, ні правоохоронців.
Натомість нарковмісні ліки відпускають в аптечній мережі так само, як вату, зеленку або перекис водню — бери скільки вистачить коштів. Наркомани зі стажем вигідну ситуацію використовують на свій лад — масово скуповують в аптеках доступні всім кодеїновмісні ліки, і намагаються з них у домашніх умовах отримувати синтетичний наркотик дезоморфін, зазначає О. Терещук.
За словами правоохоронця, звикання до цього наркозасобу настає вже після першої ін'єкції, а через рік-два його споживання людина помирає в страшних муках — це справжнє божевілля. Тож замовчувати існування цієї гострої проблеми, на глибоке переконання Терещука, правоохоронці не будуть, а навпаки, надалі інформуватимуть про її існування відповідні служби і відомства, зокрема Держслужбу з контролю за наркотиками і Держлікслужбу задля найскорішого розв'язання.

Страждання пацієнтів
Цікаво, що представники виробників медикаментів раціонального зерна у забороні вільного продажу кодеїновмісних ліків не бачать. Уже згадуваний президент Асоціації «Виробники ліків України» Петро Багрій просить представників Мінохорони здоров'я України зняти з розгляду (оприлюднений в інтернеті для громадського обговорення) проект наказу «Про внесення змін до наказу МОЗ від 19.07.2005 р. № 360», у якому запропоновано пункт 4 додатку 3 до Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, після слова «псевдоефедрин» доповнити знаком і словом «кодеїн».
Ухвалювати документ посадовець вважає недоцільно: «По-перше, пояснювальна записка до проекту цього регуляторного акта не містить обґрунтування необхідності його ухвалення, реальної потреби в запропонованих змінах і наслідках його ухвалення. По-друге, якщо зміни до наказу МОЗ усе ж внесуть, то всі кодеїновмісні препарати відпускатимуться з аптек за спеціальними рецептами, як наркотики.
У результаті пацієнт, скажімо, з головним болем, кашлем чи радикулітом, який не потребує госпіталізації, змушений буде терпіти страждання та буде позбавлений можливості одержати елементарну долікарську допомогу. При цьому існуючі на ринку України інші за складом препарати не дають достатнього ефекту для зняття багатьох різновидів больового синдрому, зокрема із судинним і судомним компонентами»,— переконує добродій Багрій.
Що стосується виготовлення препаратів, що містять дезоморфін або дигідродезоксиморфін, то, на його думку, цей наркотик відповідно до законодавства України та міжнародних конвенцій ООН належить до особливо небезпечних наркозасобів, обіг якого заборонений мало не в усіх державах світу. Тож правоохоронцям роботи має не бракувати.
Співрозмовник також наголошує, що, за його даними, в Україні наразі офіційно не реєструвалися випадки кодеїнової наркоманії, що могла б виникнути через зловживання кодеїновмісними лікарськими засобами.

Стережіться«крокодила»!
Натомість начальник херсонської обласної міліції Валерій Литвин не лише підтверджує появу в регіоні нового надзвичайно небезпечного наркотика «крокодил», а й запропонував обговорити слушну проблему на одній з колегій облдержадміністрації.
У телефонній розмові з кореспондентом «ДУ» начальник прес-служби УМВС України в Херсонській області Олена Ренкас повідомила подробиці з виступу керівника облміліції на цьому заході: «У Херсоні справді з'явився новий наркотик. Називається «крокодил». Роблять його з кодеїновмісних лікарських засобів елементарно просто в домашніх умовах із додаванням кількох складових, які можна придбати в будь-якому господарському магазині»,— повідомила пані Олена.
Як вона наголошує, найпоширенішою наркосировиною на Херсонщині раніше вважалася макова соломка. Але завдяки діям міліції зараз тут її купити неможливо.
Чи не з цієї причини в краї, немов гриби після дощу, з'являються незаконні «пункти» з виготовлення дезоморфіну. Начальник Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків херсонської облміліції Олексій Акуратов запевняє: «Якщо лише в Херсоні та районному Бериславі упродовж 2011 року виявлено чотири факти незаконного обігу «крокодила», то вже за сім місяців 2012-го — 12.
Нині ця наркосуміш поширюється серед ін'єкційних наркоманів, які давно перебувають в «системі» й не мають можливості купувати опій або макову соломку». Акуратов переконує, що недалеко той день, коли «крокодилом» почнуть торгувати на «чорному» ринку, і тоді небезпека загрожуватиме підліткам, яких через їхню довірливість легко долучити до отруйного зілля.

Дефіцит слуху
У Державній службі України з лікарських препаратів теж стурбовані ситуацією, що склалася з приводу динаміки продажу деяких безрецептурних лікарських засобів, що містять у своєму складі кодеїн. Про це на початку червня повідомила прес-служба відомства. В оприлюдненій інформації йдеться про великі обсяги продажу кодеїновмісних препаратів. Це притому, що на дворі тепла суха погода і відсутні спалахи захворювань, що вимагають застосування цих ліків.
Працівники служби серед головних факторів неадекватного збільшення попиту на ліки від кашлю, що містять кодеїн, вважають надто часті випадки немедичного вживання їх наркозалежними особами і відпускання цих медикаментів без рецепту. Представники служби також наголошують, що «кодеїн» може викликати таку саму залежність, як і розчин опію. Втім, як ідеться у повідомленні, належне реагування з боку Міністерства охорони здоров'я на звернення служби відсутнє.
Занепокоєні ситуацією і з боку Державної служби України з контролю за наркотиками (ДСКН). Фахівці цієї служби порахували, що лише минулого року фірми-імпортери завезли на територію України майже в 15 разів більше визначеної МОЗ потреби в ліках, що містять псевдоефедрин. Подібна ситуація склалася і з препаратами, до складу яких входять кодеїн і фенілпропаноламін. При цьому завезена до нас колосальна партія ліків не залишилася осторонь уваги представників Міжнародного комітету з контролю за наркотиками ООН, які звернулися до ДСКН за роз'ясненнями: навіщо українцям скільки кодеїновмісних пігулок?

Логіка МОЗУ
Насправді чітку відповідь, чому українці купують таку велику кількість препаратів із додаванням кодеїну, вдалося знайти в інтерв'ю голови правління Спілки споживачів медичної продукції Владислава Онищенка газеті «Контракти» від 23.07.2012 р. Ось як він прокоментував ситуацію: «Ліки кодтерпін, які наразі відпускають без рецепту лікарів, посіли лідируючі позиції з річною виручкою... 24 млн американських доларів. Немає в Україні такого рівня захворюваності на «сухий кашель». Натомість у цьому препараті міститься кодеїн, із якого у домашніх умовах можна вилучати опіат для нецільового використання».
Однак у вітчизняному МОЗі світло на болісну проблему пролили дипломатично. Директор Українського медичного моніторингового центру з алкоголю та наркотиків цього відомства Анатолій Вієвський розмірковує: «Наразі варто ґрунтовно, не поспішаючи і головне фахово розібратися з тим, що ми хочемо і плануємо зробити для вирішення проблеми. Найголовніше зрозуміти — будемо орієнтуватися на якусь тисячу наркозалежних або 12 мільйонів пенсіонерів, котрі мало не щодня вживають ліки, до складу яких входять псевдоефедрин, норефедрин і кодеїн. Заборонити або ускладнити їхній обіг одним розчерком пера неважко. Але ж варто пам'ятати, що на заміну їм прийдуть аналоги — препарати зі зміненими технічними умовами їх випуску. І чи будуть вони якіснішими — також питання. З подібними проблемами ми вже стикалися...».
На думку пана Вієвського, в Україні нового наркотика під назвою «крокодил» немає. «Є отруйні речі, які додають під час його виготовлення,— переконує він.— Якщо людині випити бодай невелику їх дозу, то чи має вона шанс вижити? Так що думаймо, добре думаймо, як вирішувати проблему. Ми з цього приводу готуватимемо продуману і обґрунтовану відповідь...».

Нардепівський контроль
Утім, допоки триває жорстке протистояння з виробниками медпрепаратів, проблемою комбінованих ліків пройнялися депутати Верховної Ради України. Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і парламентського контролю за діяльністю органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів Володимир Малишев на початку липня, аби ґрунтовно обговорити проблему комбінованих ліків, зібрав засідання «круглого столу», на якому йшлося передусім про можливість встановлення відповідальності за порушення правил виготовлення та обігу комбінованих лікарських препаратів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини та їхні аналоги або прекурсори.
Учасники — народні обранці, представники МВС, держслужб із контролю за наркотиками та представники неурядових організацій одностайні: комбіновані ліки є серйозною проблемою для українського суспільства. Особливо наголошувалося: ситуація ускладнюється тим, що в закладах охорони здоров'я нерідко порушують встановлені правила обігу зазначеної категорії лікарських засобів, оскільки за вчинення таких дій, як відпускання комбінованих препаратів без рецепту, взагалі не передбачено кримінальної відповідальності. Це призводить до численних порушень і найгірше — масового відпливу в нелегальний обіг підконтрольних лікарських засобів.
В. Малишев також повідомив, що розробляється проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно встановлення відповідальності за порушення правил виробництва, виготовлення, придбання комбінованих препаратів, які містять наркотичні засоби.
За його словами, ефективним вирішенням проблеми порушень на об'єктах легального обігу та масовий відплив підконтрольних лікарських засобів у нелегальний обіг могло б бути доповнення до Кримінального кодексу України ст. 321-2 та Кодексу України про адміністративні правопорушення ст. 44-2 щодо встановлення жорсткої відповідальності за порушення правил обігу комбінованих лікарських засобів.
«Це дозволить суттєво зменшити відплив цих препаратів із легального обігу у нелегальний та полегшить роботу правоохоронним органам із документування протиправних дій посадових осіб, які здійснюють безрецептурне відпускання комбінованих ліків із закладів аптечної мережі»,— зазначив нардеп В. Малишев.

Шлях порятунку
В Управлінні боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС погоджуються з нардепом Малишевим: вирішити проблему відпускання та обліку комбінованих ліків із умістом наркотичних речовин можна лише шляхом удосконалення законодавства, а саме: встановити відповідальність за їхнє відпускання. Цю проблему обговорювали на колегії МВС. До слова, там виступив згадуваний В. Малишев, який пояснив правоохоронцям, чому він долучився до її вирішення.
«Неврегульований обіг комбінованих ліків із умістом наркодіючих і психотропних речовин набув у країні загрозливих масштабів. Найгірше, що проблема починає стосуватися 13-14-річних дітей — генофонду нації. Якщо не помічати того, що відбувається, про яке майбутнє країни може йти мова!
Лише спільні зусилля суспільства в наступі проти наркозлочинності здатні принести позитивні результати. Правоохоронці ж зі свого боку повинні поліпшувати відомчу статистику не через боротьбу з наркоманами, які є жертвами, а через виявлення розгалужених мереж наркотрафіка, покаранні наркодилерів і ув'язнення наркоторговців»,— наголосив Володимир Малишев.
Відомий уже читачеві Олександр Терещук зазначив, чому варто посилювати відповідальність за обіг комбінованих лікзасобів: «Будь-яка незаконна дія з підконтрольними препаратами, як відомо, відбувається між продавцем і покупцем.— У запропонованій народним депутатом Малишевим редакції ст. 321-2 до КК України якнайширше описуються порушення, що виникають між цими суб'єктами».
На думку Терещука, для ефективнішої протидії несанкціонованому продажу комбінованих пігулків варто також унести зміни і до ст. 222 КУпАП і надати міліції право розглядати цей вид адмінправопорушення.

Іван КУЛЕХА
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».