Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ
Минулого тижня провідні світові ЗМІ в публікаціях, присвячених Україні, основну увагу приділили «мовному» та «газовому» питанням. Крім того, інтерес зарубіжних журналістів викликала заява форварда української збірної Андрія Шевченка про намір піти з футболу в політику.

Агентство Reuters у статті під назвою «Правозахисники з ОБСЄ попереджають Україну щодо мовного закону» зазначає, що Верховний комісар ОБСЄ у справах нацменшин Кнут Воллебек охарактеризував новий мовний закон в Україні як такий, що «поляризує країну», та закликав український уряд розпочати діалог з критиками закону для пошуку компромісу.
«Я закликаю всі сторони включитися в предметний діалог з приводу питань, які були порушені через закон, з тим, щоб знайти прийнятний компроміс»,— цитує агентство заклик Верховного комісара ОБСЄ у справах нацменшин. Серед питань, які порушив новий мовний закон, автор статті, посилаючись на слова К. Воллебека, наводить такі: загроза цілісності України, відмова парламентської більшості розглядати поправки до закону та ризик ескалації конфлікту в умовах парламентських виборів.
Торкаючись «газового» питання, угорське видання Portfolio.hu в матеріалі «Російська енергетична петля затягується навколо України» констатує, що українське керівництво і надалі всіляко намагається відвернути зусилля Російської Федерації, спрямовані на повернення України «в лоно Росії».
«Київське керівництво роками докладає титанічних зусиль, щоб відвернути керовану особисто Володимиром Путіним серію акцій Росії, спрямованих на повернення у її лоно України, яка з-поміж колишніх радянських республік є найважливішою з геополітичної, енергетичної і, головним чином, імперської точки зору»,— йдеться в публікації.
Угорське видання вказує на два головні напрями цього добре продуманого процесу. «З одного боку, наближені до Кремля олігархи тихенько прибрали до рук більшу частку власності у провідних підприємствах важкої промисловості на Сході України. З іншого, різними подачками (а нерідко і погрозами) Москва намагалася влити в русло «Газпрому» всю газотранспортну мережу і навіть державне підприємство нашого північно-східного сусіда — компанію «Нафтогаз України»,— пише автор статті.
Польська газета Rzeczpospolita у статті «Флот задобрить Кремль?» припускає, що спільне святкування Дня флоту за участю моряків Військово-Морських Сил України та Чорноморського флоту Росії, яке відбулося у неділю в Севастополі, може пом'якшити ставлення Кремля до України. Видання звертає увагу, що таке спільне відзначення стало можливим після того, як минулого року Президент України Віктор Янукович своїм указом змінив дату Дня флоту в Україні, перенісши її з першої неділі липня на останню (як у Росії). Газета цитує директора Інституту країн СНД у Москві Костянтина Затуліна, який стверджує, що «російський флот може вирішити проблему влади у Києві щодо ціни на російський газ». «В обмін на нижчу ціну сировини Росія може виторгувати поступки в питанні модернізації кораблів у Криму»,— вважає Затулін. Утім, на думку київського аналітика Олександра Палія, рішення Януковича про спільне відзначення Дня флоту було помилкою.
«Спільне святкування не означає, що Кремль змінить своє ставлення до України. Росія поводиться жорстко, вимагаючи від Януковича членства України в Митному союзі та ЄврАзЕС, що розглядається як зрада національних інтересів»,— вважає Палій.
Голова правління берлінської клініки Charite Карл Макс Айнхойпль в інтерв'ю німецькому інформагентству Dpa наголосив, що процес реабілітації екс-прем'єра Юлії Тимошенко ще не завершено. За його словами, німецькі лікарі останні два тижні не приїздили в Україну лише тому, що у Тимошенко почалася сильна шкірна алергія, і тому її подальше лікування виявилося тимчасово неможливим.
Телекомпанія CNN та агентство «Франс Пресс» (AFP) звернули увагу, що відомий український футболіст Андрій Шевченко вирішив змінити футбольну кар'єру на політичну, приєднавшись до політичної партії Наталії Королевської «Україна — вперед!» У матеріалі CNN наводиться коментар 35-річного форварда з приводу його майбутньої кар'єри у Н. Королевської, який він дав під час відвідування з нею дитячої літньої школи. «Я хочу реалізувати себе в політиці та поділитися досвідом, який отримав у Європі, зробити щось для своєї країни»,— цитує автор слова колишнього футболіста.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».