Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ОЛІМПІАДА: МЕДАЛІ Є, МЕДАЛІ БУДУТЬ!
Добігає кінця перший змагальний тиждень Ігор ХХХ літньої Олімпіади в Лондоні. За підсумками п'яти днів головного старту чотириріччя, в активі українських атлетів (до речі, винятково жінок) було дві золотих і чотири бронзових медалі.
Такі здобутки дозволяли посідати 13-те місце в неофіційному медальному заліку Олімпіади. Всього ж нагороди здобували представники близько півсотні країн — серед більш як 200, представлених у Лондоні.

Костевич: початок і дубль
Початок перемогам українських спортсменів поклала олімпійська чемпіонка Афін Олена Костевич. За вісім років, що минули від часу її головного тріумфу в кар'єрі, вона не раз доводила своє місце в еліті, але на пекінській Олімпіаді опинилася далеко від призерів.
У Лондоні наша чемпіонка виступила набагато краще. У стрільбі з пневматичного пістолета на відстані 10 м Костевич стала бронзовою призеркою. Першою в цій дисципліні фінішувала китаянка Гуо Венжунь.
До останнього пострілу з новою чемпіонкою на рівних конкурувала француженка Селін Ґобервіль, але постріл на 8,8 бала (за максимуму 10,9 — це центр «яблучка») зробив для неї сумнівним навіть «срібло». Олена Костевич в останній спробі поцілила 10,5 бала, і разом із француженкою записала до свого активу 486,6 бала — це після 70 пострілів!
У перестрілці нерви виявилися міцнішими у Ґобервіль — 10,7 проти 9,6 бала у Костевич. «Бронза» стала першою на цій Олімпіаді нагородою для Костевич і команди, але для обох — не останньою.
Після першого успіху Олена пообіцяла вдало виступити і в іншій дисципліні — стрільбі з відстані 25 м. Уже в кваліфікації гучно заявила про себе майбутня чемпіонка — кореянка Кім Янг Мі. З результатом 591 бал вона оновила олімпійський рекорд. У фіналі її мала шанси наздогнати китаянка Чень Їн, але в останній перестрілці кращою стала представниця Південної Кореї. Костевич цього разу конкурувала лише за бронзову нагороду і виявилася кращою за представницю Сербії, яка, до речі, лише за рахунок перестрілки змогла подолати кваліфікацію.
Особистий рекорд дорівнює медалі
Несподіваною стала друга нагорода українок на Олімпіаді: у важкій атлетиці у ваговій категорії до 58 кг несподівано для більшості суперниць, фахівців і, здається, для самої себе третє місце посіла 23-річна донеччанка Юлія Каліна. Щоб отримати в Лондоні бронзову медаль, їй довелося оновити власні найкращі досягнення: вона підняла в сумі 235 кг — 106 у ривку і 129 у поштовху. На один кілограм більше за нашу співвітчизницю підняла представниця Таїланду Пімсірі Сірікаєв. Недосяжною для суперниць стала китаянка Лі Сюїнь, яка перемогла з новим олімпійським рекордом за сумою — 246 кг, а також у ривку — 108 кг.
Юлія Каліна відразу не повірила, що здобула медаль.
«Коли стало відомо, що мені підкорилася сума у 235 кг, навіть не змогла у це повірити. Разом із журналістами почала перераховувати. Це на 8–10 кг більше тієї суми, яку я зазвичай підіймала»,— зазначила дівчина.

Сенсаційне «золото» Яни Шемякіної
Навіть оптимісти мало вірили у диво, на яке спромоглася львів'янка Яна Шемякіна. Вона буквально «на зубах» пройшла більшість поєдинків олімпійського турніру шпажисток, вигравши в опоненток лише з різницею в один укол.
Тільки в 1/16 фіналу перевага над росіянкою Любов'ю Шутовою вимірювалася трьома балами — 15:12. У 1/8 фіналу Яні Шемякіній протистояла віце-чемпіонка пекінської Олімпіади румунка Анна-Марія Бранза. Основний час (три раунди по 3 хв) протистояння з п'ятою за поточним рейтингом шпагою світу завершився внічию з рахунком 13:13. Шемякіна спромоглася завдати вирішального уколу в додаткову хвилину!
У чвертьфіналі Яна також перемогла в один укол — 15:14. Цього разу «жертвою» її майстерності стала ще одна представниця Румунії, четверта шпага планети Сімона Герман.
Що далі — то важче. Китаянка Сунь Юйцзе нині є другою у світовому рейтингу, але й проти неї знайшла аргументи українка (14:13).
Далі фінал, і щонайменше срібна нагорода вже була в кишені. Та Яна Шемякіна мала більші амбіції. У першій трихвилинці українка та її німецька суперниця, олімпійська чемпіонка Пекіна Брітта Гайдеманн вивчали одна одну, і суддя вирішив перервати «розвідку без бою», перевівши поєдинок одразу в другий раунд. Його з рахунком 3:2 виграла наша співвітчизниця, та німкеня реваншувалася в третій трихвилинці — 6:5. Знову, як і в попередніх протистояннях, усе вирішував один укол під час вирішальної хвилини. Цього уколу завдала саме Яна Шемякіна — 9:8, перше олімпійське «золото»!
Колишній старший тренер збірної України з фехтування Дмитро Рейзлін зауважує, що як сильна спортсменка дівчина заявила про себе ще у підлітковому віці, а такого успіху досягла завдяки високим людським якостям і спортивній наполегливості.
«Це людина рідкісної самовіддачі, рідкісної мотивації. Її головна спортивна риса — вольова якість та неймовірна концентрація. Вона майже завжди виграє вирішальний укол. У командних змаганнях вона — лідер. Завжди бореться наполегливо. Зазвичай найбільша частка перемог команди — її заслуга. Коли щось йде не так і вона підводить команду, то може розплакатися»,— наголошує тренер.
До перемоги на Олімпіаді Яна Шемякіна ставала чемпіонкою Європи в особистій першості у 2005-му та брала «бронзу» у 2009 році.

Командний успіх в академічному веслуванні
У середу золотий український доробок поповнили представниці академічного веслування Яна Дементьєва, Анастасія Коженкова, Наталя Довгодько та Катерина Тарасенко. Вони вибороли перше місце у змаганні парних четвірок.
Українки показали найкращий результат у фінальному заїзді на 2000 м (6 хв 35,93 с). Друге місце посіли спортсменки з Німеччини (6 хв 38,09 с), третіми стали американки (6 хв 40,63 с).
Керівник профспілкового культурно-спортивного центру «Дзержинка» Сергій Бурхан розповів, що чемпіонки готувалися саме на цій спортивній базі, яка належить Дніпровському металургійному комбінату.
«Не всі дівчата народились у Дніпродзержинську, але ми всіх їх зібрали під прапором «Дзержинки». У складі збірної України наші дівчата вигравали чемпіонат світу, чемпіонат Європи. Про них сказати «воля до перемоги» — це нічого не сказати. Це титанічна праця упродовж у кого 10, у кого 12, у кого 15 років. Ці люди почали займатися веслуванням змалку. Вони талановиті від народження, але плюс титанічна праця. Чекаємо їх, увесь комбінат гудить і місто гудить»,— розповідає він.
Для Дніпродзержинська — це перше олімпійське золото за час існування міста, а для України — перша золота медаль Олімпіади в академічному веслуванні.

Ольга Харлан: одна за всіх
Ольга Харлан 2008 року принесла збірній України золоту нагороду пекінської Олімпіади. У драматичному фіналі командних змагань шаблісток 17-літня на той час спортсменка завдала вирішального уколу китайській суперниці. Українська четвірка, в складі якої також виступали Олена Хомрова, Галина Пундик і Ольга Жовнір, перемогла команду господарів із рахунком 45:44. Зараз олімпійська чемпіонка шкодує, що захистити свій титул українки не зможуть.
«Міжнародний олімпійський комітет вирішив скасувати командні змагання шаблісток або шпажистів. Ішлося про скасування одного з видів фехтувальної програми — обрали саме наш. Ми дуже засмучені, оскільки реальною була медаль», — нарікала перед стартом змагань у Лондоні Ольга Харлан.
В особистих змаганнях лише вона змогла подолати кваліфікаційні бар'єри. Колегам по команді, на її думку, забракло впевненості у власних силах.
«До початку цього року Олена Хомрова входила до чільної шістнадцятки і потрапляла на Олімпіаду. Я не знаю, що з нею сталося згодом, але її результати погіршилися, вона вилетіла з топ-16... Галя Пундик, Оля Жовнір теж могли потрапити, але вийшло як вийшло»,— зауважує Ольга Харлан.
Тож актуальною для олімпійської чемпіонки стала перша частина мушкетерського принципу. І лідер нашої команди гідно виступила в Лондоні, нехай чемпіонкою стати і не судилося.
У півфіналі на Ольгу чекала незручна суперниця — росіянка Софія Велика, якій Харлан у цьому сезоні лише поступалася. Не став винятком і олімпійський поєдинок — 15:12 на користь опонентки.
А от у поєдинку за третє місце з американською олімпійською чемпіонкою Пекіна в особистих змаганнях Маріель Загуніс Харлан виступила впевнено, особливо в другій половині протистояння, яку виграла з рахунком 9:2 (загальний результат — 15:10 на користь Ольги).
До речі, у фіналі Велика, так само, як і Харлан у зустрічі з нею самою, не знайшла аргументів проти кореянки Кім Джи Єн.
«Я програла у півфіналі більше психологічно, ніж фізично. Я більше хотіла, а росіянка робила... Перемогти Загуніс було важко. Олімпіада — найскладніше змагання. Зараз піду поплачу з мамою від щастя. Це було круто!» — підсумувала свій виступ на Туманному Альбіоні українська чемпіонка і призерка Олімпіад.
Отже, після п'яти змагальних днів у активі української збірної шість нагород. Усі їх здобули представниці прекрасної половини людства. Чекаємо адекватної відповіді від чоловіків. Набирає обертів боксерський турнір. Від представників обох статей чекаємо вдалих виступів у легкій атлетиці та інших видах програми.
Тим часом Китай очолює медальний залік Олімпіади після третини дистанції турніру — у спортсменів цієї країни 17 золотих, 9 срібних і 4 бронзових нагороди. За загальною кількістю призових місць китайцям майже не поступаються американці — 12 золотих, 8 срібних, 9 бронзових медалей. Далі в чільній п'ятірці — Південна Корея, Франція і КНДР.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОКУБКИ БЕЗ ВТРАТ
  • НЕЗМІННІ ЛІДЕРИ ПРЕМ'ЄР-ЛІГИ
  • ДО ЗБІРНОЇ НЕ ВИКЛИКАНО АЛІЄВА І МІЛЕВСЬКОГО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».