Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ІНСУЛЬТ ПРИХОДИТЬ РАПТОВО...
Ведучи здоровий спосіб життя, займаючись спортом, людина здатна звести цей ризик до мінімуму
Щороку інсульт забирає життя майже у шести мільйонів жителів планети. Кожна десята смерть у світі — наслідок гострого порушення мозкового кровообігу. Перші згадки про цю недугу датовані 460 роком до нашої ери, коли Гіппократ описав випадки «втрати свідомості як симптоми захворювання головного мозку».

Жертвами інсульту стали такі відомі люди, як Йоганн Себастьян Бах, Чарльз Діккенс, Дюма-молодший, Володимир Ленін, Йосиф Сталін та чимало інших історичних постатей.
Якщо говорити про Україну, то щороку він «дістає» близько ста тисяч осіб, із яких 45–50 тисяч помирають.
Про перебіг цієї хвороби, методи лікування, як можна їй запобігти кореспондентові «ДУ» розповів Анатолій Ткачов — полковник медслужби, кандидат медичних наук, начальник відділення неврології Головного військово-медичного клінічного центру МО України.

— Інсульт — гостре порушення кровообігу, — говорить Анатолій Володимирович. — Головним чинником, який провокує його, є гіпертонія, тобто підвищений артеріальний тиск. Захворювання, про яке ми говоримо, поширене у всьому світі. Приміром, у США щороку його жертвами стають близько 800 тисяч американців. Потерпають від нього і в країнах Європейського Союзу.
Виникає він зазвичай на тлі гіпертонічної хвороби, атеросклерозу судин головного мозку, а також при аневризмах та інших аномаліях судин головного мозку. Це може тривати до 24 годин і закінчитися смертю людини. Адже при недостатності кисню в мозку його тканини гинуть. Якщо кровообіг незабаром відновився, то хворий має певні шанси на одужання.
Нині спеціалісти називають основні причини лише ішемічного інсульту. Це, зокрема, підвищений кров'яний тиск, підвищений рівень холестерину в крові, сіль, алкоголь, тютюнокуріння, гіподинамія, цукровий діабет.
Імовірність виникнення інсульту залежить від наявних факторів ризику. Приміром, якщо у людини підвищений тиск, але вона курить і зловживає алкогольними напоями, то цим збільшує імовірність захворювання в два-три рази.
— Кажуть, що інсульт останнім часом «помолодшав»...
— На жаль, так. Стрибки тиску спостерігаються навіть у дітей молодшого віку. Це може бути пов'язано як із генетичною схильністю, так і з набутою. За інформацією вчених одного з американських університетів, підвищений тиск серед підлітків після досягнення ними десяти років є другою після астми хворобою, від яких вони потерпають.
Причин багато і всі різні. Але найпоширеніші — величезні навантаження на розумову систему дитини у школі чи коледжі, сидячий спосіб життя. Тому батьки мають уважно стежити за фізичним станом своїх дітей. У разі виявлення якихось відхилень з тиском негайно потрібно звертатися до лікарів, дотримуватись їхніх порад. Пам'ятайте: лише жорстким дотриманням медичних рекомендацій можна запобігти ускладненню, що може виникнути при підвищеному артеріальному тиску.
— Які симптоми передують інсульту?
— Головокружіння, раптове оніміння або слабкість, особливо на одній стороні тіла, проблеми з вимовою, ходінням, втрата рівноваги чи координації рухів, раптовий головний біль без певних причин. Тільки-но з'явилися перелічені ознаки, негайно повідомте про них рідних і близьких. А ще зробіть все можливе, щоб якомога швидше потрапити до лікаря. У випадках, коли ці симптоми надто виявляються, треба викликати «швидку».
Інсульти бувають двох типів: ішемічні та геморагічні. Ішемічний інсульт — це інфаркт мозку. Одна з артерій, яка живить мозок, звужується або закупорюється. Позбавлені кисню та поживних речовин, його клітини гинуть. Група ризику — особи, яким за 60; ті, хто переніс інфаркт міокарда; хворі на цукровий діабет; із ревматичними вадами серця; порушеннями серцевого ритму та прохідності судин. Ішемічний інсульт найчастіше розвивається серед ночі або під ранок, особливо у випадках, коли напередодні людина зазнала психологічного, емоційного навантаження. Втрата свідомості при цьому інсульті не настільки глибока, як при геморагічному.
Геморагічний інсульт небезпечніший. Виникає він тоді, коли під тиском крові розривається судина, спричиняючи крововиливи у шлуночки мозку, рідше у субарахноїдальний простір. Найбільш схильні до геморагічного інсульту гіпертоніки віком 45–60 років, хворі на церебральний атеросклероз і патології крові. А ось субарахноїдальна кровотеча найчастіше уражає 30–60-річних. Насамперед тих, хто курить, зловживає алкоголем, має підвищений тиск і ожиріння. Цей тип інсульту може бути спровокований також травмою голови.
— Унаслідок яких чинників найчастіше виникає інсульт?
— До них належать емболія, тромбоз. Тромбоз виникає вранці або серед ночі. Ризик тромбозу збільшується після операції, серцевого нападу. Часто зустрічається у людей з надмірною масою тіла, курців. Останнім часом уражає і порівняно молодих. При крововиливі розривається артерія головного мозку. Такий вид інсульту можливий у будь-якому віці й спричинюється підвищеним артеріальним тиском. Він може виникнути при малорухомому способі життя, тютюнокурінні, застосуванні оральних контрацептивів.
— Що потрібно робити при інсульті?
— При інсульті хворий падає, непритомніє, розвивається коматозний стан, дихання хрипкувате, гучне, пульс напружений, часто спостерігається блювання.
Якщо таке сталося з людиною, поруч із якою ви знаходитесь, потрібно негайно викликати лікаря, а до його прибуття хворому забезпечити повний спокій і приток свіжого повітря. Його голова має бути піднята, під неї покласти змочений у холодній воді рушник. На литки і підошви — гірчичники. Важливо стежити за диханням хворого, щоб він не захлинувся блювотними масами. Не допускати западання язика.
— Чи ризикує людина, котра перенесла інсульт, повторно стати його жертвою?
— Так, за статистикою, він виникає знову у 20 відсотків людей протягом року після першого інсульту, а у 40 відсотків хворих — упродовж п'яти років.
— Чому це відбувається?
— Причини різні. Зокрема, з вини лікарів, які не зуміли усунути причини першого, а також через атеросклероз судин головного мозку з високим рівнем холестерину, артеріальну гіпертонію, порушення серцевого ритму, проблеми із серцем, ішемічну хворобу.
Щоб не допустити повторного інсульту, потрібно відмовитися від шкідливих звичок. По можливості збільшити фізичну активність. Важливо не «перевантажувати» головний мозок, правильно харчуватися.
— Чи можна запобігти інсульту?
— На жаль, сучасній медицині невідомі методи і способи, застосування яких дозволило б на сто відсотків убезпечитися від цієї недуги. Натомість відомо, як можна звести до мінімуму ризик стати його жертвою.
Головна умова — здоровий спосіб життя. Якщо ви не бажаєте стати жертвою інсульту, забудьте про цигарку, оскільки нікотиновий дим руйнує судини, а також надмірне вживання алкоголю. Займіться спортом або хоча б робіть зарядку.
Важлива роль у запобіганні інсульту відводиться харчуванню. Не секрет, що серед тих, хто став жертвою цієї підступної хвороби, чимало людей, котрі полюбляють добряче поїсти, в раціоні яких переважає жирна висококалорійна їжа. Все має бути в міру. Я б порадив більше споживати їжу рослинного походження, багату на вітаміни. Це, звісно, овочі та фрукти. Бажано замінити натрій, який містить сіль, на калій, корисний для організму. А знаходиться він у апельсинах, моркві, капусті, редьці, картоплі, абрикосах, куразі, бананах. Корисно пити сік із цих фруктів і овочів.
Дуже важлива нормалізація ваги тіла. Не варто надто захоплюватися виробами з борошна, солодощами, цукерками, тістечками. Бажано споживати хліб грубого помолу, картоплю замінити на капусту. Слід якомога більше перебувати на свіжому повітрі.
Якщо вам за сорок, то ви маєте постійно контролювати артеріальний тиск: двічі-тричі на тиждень. Але слід пам'ятати, що його підвищення не завжди провокує інсульт. Причиною може стати надмірне хвилювання, стрес.
Не просиджуйте по шість–вісім годин за комп'ютером, не відпочивайте на канапі. Перевагу віддайте спорту, помірним фізичним навантаженням. Це допоможе не потрапити до групи ризику людей, котрі можуть стати жертвою інсульту.

Інтерв'ю взяв Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЧОМУ ВЛІТКУ НАЙЧАСТІШЕ ВИНИКАЮТЬ НАБРЯКИ?
  • НЕ ПИЙТЕ СОЛОДКИХ НАПОЇВ!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».