Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ВІЙСЬКО
НА КОРДОНІ ВСЕ СПОКІЙНО

Його охоронці — надійна перешкода для зловмисників, які намагаються завезти в Україну зброю, наркотики, зробити інші небезпечні правопорушення.
Протяжність Державного кордону України сягає 7 тис. кілометрів. Його охорону покладено на Державну прикордонну службу України. І вона, за словами її керівника генерала армії України Миколи Литвина, робить все можливе, щоб функції, визначені чинним законодавством, були з честю виконані.

28 ТРАВНЯ — ДЕНЬ ПРИКОРДОННИКА
Перепона для зловмисників
— Лише минулого року прикордонниками вилучено понад 700 одиниць вогнепальної зброї, понад 60 тисяч боєприпасів, 150 кілограмів наркотичних речовин і контрабандних товарів на суму більш ніж 315 мільйонів гривень,— говорить Микола Михайлович.— Наші працівники склали майже 50 тисяч протоколів про адміністративні правопорушення, наклавши штрафів на більш як 23 мільйони гривень. При цьому прикордонники порушили майже 150 кримінальних справ і припинили діяльність понад 170 злочинних угруповань.
Суха лаконічна статистика. А за нею напружена праця, безсонні ночі тисяч людей. Трапляється, що їм доводиться ризикувати і власним життям, стаючи на шляху контрабандистів та інших зловмисників.
Україна межує з державами Європейського Союзу і її територію часто намагаються використовувати вихідці з країн Азії, Африки для проникнення до Європи. Щоправда, дехто з них не проти «зачепитися» на якийсь проміжок часу і у нас. Тож прикордонники протистоять і такому явищу, як незаконна міграція. Протягом 2011 року вони виявили майже вісім тисяч осіб, із яких 1200 під час спроби перетнути державний кордон. Лише за перших три місяці поточного року вони затримали 390 мігрантів, із яких 154 потрапили в Україну незаконно. Найактивнішими напрямами протиправної діяльності з боку громадян іноземних держав є ділянки Мукачівського, Чопського, Луганського, Чернівецького та Харківського прикордонних загонів.
Не таємниця, що деякі сусідні держави завдають нашій країні економічних збитків, займаючись браконьєрським промислом риби в зоні наших економічних інтересів. Українські прикордонники для них, як кістка в горлі. Адже екіпажі прикордонних кораблів і катерів, взаємодіючи з прикордонною авіацією, постійно відстежують ситуацію на морських просторах.
Торік силами Морської охорони було оглянуто 91 іноземне судно, з яких два затримано, а ще проведено сім спільних виходів із представниками рибоохорони екологічного нагляду, МВС та митниці.
— Останнім часом як експеримент службу на морі спільно несуть екіпажі літаків і кораблів,— говорить перший заступник голови Державної прикордонної служби України, директор Департаменту охорони державного кордону генерал-полковник Павло Шишолін.— Це дає свої результати: завдяки такій взаємодії вдалося затримати чотири іноземні шхуни, що вели незаконний вилов риби і крабів у нашій економічній зоні.
Застосування цього методу допомагає виявляти і затримувати також українських браконьєрів. Адже з висоти пташиного польоту морські простори добре проглядаються і практично жодна шхуна не залишається непоміченою. Виявивши порушника, льотчики повідомляють його координати своїм колегам і ті швидко дістаються зазначеного району.
Зважаючи на результати патрулювання з повітря, розглядається питання придбання вертольотів: бюджетом передбачено виділення для цього відповідних коштів і незабаром розпочнуться тендерні процедури щодо закупівлі гелікоптерів.
Людям у зелених кашкетах доводиться боротись і з контрабандою. Якщо раніше Кримінальний кодекс України передбачав за контрабандне завезення різних товарів кримінальну відповідальність, то віднедавна відповідну статтю декриміналізовано, що, до речі, викликало в суспільстві гарячі суперечки. Противники такого рішення вважають, що це збільшить потоки контрабанди в Україну і з України. Однак, на думку генерала Павла Шишоліна, робити висновки передчасно.
— За виваженого підходу до цієї проблеми усіх правоохоронних органів обсяги незаконного переміщення через кордон товарів мають зменшитися,— переконаний Павло Анатолійович.— Адже фінансова відповідальність, яку нестиме контрабандист, важитиме для нього більше, ніж умовне позбавлення волі на рік чи два.
Переважна більшість випадків контрабанди, яку виявляли прикордонники, стосувалася українських громадян, які живуть в прикордонних зонах. Для такого громадянина заплатити кілька тисяч гривень штрафу буде непросто, зважаючи на його статки.
Таке явище як контрабанда в багатьох випадках зумовлена економічною ситуацією в Україні чи в сусідніх державах. Наприклад, протягом перших трьох місяців 2012 року кількість затриманих на кордоні з Білоруссю сигарет зросла у... сім разів! Якщо вартість цього товару вирівняється в обох країнах, то проблема зникне. Така ситуація була раніше і з пальним на кордоні з країнами — членами ЄС. Нині, коли вартість бензину приблизно однакова, спроб переправляти його нелегально значно поменшало.

Співпраця задля спільних інтересів
Керівництво Державної прикордонної служби докладає значних зусиль для зміцнення співпраці зі своїми колегами країн-сусідів. Приміром, запроваджується спільне патрулювання на кордоні з Молдовою, планується, що воно реалізовуватиметься і на кордоні з Росією та Словаччиною. У цій сфері є певні проблеми, але створила їх не Україна. Річ у тім, що Кодекс шенгенських кордонів не передбачає такої форми співпраці. А досвід спільного контролю українсько-польського кордону, який розпочався ще в середині 90-х років, засвідчив, що це — прийнятна форма роботи. Бо при перетині кордону громадянами обох країн вони почуваються комфортніше, оскільки вдається уникати багатьох незручностей, якими супроводжується ця процедура.
Українська сторона ставила питання про запровадження спільного контролю кордону і перед білоруською стороною. Проте вирішення цього питання упирається в незавершеність договірно-правового оформлення кордону.
Щодо співпраці з російськими прикордонниками, то тут окреслилися позитивні тенденції. Так, наприкінці березня поточного року вступила в дію міжурядова угода щодо спрощеного пропуску через українсько-російський кордон жителів прикордонних сіл і міст. Тож на великодні свята майже п'ять тисяч громадян двох держав перетнули кордон за спрощеною системою. Передбачається, що найближчим часом функціонуватимуть місцеві пункти пропуску, які є на кордоні з Росією. Вони будуть оснащені сучасними технічними комплексами прикордонного контролю, здатні зчитувати ІД-картки тощо.
Слід зазначити, що для вирішення проблем, пов'язаних із перетином кордону громадянами України і сусідніх держав, не все залежить від прикордонників: своє вагоме слово мають сказати місцеві органи влади, до компетенції яких належить розв'язання багатьох проблем.
До ноу-хау, запроваджених останнім часом Держприкордонслужбою, можна віднести і плавучі прикордонні пости на українсько-румунському кордоні. Вони, як вважають у цьому відомстві, суттєво підвищать захист інтересів України, насамперед економічних. Адже почастішали випадки переправлення до сусідньої країни як контрабанди, так і нелегалів. Тому ця ділянка кордону зазнала посилення з використанням різних сил і засобів.
Так, на восьми точках Дунаю — найпривабливіших для контрабандистів — виставлено плавучі мобільні місця служби, що базуються на понтонах. Для зручності розміщення прикордонників, ефективності їхньої служби на них будуть обладнані добротні приміщення, де розміщуватиметься особовий склад, виставлені прожектори, радіолокаційні станції, тепловізійні та оптичні прилади. В разі надходження інформації про появу ділків прикордонники миттєво опиняться в місцях їхнього виявлення, оскільки для цього матимуть сучасні швидкісні плавзасоби. Кожний пост складатиметься з двох екіпажів, які нестимуть службу по тижню. З появою таких плавучих постів зникнуть так звані мертві зони — місця, що часто опинялися поза контролем і чим часто користувалися різні пройдисвіти.
Технічний парк Державної прикордонної служби суттєво оновлено, що неабияк сприяє в охороні державного кордону. Наприклад, на багатьох ділянках кордону встановлено тепловізори — апаратуру, яка, реагуючи на тепло, що випромінює наш організм, сповіщає прикордонників про появу на кордоні людини.
Незважаючи на те, що технічне оснащення з року в рік поліпшується, на кордоні поки не вважають за потрібне відмовлятися від послуг... собак. На думку прикордонників, котрі служать безпосередньо на заставах, чотирилапі друзі аж ніяк не пережиток минулого, бо і тепер доводять, що здатні виконувати завдання, пов'язані з охороною державного кордону.
Використовують їх і на пунктах прикордонного контролю (особливо щодо виявлення наркотичних та інших психотропних речовин).

До Євро-2012 готові!
Буквально лічені дні залишилися до початку чемпіонату Європи з футболу — Євро-2012. Прикордонникам нудьгувати не доводиться, бо це відомство — активний суб'єкт до його підготовки. Визначено основні пріоритети підготовки до цієї події.
— Це, зокрема, прикордонна безпека, протидія незаконній міграції й незаконному переміщенню зброї та вибухівки, торгівлі людьми,— каже генерал армії України Микола Литвин.— А також оперативність при проходженні прикордонних формальностей, висока культура персоналу.
Навантаження на персонал Державної прикордонної служби зросте, бо, за попередніми розрахунками, очікується збільшення пасажирсько-транспортних потоків на 40 відсотків.
Слід зазначити, що основна увага УЄФА, Національного організаційного комітету приділяється аеропортам міст, де проходитимуть футбольні матчі. Передбачається, що лише протягом години аеропорт «Бориспіль» прийматиме понад п'ять тисяч осіб, а аеропорти Донецька, Харкова та Львова — 2100–2900.
Прикордонники, зважаючи на важливість завдань, що покладають на них через чемпіонат, підготовку до нього розпочали заздалегідь. Так, давно опрацьовано моделі єврокоридорів для кожного з визначених 32 пунктів пропуску, проведено апробацію моделей євро на польській ділянці кордону.
Не забувають, звісно, про технічне оснащення пунктів пропуску: придбано майже три тисячі комплектів технічних засобів для перевірки паспортних документів, огляду транспортних засобів і вантажів, виявлення зброї й наркотичних, хімічних, біологічних і вибухових речовин. Досвід інших країн, де проводили чемпіонати, свідчить: побільшає спроб провезення «скарбів», заборонених законом.
В аеропортах міст, які прийматимуть чемпіонат, діють понад сто терміналів із функціями біометричного контролю, завершено установку технічних засобів прикордоного контролю у новому терміналі аеропорту «Жуляни», а також у найбільш потужному (за спроможністю пропускати пасажиропотоки) терміналі «Д» аеропорту «Бориспіль». Відтепер тут функціонують по 20 кабінок як для тих, хто прилітає, так і для тих, хто відлітає.
Держприкордонслужба має підготовлений персонал і необхідне технічне обладнання для роботи у пунктах пропуску «Будолмеж» і «Долгобичев», що на польській стороні. Питання за тим, чи здійснюватиметься в них пропуск людей, але воно не належить до компетенції прикордонників.
Проблемою з проблем для прикордонників (принаймні значної їх частини) є мовна. І вона може призвести до виникнення багатьох непорозумінь з гостями Євро-2012, псуючи імідж держави. Щоб цього не сталось, у Державній прикордонній службі запроваджено багаторівневу систему підготовки за категоріями «Поглиблене вивчення англійської мови» і «Вивчення мови з достатнім і мінімально необхідним рівнем знань». Заняття проходять на базі відомчих навчальних центрів, Київського національного університету імені Т. Шевченка та 34-х відділах прикордонної служби. Нині підготовку пройшли понад п'ять тисяч інспекторів.
За словами помічника голови Державної прикордонної служби України полковника Сергія Астахова, їхні знання дозволяють спілкуватися з гостями на більш-менш пристойному рівні.
...Попри всі труднощі й негаразди сьогодення, що мають здебільшого фінансове забарвлення, прикордонники роблять все можливе, щоб забезпечити недоторканність Державного кордону. А ще безпеку наших співвітчизників. Бо зброю, боєприпаси і вибухівку, про яку я говорив вище, намагалися завезти не як музейні експонати.
Тож напередодні їхнього професійного свята — Дня прикордонника — хочеться привітати усіх охоронців кордону, побажати їм нових успіхів у їхній нелегкій службі, міцного здоров'я і звичайного людського щастя.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».