Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ЧЕЛСІ»: НАЙКРАЩИЙ НАПАД — ЗАХИСТ
Кубок переможця Ліги чемпіонів — трофей, якого так не вистачало футболістам і керівництву лондонського «Челсі». Титул клубних чемпіонів Європи лондонські футболісти вибороли уперше за 107 років свого існування. Підкорення цієї вершини далося «аристократам» важко. Від самого початку розіграшу-2011/2012 мало хто вірив у перемогу «синіх».

Не побільшало прихильників успіху «Челсі» й тоді, коли команда Роберто Ді Матео в півфіналі вибила попереднього переможця Ліги чемпіонів — «Барселону». У вирішальному матчі Суперліги букмекери віддавали перевагу опонентам «синіх», мюнхенській «Баварії», яка у фіналі мала беззаперечний козир — підтримку 63-тисячної, домашньої «Альянц Арени».
Це був дивовижний матч. Тричі здавалося, що «Баварія» переможе. Вперше, коли на 83-й хвилині Мюллер ударом головою переграв Петера Чеха. М'яч відскочив від газона, а «святий Петер» не зміг зреагувати на це. До удару Томаса був нудний перший тайм, коли перевагу мали німці, але прострілам і ударам Рібері з Роббеном бракувало влучності.
Між тим найкращий момент мали гості — Калу пробивав ніби і потужно, проте Нойєр був готовий. В другій половині гри картина не змінилася.
«Аристократи» так само сподівалися на нечисленні контратаки. В якийсь момент співвідношення кутових становило 13:0 на користь німців. От тільки витиснути щось вони з цього не могли, захист англійців на чолі з Кехіллом і Луїшем працював, як годинник.
Потім «сині» виконали свій перший кутовий. Це було на 87-й хвилині, тому не дивно, що Тимощук і Боатенг не розібралися, кому слід уперше за гру стежити за Дрогба під час стандарту. 34-річний івуарієць забив та зробив вагому заявку на пам'ятник поблизу «Стемфорд Брідж».
Удруге здалося, що перемога «Баварії» неминуча, коли Дрогба мав перетворюватися на антигероя гри. Дідьє поставив ногу поруч із ногою Рібері у штрафному і португальський суддя вирішив, що цього достатньо для пенальті. Француза замінили, але, чесно кажучи, момент був суперечливий.
Усі сумніви розвіяв Роббен — пробив по центру воріт, і стало зрозуміло, що варто чекати серії пенальті. І тут настав третій критичний момент. Нойєр відбив перший же удар — Мата відверто погано підготувався, пробивши по центру. Але надалі Чех зреагував на постріл свіженького Оліча, який вийшов на заміну, а потім із пострілом Швайнштайгера майже впорався. Хавбек пробив у стійку, проте воротар реагував і на прицільний удар у кут. Потім був переможний удар Дрогба.
Отже, «Челсі» виграв свій перший титул володарів Ліги чемпіонів. Лондонці заслужили на цю перемогу. Дехто вважатиме, що з 2008-го, коли Террі схибив у серії 11-метрових, дехто — у 2009-му, коли суддівство Евребе та божевільний удар Іньєсти на останній хвилині допомогли «Барселоні» зробити крок до виграшу трофею. Зараз цей крок зробила англійська команда, котра спростувала чутки про свою «смерть».
У те, що цикл цього «Челсі» добіг кінця, вірили майже всі. Після поразки від «Наполі» у 1/8 фіналу багато хто з фахівців прогнозував відставку Віллаш-Боаша та відсутність лондонців у чвертьфіналі...
На щастя, справдилося лише одне попередження. Одна з найкрасивіших казок європейського футболу останніх років закінчилася. Казка команди, що відбила у італійців відрив у два м'ячі в першому раунді плей-оф; казка, яка не дала «Барселоні» втримати перевагу у два м'ячі за чисельної більшості в півфіналі; казка, котра не дала мюнхенцям перемогти за підтримки повного стадіону власних фанів, ведучи в рахунку за 7 хвилин до кінця гри та не забивши пенальті в овертаймі.
Якщо хтось вважатиме, що все це збіг обставин — його воля, проте чи не забагато фарту як для однієї команди? Десь вже і прояв мастерності треба побачити, чи не так?
Завдяки міцнішим нервам п'ятірки виконавців і успішній грі «в рамці» Петера Чеха лондонський клуб виграв післяматчеву перестрілку «з позначки» й навічно вписав своє ім'я в історію європейського футболу. «Ми постійно тримали гру під контролем: в основний час вийшли вперед, у додатковий заробили пенальті, просто були кращими упродовж 120 хвилин.
Усе складалося для нас вдало, однією рукою ми вже тримали кубок. Ми не розуміємо, що сталося», — коментував перебіг протистояння воротар мюнхенців Мануель Нойєр.
Пояснити феномен «Челсі» справді важко — рецепт успіху команди, яка за весь матч завдала одного удару по воротах суперника і подала лише один кутовий, напевно, знає лише Ді Матео та Абрамович.
Хоч, здається, що у своїй поразці «Баварія» може звинувачувати тільки себе — моментів, аби не доводити матч до «футбольної лотереї», у неї було вдосталь. «Жахлива ніч, жахливий удар із пенальті. Упродовж матчу ми два чи три рази відчували кубок у своїх руках», — сказав після матчу Ар'єн Роббен. Здається, що хлопці Хайнкеса надто рано повірили в успіх, тоді як «Челсі», не відволікаючись на зайві думки, боровся до останнього.
«Футбол — божевільна і непередбачувана гра. Не думаю, що хтось міг таке спрогнозувати три місяці тому. Я радий за команду, гравців, які так важко працювали упродовж останніх років, аби досягти цієї вершини», — підсумував тренер переможців Ді Матео, який посеред сезону змінив на тренерському містку португальця Андре Віллаша-Боаша. Зазначимо, що Анатолій Тимощук, зігравши повний матч за німецького віце-чемпіона, втратив нагоду стати найтитулованішим українським футболістом і випередити за цим показником Андрія Шевченка. Додамо, що за останні 15 років «Баварія» програла три фінали Суперліги.
також у паперовій версії читайте:
  • ТРІУМФ УКРАЇНЦІВ
  • «КАТЮША» ДОБРЕ ЗВУЧИТЬ ІСПАНСЬКОЮ
  • РОСІЯ ПОКАЗАЛА ХОКЕЙ МРІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».