Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ОЛІМПІЙСЬКИЙ ПРИНЦИП— НЕ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
У біатлонному центрі, розташованому неподалік від двох словацьких містечок Брезно та Осрблі, у четвер завершився чемпіонат Європи з біатлону.
Змагання мають вікові обмеження — у них можуть брати участь спортсмени, не старші 26 років. Водночас першість Старого світу має відкритий статус, і на неї приїздять австралійці, американці та представники інших, часом екзотичних неєвропейських країн.

Перші номери більшості провідних збірних континентальну першість ігнорують. Не надто вона «вписується» у щільний графік етапів Кубка світу і підготовки до чемпіонату планети. Натомість Федерація біатлону України з відомих причин — через потребу гарантувати державні виплати членам збірної — надсилає «на Європу» майже всіх спортсменів основного складу, які відповідають віковим критеріям. Через це для українців у Брезно — Осрблі не надто актуальним був олімпійський принцип, який проголошує пріоритет виходу на старт перед перемогою.
Очікуваного результату вдається досягти. Першу нагороду команді принесла 19-річна Ірина Варвинець, котра в спринтерському змаганні юніорок програла лише болгарці Нії Димитровій.
Згодом до справи взялися старші колеги. Артем Прима став срібним призером у чоловічому спринті, пропустивши вперед лише росіянина Олексія Волкова. Менш як дві секунди часу Прими програв ще один українець Сергій Семенов, але цього вистачило, щоб до трійки призерів «уклинився» росіянин Сергій Клячін. У неділю в гонці переслідування українці помінялися місцями — тепер уже Семенов став другим, а Прима четвертим. Натомість Олексій Волков у Брезно — Осрблі став дворазовим переможцем.
Першу золоту нагороду українській збірній принесла Олена Підгрушна. У спринті вона «закрила» десять мішеней, і це дало змогу отримати комфортну, майже півхвилинну перевагу над іншою українкою Валею Семеренко, яка через два промахи пробігла зайвих 300 метрів.
Зупинятися на досягненнях лідери збірної не стали. У цікавій гонці переслідування Олена і Валя знову фінішували на першій та другій позиціях. Власне, «цікавою», з боротьбою до останнього метра дистанції, цей старт Підгрушна і Семеренко зробили самі. Перед останнім вогневим рубежем українки мали величезну перевагу над росіянками Катериною Шумиловою та Анастасією Загоруйко. Та несподівано обидва лідери припустилися по два промахи.
Наслідки не забарилися — росіянки краще впоралися зі «стійкою» і пішли на дистанцію, відстаючи на десяток секунд від Олени Підгрушної й «в одні ноги» з Валею Семеренко. На щастя, більшого представниці другого складу російської команди досягти не спромоглися — на останньому колі Олена не підпустила до себе конкуренток, а Валя виграла фінішний спурт.
Від старших подруг вирішила не відставати і 19-річна Ірина Варвинець. Майбутня зірочка першої команди (лише б не наврочити!) дозволила собі тільки один промах на 20 пострілів, а висока дистанційна швидкість допомогла створити комфортний гандикап над суперницями, які стріляли так само. На фініші Ірина «привезла» срібній і бронзовій призеркам — швейцарці Елізі Гаспарін і болгарці Нії Димитровій майже 40 с! Уболівальники навіть хотіли вручити чемпіонці на фінішній прямій український прапор, але сконцентрована на результаті Варвинець їх не помітила. Хочеться вірити, що шанс фінішувати зі стягом Ірина матиме на ще престижніших змаганнях.
У понеділок українські юніори гідно виступили в змішаній естафеті, пропустивши вперед лише команди Норвегії і Росії. При цьому Анастасія Меркушина, Іван Моравський і Олександр Дахно були п'ятими на своїх етапах, а найкраща наша молода біатлоністка Ірина Варвинець усіх конкуренток на другому етапі перемогла.
Вівторок зробив медальним днем для команди Артем Прима, який в індивідуальній гонці фінішував другим, закривши двадцять мішеней. Більш як на хвилину Приму випередив ще один снайпер — німець Даніель Бем.
У жінок в індивідуальній гонці не брали участі Олена Підгрушна і Валя Семеренко, а Віта Семеренко, котра вийшла на дистанцію після хвороби, не закрила п'ять мішеней уже на перших двох рубежах, тому тренери вирішили поберегти її сили для наступних стартів. До останньої стрільби претендувала на медаль Юлія Джима, але три промахи в «стійці» відкинули її на 15-те місце. Юніори в «індивідуалах» також зірок із неба не хапали.
У четвер програму змагань у Брезно — Осрблі завершили чоловіча і жіноча естафети, які через холод організатори вирішили провести водночас. Другого лютого в норвезькому Холменколлені спринтерськими гонками розпочався сьомий етап Кубка світу, на якому Україну представляє напіврезервний склад. У суботу відбудуться гонки переслідування, а в неділю мас-старти. Наступного тижня у Фінляндії відбудеться останній перед стартом чемпіонату світу етап Кубка планети.
також у паперовій версії читайте:
  • УТРАЧЕНЕ ЛІДЕРСТВО
  • ЗОЛОТЕ ПОВЕРНЕННЯ ПЛЮЩЕНКА
  • ДВА РОКИ БЕЗ ФУТБОЛУ
  • СПРАВЖНІЙ НОМЕР ОДИН

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».