Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЩО ПІД СИЛУ ОСТЕОПАТІЇ?
Верховна Рада України ухвалила закон, яким заборонено рекламу послуг знахарів, чаклунів, екстрасенсів і гадалок, котра заполонила сторінки не лише «жовтої» преси, а й респектабельних видань. Навряд чи хтось почне оскаржувати справедливість такого рішення.

Однак дехто поспішив віднести до розряду заборонених псевдомедичних методів «відбирання грошей» і остеопатію. Хоч цей корисний лікувальний метод існує на Заході понад 130 років. А в наші краї прийшов лише п'ять– вісім років тому. Що таке остеопатія? Які принципові відмінності цієї методики від традиційної класичної медицини? Які захворювання їй під силу? З проханням відповісти на ці запитання ми звернулися до лікаря-остеопата Олени Усатової.
— Остеопатія — це найбільш м'який вид мануальної терапії, тобто лікування руками. Він спрямований на усунення патологічних фіксацій і блоків в організмі. Проте на відміну від мануального терапевта, що зовні «вправляє», наприклад, хворий хребець, лікар-остеопат за допомогою спеціальної техніки створює умови, за яких певному органу стає в буквальному значенні «вигідно» зайняти своє природне фізіологічне положення.
Простий приклад. Ви невдало повернулися або підняли щось важке. В результаті виник сильний біль у спині через те, що хребець при навантаженні змістився. Ваші дії? Лікар, до якого ви звернетеся, випише диклофенак або ібупрофен, які знімуть біль на якийсь час. Мануальний терапевт поставить хребець на місце, і біль на якийсь час, скажімо, до наступного невдалого руху, також мине. Так може повторюватися кілька разів доти, доки випадання хребця не стане звичним. У результаті захворювання набуде хронічного характеру. Все це результат того, що ні в першому, ні у другому випадках лікарі не шукали першопричини недуги.
— Що робитиме в такому разі лікар-остеопат?
— Остеопат як фахівець з комплексних порушень роботи організму діагностуватиме і лікуватиме спеціальними прийомами. За їх допомогою він зробить все для відновлення структурного балансу кістково-м'язової системи, і, таким чином, поліпшить функціонування організму. Він не лише робить маніпуляції над суглобами і м'якими тканинами пацієнта, а й навчає його правильної постави, механіки руху тіла, а також відповідних фізичних вправ.
— Яке головне завдання остеопата?
— Головне — усунути причину захворювання, а не її наслідки. Зняти біль — штука нескладна... А відновити гармонію в системах організму — це справді гідна мета для лікаря. Остеопатія розглядає організм як єдине ціле, де всі органи і системи взаємопов'язані, збій у роботі одного органу або системи призводить до збою в інших органах і системах. Основна мета остеопатії — досягнення правильної роботи всіх органів і систем, розбалансованість яких може виникнути вже при народженні дитини.
— У чому перевага остеопатії перед іншими методами мануальної терапії?
— Її перевагою, наголошую, є м'який вплив на організм пацієнта.
— Якими захворюваннями «відає» остеопат?
— Список значний. У віданні остеопата такі порушення здоров'я, як артрит, головний біль, запаморочення, гіпертонія, остеохондроз, радикуліт, сколіоз, поліневрити. За допомогою спеціальної техніки він створює умови, за яких певному органові, як я зазначала, «вигідно» зайняти своє природне фізіологічне положення, що й веде до повної реабілітації.
— Чи можна звертатися до остеопата з приводу дитячих патологій?
— Звісно. Методами остеопатії лікарі давно і надійно борються з наслідками пологових травм, коліками у новонароджених, деформацією грудної клітки, перинатальною енцефалопатією, затримками психомоторного розвитку, порушеннями постави, сколіозом і плоскостопістю. Істотну допомогу остеопати надають і вагітним. Запобігають загрозі викидня, усувають гіпертонус матки, знімають болі внизу живота, виліковують токсикоз і набряки, варикозне розширення вен і біль у поясниці. Методи остеопатії не лише усувають загрозу передчасних пологів, а й забезпечують ефективну стимуляцію пологової діяльності.
— Просто панацея якась...
— Остеопатія — не панацея, хоч дозволяє не тільки позбутися проблем зі здоров'ям, а й стати струнким і красивим. Якщо, безперечно, дотримуватися порад фахівця і виконувати комплекс лікувальної гімнастики. Остеопат також допоможе поліпшити кровопостачання головного мозку і відповідно пам'ять, здатність до сприйняття нової інформації, емоційний стан, сон. Може зняти зайве напруження мозкових оболонок, що позбавить головного і суглобового болю.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • І БІЛЬ СТИХАЄ...
  • САЛАТ ДЛЯ ШКІРИ
  • ЛИМОНАД, ЯКИЙ ЗАМІНЮЄ ЛІКИ
  • ІНТЕРНЕТ «ХАЗЯЙНУЄ» В МОЗКУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».