Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА

ЗАЛИШИТИСЯ ЛЮДИНОЮ


Кіно — мистецтво, яке своєю глибиною вражає глядачів, змінює їхні погляди на речі чи ситуації, надихає на надзвичайні вчинки, вчить або застерігає, розчулює й обов'язково залишає свій слід у серці. Утім, далеко не кожен фільм нині можна назвати високоморальним, повчальним; не кожна кінокартина спроможна пронизати глядача, залишивши в душі його неабиякі спогади, спонукати до роздумів, аналізу, адже завоювати прихильність і відданість людини, а особливо творчої, не так просто.

ВРАЖЕННЯ ГЛЯДАЧА
19 січня в столичному «Кінопалаці» відбулася довгоочікувана прем'єра українського фільму «Той, хто пройшов крізь вогонь», режисером якого став Михайло Іллєнко — людина, добре відома в українському кінематографі. Перший сеанс тривав майже дві години. Фільм скінчився, а в залі, як і під час демонстрації, не було чути ні слова. Картина настільки захопила, заінтригувала та одразу перенесла глядачів у вир воєнних подій, що навіть маленькі діти, які прийшли зі своїми рідними, мовчали та зацікавлено спостерігали, реагуючи мімікою.
Затамувавши подих, усі тривожно переживали пригоди Івана Додоки — головного героя фільму, у життєвий шлях якого блискавкою вдарила війна. Зрада друга, втеча зі сталінських таборів, порятунок в індіанському племені, смерть коханої жінки, заради якої він і прагнув вижити. Іван мріяв повернутися, помститися «другові», побачити сина й нарешті, через багато років, зустрітися з дружиною. Та доля розпорядилася інакше...
Особливо вражало те, що фільм не був якоюсь вигаданою історією, адже знятий він на реальних подіях. Трагедія Івана непоодинока. Війна — це період не лише боїв, зброї, вибухів та смертей. Це час, коли зраджували, мстилися, знущалися, залишали в біді. Певно, така доля судилася і героєві фільму.
Картина настільки вразила, що не кожен зміг просто одразу встати та піти. Це свідчить про глибину фільму та шквал емоцій, які пережив глядач. І пролунали гучні оплески. Іван Додока довів, що навіть пекло, крізь яке йому довелося пройти, не змогло зламати цього чоловіка. Він вижив, пройшов крізь вогонь, чимало побачив на своєму життєвому шляху, багато що усвідомив та зрозумів для себе.
Життя людини непередбачуване: сьогодні ти ходиш під вільним небом, а завтра над головою літають кулі; ще вчора ти вважав свого товариша найкращим другом, а тепер він плює тобі в обличчя... Все змінюється щосекунди. Головне — бути сильним, щирим, гуманним та жити за Божими законами.
Після сеансу в холі «Кінопалацу» прихильники творчості Михайла Іллєнка засвідчили свою повагу і вдячність за чудовий фільм. Кожен міг підійти до режисера, поспілкуватися з ним, відчути на собі люб'язність цієї людини. Завітав на прем'єру і виконавець головної ролі Івана Додоки — Дмитро Лінартович. Його акторська майстерність вразила присутніх, кожен був у захваті. Та й сам автор був задоволений тривалою, але плідною роботою.
«Той, хто пройшов крізь вогонь» — пройшов крізь душі, змусив заплакати, замислитися, поринути у минуле та провести паралель із сьогоденням.

Юлія ЧАЛА
також у паперовій версії читайте:
  • СТОЛИЧНА ОПЕРЕТА РОЗКРИВАЄ ГОЛОВНУ ІНТРИГУ СЕЗОНУ
  • ПРИРОДА В МІНІАТЮРІ
  • ЦЯ ЕПАТАЖНА «ТРАВІАТА»
  • ІМЕНІ ЮРІЯ НІКУЛІНА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».